De la 1 ianuarie, un punct-amenda ar putea ajunge la 205 lei, fata de 145 de lei in prezent. Cu o majorare de 41%, cea mai mare amenda va ajunge la 4.100 de lei, iar cea mai mica la 410 de lei.

Contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta.

Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

a. clasa I de sanctiuni - 2 sau 3 puncte-amenda;
b. clasa a II-a de sanctiuni - 4 sau 5 puncte-amenda;
c. clasa a III-a de sanctiuni - de la 6 la 8 puncte-amenda;
d. clasa a IV-a de sanctiuni - de la 9 la 20 puncte-amenda;
e. clasa a V-a de sanctiuni - de la 21 la 100 puncte-amenda. Contraventiile prevazute la clasa a V - a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.

Luna mai aduce marirea...
Citeste si: Luna mai aduce marirea salariilor, gaze ieftine si amenzi mai mari

Plata amenzilor rutiere va fi mult mai simpla incepand de anul viitor

Soferii vor putea plati, de la 1 ianuarie 2019, amenzile de circulatie la orice unitate a Trezoreriei Statului intr-un cont unic, chiar daca sunt din alt oras, si nu vor mai fi nevoiti sa faca dovada platii catre Politie.

Politia va verifica online daca amenzile au fost sau nu achitate, intrucat procesul verbal va avea o serie unica de evidenta.

Chitanta de plata a amenzii rutiere va avea trecute urmatorele informatii:

- seria procesului verbal
- codul numeric personal al contravenientului
- contul unic al Trezoreriei
- suma de plata
- data platii

Plata amenzilor rutiere va fi...
Citeste si: Vesti bune, soferi: dovada de plata a amenzilor rutiere, eliminata!

Pentru ca politistii nu mai au dreptul de a primi banii pe amenzi, platile se vor face la CEC, trezorerii, administratiile publice locale, pe ghiseul.ro, etc. Termenul de plata al amenzilor la jumatate a crescut la 15 zile anul acesta, de la 48 de ore in trecut.