Parlamentul Romaniei la propunerea Ministerului Afacerilor Interne a modificat si completat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice cu un paragraf referitor la interzicerea completa a dispozitivelor electronice telefoane/tablete la volan sau pe biciclete/trotinete daca sunt tinute in mana.

"In timpul mersului, conducatorului de vehicul ii este interzisa tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil, precum si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video", se arata in lege.

Daca soferul incalca orice regula de circulatie in timp ce foloseste telefonul mobil/tableta ramane fara permis de conducere timp de 30 de zile.

Soferii vor fi pedepsiti cu 9-20 puncte-amenda (clasa a IV a) si 6 puncte de penalizare daca vor fi surprinsi ca folosesc telefonul in timp ce conduc.

Si biciclistii sau cei care folosesc trotinete risca amenzi pentru folosirea telefonului in timpul mersului. "Tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul mersului, a telefonului mobil, precum si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, de catre conducatorul de vehicul pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere", se arata in articol.

In termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei legi, politia rutiera din cadrul Politiei Romane desfasoara activitati de informare a participantilor la trafic, astfel cum acestia sunt definiti prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la interdictia, valabila in timpul mersului, de a tine in mana sau de a folosi cu mainile in orice mod telefonul mobil sau orice dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video.

Prevederile art. I intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei legi.

Sursa foto: By Goads_Agency / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri