AFM: Vrem statii de incarcare pentru masini electrice la fiecare 100 km. Bugetul programului este de 120 MIL. euro

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a notificat Comisia Europeana pentru o schema de ajutor de stat in vederea realizarii unei infrastructuri de statii de incarcare pentru masini electrice la fiecare 100 de km, a declarat Cornel Brezuica, presedintele AFM.

"Vrem sa conectam principalele orase romanesti prin crearea unei infrastructuri de statii de incarcare a vehiculelor electrice. Statiile de incarcare vor fi instalate pe principalele drumuri nationale si autostrazi la fiecare 100 km. Pentru program am notificat Comisia Europeana pentru o schema de ajutor de stat. Bugetul programului pentru 5 ani este de 120 milioane euro", a precizat Cornel Brezuica, la conferinta "Transport inteligent, trafic inteligent".

Teoretic, cu un buget de 120 milioane euro ar putea fi instalate in jur de 6.000 de statii de incarcare pentru masini electrice.

In urma cu un an, AFM a aprobat fonduri guvernamentale de 961.445,15 lei (circa 209.000 euro) pentru 11 noi statii de reincarcare care pot deservi masini electrice si hibride de tip plug-in. Pretul mediu pe statie fiind de circa 19.000 euro.

Pe langa planurile AFM de a dezvolta aceasta retea, companiile E.ON si MOL vor ca pana in 2020 sa instaleze 40 de statii de incarcare pentru masinile electrice in Romania in cadrul unui parteneriat regional, cu fonduri primite prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei.

Citeste si:
Programul Casa Verde nu are niciun beneficiar. 13 mil. euro, risipite
Programul Casa Verde nu are...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

La finalul anului trecut, Romania avea circa 130 de statii de reincarcare pentru masini electrice, dintre care doar 16 statii de mare putere (50 kW), restul fiind de putere medie, 22 kW.

Sursa foto: By Alex Tihonovs / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri