Pentru ca ninsoarea s-a asternut peste Romania la final de februarie si pare sa tina cateva zile am facut un clasament al drumurilor care sunt mai mereu cu probleme pe timp de iarna, fie se inchid de tot, fie se circula cu viteza redusa. Pe langa anvelope de iarna, pe aceste segmente de drumuri s-ar putea sa aveti nevoie si de lanturi antiderapante.

Autostrada A2

Autostrada A2 Bucuresti-Constanta a devenit in ultimii ani un loc cu probleme pentru soferi. Aici au loc mereu tamponari in lant pentru ca se circula cu viteza si nu se pastreaza distanta corespunzatoare intre masini. Pozitionata in camp, cantitati mari de zapada ajung pe autostrada, iar vantul puternic favorizeaza aparitia poleiului.

DN67C - Ranca

Traficul pe drumul national (DN) 67C, Transalpina, Novaci - Ranca, este mai mereu dificil intre kilometrii 30 si 38, judeţul Gorj. Aici si autoturismele ar trebui sa fie echipate cu lanturi antiderapante.

DN17 - Pasul Tihuta

In judetul Bistrita-Nasaud, pe DN17, in pasul Tihuta, in localitatea Muresenii Bargaului, de cele mai multe ori iarna nu este permisa circulatia autovehiculelor de mare tonaj dinspre Bistrita spre Suceava daca nu sunt echipate cu lanturi antiderapante.

Autostrada A1

Desi nu este in munti, Autostrada A1 Bucuresti-Pitesti este uneori mai periculoasa decat o sosea montana. Mereu denivelata de la lucrari de mantuiala si cu vant puternic, pe autostrada A1 intre km 49 si 70 este mai tot timpul anului vant puternic, iar iarna de obicei aici se fac cele mai multe accidente din cauza poleiului.

DN11 - Pasul Oituz

Uneori, prima zapada cade in judetul Covasna in Pasul Oituz, pe DN11, intre kilometrii 79 si 89. Aici mai mereu drumarii isi folosesc utilajele de deszapezire pentru a tine drumul deschis.

DN17 - Valea Putnei

In judetul Suceava, traficul greu este uneori restrictionat pe DN17, intre Vatra Dornei si Campulung. Cantitatile mari de zapada fac dificila trecerea prin Valea Putnei spre Campulung.

DN18 - Sighetu Marmatiei

Vremea este mai tot timpul capricioasa si pe DN18 intre localitatile Baia Sprie si Sighetu Marmatiei.

DN1C - Valea Chioarului

In judetul Maramures, se circula iarna mai ingreunat din cauza ninsorii pe DN1C, intre localitatile Valea Chioarului si Mesteacan. Drumul duce catre Baia Mare.

Sfaturi pentru soferi iarna

Soferii ar trebui sa circule, atat in localitati, cat si in afara acestora, cu o viteza care sa permita oprirea in siguranta. In cazul in care partea carosabila este alunecoasa, pentru a incetini trebuie folosita frana de motor. Insa cum masinile cu motoare moderne de cilindree mica nu mai fac asa ceva este recomandat ca soferii sa calce frana foarte incet si chiar sa o elibereze daca se simte o tendinta de alunecare/rasucire a autoturismului.

Nu conduceti fara anvelope de iarna, intrucat riscati sa derapati in momentul in care vreti sa va opriti. Anvelopele de vara nu franeaza cum trebuie pe zapada.

Amenzi pentru lipsa anvelopelor de iarna

Utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu lanturi antiderapante.

Nerespectarea acestor obligatii se sanctioneaza cu amenda intre 9 si 20 de puncte-amenda, si se va retine certificatul de inmatriculare/inregistrare al autoturismului, eliberandu-se o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Sursa foto: Amy Johansson / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri