Transportul de pasageri si marfuri a crescut pe caile rutiere si aeriene, in primele noua luni din 2018 comparativ cu perioada similara din anul anterior, dar a scazut pe rutele feroviare si navigabile. Numarul calatorilor care au folosit microbuzele si metroul a crescut, in timp ce numarul utilizatorilor de tramvai a scazut, potrivit unui raport realizat de Institutul National de Statistica (INS).

In primele 9 luni din 2018, in transportul interurban si international au fost transportati peste 328 de milioane de pasageri si in transport public local, 1,38 miliarde de pasageri. Cei mai multi pasageri, 805 milioane, au calatorit cu autobuze si microbuze in transport public local, se arata in raportul INS.

In perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, in transportul international de pasageri au fost transportati 16,5 milioane de pasageri (5,0%). Transportul rutier de pasageri detine cea mai mare pondere in total (79,9%), fiind urmat de transportul feroviar (15,1%), transportul aerian (5%) si transportul pe cai navigabile interioare (sub 0,05%).

Comparativ cu perioada similara din 2017, transportul rutier a inregistrat cele mai mari cresteri atat la numarul de pasageri transportati, cat si la parcursul acestora, cu 12% si, respectiv, cu 12,2%. Transportul feroviar de pasageri a scazut cu 2,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Pe cai navigabile interioare au fost transportati 102.000 de pasageri, in scadere cu 20,3% fata de perioada similara din 2017. In transportul maritim nu au fost inregistrati pasageri in aceasta perioada. Numarul pasagerilor transportati cu avionul a crescut cu 7,8%, ajungand la 16,6 milioane de pasageri, din care 87,3% au fost inregistrati in curse internationale.

Transportul public local de pasageri

Din totalul de 1,38 miliarde de pasageri care au folosit transportul public local, 58% au calatorit cu autobuze si microbuze, adica peste 805 milioane de pasageri. Circa 110 milioane au folosit troleibuze, in scadere fata de anul trecut, peste 131 de milioane de pasageri au mers cu metroul, in crestere fata de anul anterior si peste 341 de milioane de calatori au folosit tramvaiul, mai putini decat anul trecut.

Citeste si:
Elevii din România vor avea transport gratuit
E oficial! Elevii din România...

Transportul de marfuri

In primele 9 luni din 2018 fata de anul anterior, transportul rutier de marfuri a crescut cu 5,9% in ceea ce priveste volumul marfurilor transportate. Din totalul de 178 de milioane de tone de marfuri transportate, 76,4% au fost inregistrate in transport national. Volumul marfurilor in transport rutier national a crescut cu 5,2%.

In transportul feroviar, volumul marfurilor transportate a scazut cu 2,6%, fiind transportate 40,4 milioane de tone marfuri, din care 79,6% in transportul national.

Volumul marfurilor transportate in regim aerian a fost de 36.000 de tone, in crestere cu 11,5% fata de primele 9 luni din 2017.

Peste 36 de milioane de tone de marfuri au fost transportate pe mare, catre destinatii internationale, volumul total crescand cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Citeste si:
Cu trenul in Romania: operatori privati sau CFR?
Cu trenul in Romania:...

Cele mai transportate marfuri pe drumuri si sosele au fost urmatoarele: minereuri metalifere si alte produse de minerit si exploatare de cariera; turba; uraniu si thoriu (26,4%) si alte produse minerale nemetalice (18,2%). Au mai fost transportate si produse alimentare, bauturi si tutun.

In transportul feroviar, s-a transportat carbune si lignit; titei si gaze naturale (31,2%) si cocs, produse rafinate din petrol (22,3%), produse agricole, din vanatoare si silvicultura; peste si alte produse din pescuit.

Pe mare s-au transportat produse agricole, din vanatoare si silvicultura; peste si alte produse din pescuit (31,9%) si carbune si lignit; titei si gaze naturale (20,7%).

In transportul pe cai navigabile s-au transportat minereuri metalifere si alte produse de minerit si exploatare de cariera; turba; uraniu si thoriu (48,7%) si produse agricole, din vanatoare si silvicultura; peste si alte produse din pescuit
(26,3%).

Sursa foto: By Milos Muller / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Meteo: Ninsori, polei, vant puternic si frig, de luni dimineata
Setari Cookie-uri