RAR spune ca masinile neconforme in ceea ce priveste emisiile poluante vor fi scoase din parcul auto national, iar conditiile impuse pentru a trece ITP-ul (Inspectia Tehnica Periodica) vor fi mult mai dure pentru masinile cu norme mai mici de Euro5.

RAR lucreaza si cu institutiile din Europa de Vest pentru ca masinile second-hand casate in alte state sa nu mai fie puse in circulatie in Romania.

„La nivelul UE este o preocupare majora pentru scaderea valorilor noxelor: compusi chimici poluanti, oxizi de azot (NOx) in special, dar si a emisiilor de gaze cu efect de sera (CO2). Este limpede ca aceste preocupari vor duce la un potential exod al acestor vehicule catre Romania, inclusiv. As vrea sa ramanem totusi in zona adevarului tehnic si sa spunem ca inamicul nostru este doar motorul diesel vechi, care nu inglobeaza tehnologii de depoluare, asta inseamna motoarele care au fost omolagate pana la nivelul Euro 4, inclusiv”, a declarat joi Cristian Bucur, director tehnic in cadrul Registrului Auto Roman (RAR).

ITP-ul valabil va fi necesar si pentru masinile care vor fi aduse la casare in Programul Rabla 2019. Decizia vine pentru a elibera soselele de masini poluante aflate in circulatie. Masinile abandonate care nu mai functioneaza trebuie sa ajunga la fier vechi, nu vor mai fi primite in Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national.

Ce trebuie sa verificati inainte de a merge la ITP (Inspectia Tehnica Periodica)

Pentru a fi siguri ca nu mergeti degeaba pana la service pentru a obtine ITP-ul, mai intai trebuie sa verificati cateva lucruri la masina. In primul rand verificati luminile, pozitiile, faza scurta, faza lunga, etc. Apoi verificati starea anvelopelor, sa nu fie crapate, sau, in caz ca tocmai ati cumparat masina, sa aiba aceleasi dimensiuni cu cele mentionate in talon / carte.

Parbrizul nu trebuie sa fie spart, iar caroseria nu trebuie sa prezinte gauri de rugina in praguri, aripi, portiere. Nu uitati sa verificati sistemul de directie prin miscari stanga dreapta. Daca se aud zgomote, mergeti la un service.

Verificati si frana de mana, iar daca nu tine, s-a slabit, mergeti la un atelier sa o ajusteze. Placutele de frana trebuie sa nu faca zgomot si sa fie in stare buna.

"Un vehicul care prezinta deficiente incadrabile la mai mult de o categorie de deficiente dintre cele prevazute la alin. (10) este clasificat in categoria care corespunde deficientei mai grave. Un vehicul care prezinta mai multe deficiente la acelasi element inspectat poate fi clasificat in categoria imediat superioara de gravitate daca se poate demonstra ca efectul combinat al acestor deficiente ar genera un risc mai mare la adresa sigurantei rutiere", se arata in lege.

Documente necesare pentru obtinerea ITP-ului:

  • polita RCA valabila si talonul / certificatul de inmatriculare
  • cartea masinii in original
  • cartea de identitate a celui care se prezinta cu masina la inspectie

Ce amenzi risti daca circuli fara ITP:

Se considera contraventie daca sunteti prinsi ca circulati fara ITP pe drumurile publice si riscati o amenda intre 1.300 si 2.900 lei. Politistii vor retine talonul masinii si placutele cu numerele de inmatriculare.

Pentru a elimina frauda, service-urile auto sunt obligate sa inregistreze video Inspectiile Tehnice Periodice (ITP) si sa pastreze arhiva cel putin 6 luni.

Incepand de anul acesta, masinile mai vechi de 12 ani trebuie sa faca ITP-ul anual, cele sub 12 ani il vor face o data la doi ani, iar cele noi il vor face o data la 3 ani.

Sursa foto: Minerva Studio/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri