Din experienta anilor trecuti stii deja ca o sa vii din vacanta cu sute de poze si clipuri, cele mai multe facute cu telefonul. Si tot din experienta anilor trecuti stii deja ca o sa ai mereu ceva de comentat, ba ca “nu se vede cum era de fapt”, ba ca “telefonul n-a prins ce era-n spate” sau ca “era si Robert cu noi, dar n-a mai incaput in poza”. Asadar, ce-ar fi de facut ca sa incapa si Robert in poza?

Evident, poti sa-ti iei o camera profesionala, care insa nu e tocmai ieftina. Pe emag.ro, un DSLR cu tot cu obiectiv porneste de la 1.433 lei, cat costa un Canon EOS 1200 D, si ajunge la 6.899 lei, cat costa un Nikon D7200. Preturile sunt cam in aceeasi arie si pentru un mirrorless.

Daca ai deja o camera foto profesionala sau semiprofesionala, atunci stii bine ca o sa fii tentat sa o lasi acasa cand pleci in concediu. Sau sa o lasi la hotel, doar ca sa nu o mai cari agatata de gat. Daca totusi alegi sa o iei la tine, la un moment dat o iti dai seama ca ti-ar trebui un obiectiv tele, sau unul wide, ca faci o anumita poza. Si chiar daca ti le-ai cumparat deja si pe acestea, cel mai probabil nu vrei ca in fiecare zi de vacanta sa cari un rucsac plin de obiective si acumulatori. In fond, esti in vacanta, nu esti de serviciu ca fotograf.

Iata o lista cu 7 accesorii de mici dimensiuni care te ajuta sa faci cele mai reusite fotografii si filme cu telefonul tau inteligent. Daca smartphone-ul tau are macar vreo 10 megapixeli, asta ar trebui sa fie suficient.

1. Trepied de buzunar

Multe poze de vacanta sunt ratate pentru ca ies “miscate”, si asta dintr-un motiv pe cat de simplu pe atat de greu de rezolvat: suntem oameni. Iar daca vrei sa-ti faci o poza cu timer, viata ta tocmai s-a complicat: trebuie sa fixezi telefonul pe undeva pe jos, sprijinit cu pietre si crengi sau sa-l asezi pe vreun ghiozdan, pentru ca apoi sa constati ca ai pozat cu totul altceva. Scapi de problemele astea cu un simplu trepied de buzunar, care te lasa sa iti alegi cadrul pe care-l vrei. Si chiar incape intr-un buzunar.

2. Suport rotativ pentru imagini panoramice

Suport pentru imagini panoramice

Stii cum e cand te opresti undeva sa admiri privelistea si vrei sa o fotografiezi, dar orice ai face nu reusesti sa prinzi decat o parte din ea. Solutia e sa faci un film in timp ce te rotesti, numai ca iti iese de parca esti intr-o barca pe valuri. Un mic dispozitiv te poate ajuta aici. Pui telefonul intr-un suport rotativ pentru imagini panoramice si ai o inregistrare care arata cat se poate de profi.

Un astfel de dispozitiv costa vreo 70 de lei face toata treaba in cateva secunde. Plus ca arata destul de cool.

3. Lentile wide

Cand vrei sa inghesui cat mai multe elemente intr-o poza sau intr-o filmare si nu reusesti, de obicei ajungi sa iti doresti alt telefon sau o camera foto cu obiectiv ultra- wide. Exista insa solutii mult mai ieftine. Poti opta pentru un set de lentile wide care se aplica peste telefon, cu o simpla clema. Astfel de lentile se gasesc de obicei in pachet de trei: wide, fish-eye si macro.

Exista unele foarte ieftine, la numai 39 lei, dar sunt si seturi mai performante si cu nume mai sonore, precum Kitvision care costa 409 lei.

4. Selfie stick

Selfie stick si lentile pentru telefon

In fond, imaginea wide poate fi doar o chestiune de distanta intre lentila aparatului foto si obiectul fotografiat. “Prelungitorul pentru maini”, cum a fost numit in gluma, selfie-stick-ul rezolva nevoia unui cadru mai larg in cel mai simplu mod cu putinta: departeaza obiectivul (ca sa incapa si Robert in poza). Un astfel de dispozitiv are de regula in jur de un metru si poate fi destul de ieftin – pe emag.ro preturile pentru un selfie stick pornesc de la circa 30 de lei.

Exista si modele cu telecomanda pe bluetooth, profesionale, sau pachete ce includ selfie-stick, telecomanda si lentile wide, la 169 de lei.

5. Flash portabil

Cea mai importanta conditie pentru o fotografie reusita e sa ai lumina buna, iar aici mereu e ceva de imbunatatit. Orice fotograf preofesionist iti poate spune ca blitz-ul e necesar nu doar noaptea, car si la fotografii de interior sau pentru cadrele in contre-jour. Un blitz cu 16 leduri pentru telefonul mobil costa 29 de lei si chiar face diferenta intre o fotografie reusita si una de un cenusiu intens.

6. Solutie de curatare a lentilelor

Telefonul mobil are o viata destul de grea, comparativ cu alte dispozitive. Tinut in buzunar, aruncat in masina, pus pe masa si tavalit dintr-o mana intr-alta, invevitabil ca sticla camerei se murdareste. Iar daca ai ales si un set de lentile wide detasabile despre care am discutat la punctul 3, atunci sunt sanse mari ca fotografiile tale sa piarda din claritate din cauza murdariei. Merita sa ai la tine o solutie de curatare pentru lentile cand pleci in vacanta, pentru ca pozele tale sa nu para facute in ceata.

7. Suport de telefon pentru masina sau bicicleta

In caz ca vrei sa filmezi o portiune din traseul pe care il parcurgi sau atmosfera si discutiile din masina, atunci ai nevoie de un suport care sa faca corp comun cu masina. Putine filmari sunt mai condamnate esecului decat cele facute in masina cu telefonul in mana! Pur si simplu e imposibil sa tii telefonul pe loc in timp ce masina merge. Ai nevoie de un suport pentru telefonul mobil care se fixeaza pe unul dintre geamurile masinii, nu pe grila de aerisire, ca sa nu pierzi din vizibilitate. Gasesti suport cu brat lung pe emag.ro cu 69 de lei. Exista sisteme de prindere la fel de solide si pentru bicicleta si costa 37 de lei.

Vacanta ta merita imagini de calitate.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri