Consiliul Concurentei a sanctionat 12 companii de pe piata productiei, distributiei si comercializarii de acumulatori auto (1 producator si 11 distribuitori) cu amenzi in valoare totala de aproximativ 731.492 euro.

In cadrul investigatiei, Consiliul Concurentei a constatat incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pentru stabilirea pretului de revanzare a produselor in perioada 2008-2013, intre producatorul ROMBAT S.A. Bistrita si distribuitorii sai (Chimszed Impex S.R.L., Dova Com S.R.L., Fado Trade S.R.L., Fast Consignatie S.R.L., Genamag S.R.L., Nelson S.R.L., Romprioxim Impex S.R.L., Rubin S.R.L., Super-Sim S.R.L., Tenet S.R.L. si Zetas Batrom Impex S.R.L.).

Astfel, contractele incheiate intre ROMBAT S.A. si distribuitori, in perioada 2008-2013, prevedeau clauze prin care se stabilea un pret minim sau fix aplicabil la revanzarea produselor ROMBAT catre vanzatorul final.

Prin incheierea acestor intelegeri, partile au intentionat sa isi asigure reciproc beneficiul rezultat din vanzarea acumulatorilor auto ROMBAT, consumatorul final fiind obligat sa plateasca un pret mai mare pentru aceste produse.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate producatorului Rombat, 2.957.894 lei (aprox. 657.310 euro) si distribuitorului Tenet SRL, 71.521 lei (aprox 15.894 euro).

Consiliul Concurentei va...
Citeste si: Concurenta lanseaza monitorul preturilor pentru carburanti

Toate cele 12 companii au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 30% din nivelul de baza.

Conform Legii Concurentei, sunt interzise orice intelegeri intre companii care denatureaza concurenta, in special cele prin care se stabilesc preturile de vanzare sau cumparare.

Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totala.

Consiliul Concurentei trimite...
Citeste si: CC trimite un chestionar CEL PUTIN ciudat catre marketplacerii eMAG


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Concurenta analizeaza deal-ul dintre Euroins si Ergo: e o concentrare