Regulamentul-cadru pentru organizarea si executarea serviciului public de transport in regim de taxi a fost reintrodus pe ordinea de zi a sedintei de joi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, informeaza Agerpres.

Pe 26 martie, primarul general, Gabriela Firea, anunta amanarea dezbaterii lui, in contextul modificarilor care urmau sa fie aduse Legii taximetriei.

"Serviciile de dispecerat sunt obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizati, care isi desfasoara activitatea de transport in regim de taxi pe teritoriul Municipiului Bucuresti si nu se pot executa decat de catre dispecerii taxi autorizati de autoritatea de autorizare a Primariei Municipiului Bucuresti, in conditiile in care se asigura posibilitatea clientului de a apela la aceste servicii prin comenzi telefonice sau orice alte mijloace (aplicatii informatice, comenzi on-line pe site-ul web al dispeceratului taxi) si de a le transmite prin statia radio de emisie-receptie catre taximetrist", prevede regulamentul.

Potrivit proiectului, transportul public local de persoane si/sau de bunuri in regim de taxi se efectueaza numai de un transportator autorizat care detine un vehicul rutier destinat prin constructie tipului respectiv de transport si, dupa caz, dotat cu aparat de taxat fiscalizat, o statie radio emisie-receptie si o lampa taxi - toate in stare de functionare si care au insemne, inscrisuri si elemente de culoare ale caroseriei - integral galben taxi, stabilite in conformitate cu reglementarile in vigoare. Taxiul trebuie sa ofere in exterior, prin insemne, inscrisuri, elemente de caroserie de culoare stabilita si dotari, vizibile de la distanta, informatii privind tarifele de transport aplicate.

De asemenea, activitatea va fi astfel dimensionata, sub sanctiunea retragerii autorizatiei de dispecerat, incat dispeceratele taxi sa asigure prezenta in trafic a autovehiculelor dupa cum urmeaza: minimum 70% din numarul total de autovehicule dispecerizate in intervalul orar 7,00 - 17,00; minimum 50% intre orele 17,00 - 23,00; minimum 15% intre orele 23,00 - 7,00; minimum 50% in perioada repausurilor saptamanale si a sarbatorilor legale.

Toti transportatorii care detin autorizatii taxi au obligativitatea de a declara la dispeceratele autorizate programul de lucru in asa fel incat sa asigure serviciul public de transport in regim de taxi, in mod continuu, fara intrerupere.

Taximetristii vor avea urmatoarele obligatii: un comportament civilizat si preventiv fata de partenerii de trafic si organele de control; tinuta ingrijita (pantalon, camasa, sacou, in functie de anotimp); sa intretina aspectul curat si ingrijit al masinii; sa nu polueze fonic in statiile de asteptare; sa nu foloseasca un limbaj neadecvat, suburban care sa deranjeze clientii; sa utilizeze numai tarifele vizate de catre autoritatea de autorizare; sa nu refuze transportul persoanei cu dizabilitati si al dispozitivului de mers; sa preia exclusiv prin statia radio emisie-receptie comanda pe care dispeceratul a preluat-o prin aplicatia informatica de preluare a comenzilor. In timpul executarii serviciului de transport persoane in regim de taxi se interzice fumatul si folosirea telefoanelor.

Autorizatia de taxi poate fi retrasa in cazul in care activitatea de transport in regim de taxi cu autovehiculul respectiv a fost redusa in mod nejustificat, total sau partial, fata de prevederile contractului de atribuire in gestiune, timp de sase luni, respectiv 12 luni consecutive, dupa cum rezulta din rapoartele memoriei fiscale depuse.

In vederea atribuirii autorizatiilor de taxi, se vor acorda punctaje, criteriile de departajare fiind: vechimea masinii, clasificarea conform normelor de poluare euro, volumul portbagajului, echiparea cu instalatie pentru aer conditionat, vechimea in ani de cand transportatorul a detinut autorizatia de taxi, existenta airbagurilor, efortul investitional al transportatorului autorizat, dotari suplimentare ale autovehicului, posibilitatea asigurarii reale a unei activitati de minimum opt ore pe zi.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor regulamentului sunt cuprinse intre: 100 - 5.000 lei (pentru conducatorii auto), 500 - 50.000 lei (pentru transportatorii autorizati ) si 1.000 - 50.000 lei (pentru dispeceratele taxi).

Sursa foto: George Calin | Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri