"Noi de ce nu putem sa plecam pe cont propriu? Altii o fac!", acesta a fost momentul declansator care i-a facut pe Anita si Geo sa nu mai viseze la locuri indepartate pe care ar vrea sa le viziteze, ci chiar sa isi faca bagajele si sa plece. Chiar daca la inceput le parea destul de greu de pus in practica, in timp au inteles ca tine doar de ei cum se organizeaza si cum isi calculeaza bugetele pentru vacante. Piedicile pe care singuri si le puneau erau doar niste ganduri (nejustificate) care ii tineau pe loc.

Anita (32 de ani) si Geo (38 de ani) au absolvit Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, din cadrul ASE Bucuresti, iar de mai bine de 10 ani lucreaza in IT. Atunci cand nu fac linii de cod, cei doi fie calatoresc, fie se documenteaza despre colturi din lume pe care vor sa le viziteze. Toate experientele lor ca turisti, sfaturi de calatorie, itinerarii, bugete sunt transcrise pe blogul haihuistory.com.

Foto: haihuistory.com - Desertul Atacama, Chile

Wall-street.ro: Cand si cum a inceput toata aventura?

HaiHui Story: Dupa multi ani in care ne-am concentrat doar pe cariere si cateva iesiri pe an prin Europa, simteam ca vrem un alt ritm de viata, cel putin pentru o perioada. Totul era la fel: acelasi drum casa - metrou - birou, iesiri cu prietenii, cumparaturi, aceleasi obiceiuri in weekend devenite deja tabieturi. Urmaream documentare cu calatori plecati in anul sabatic prin locuri de care nici nu auzisem. Visam sa urcam la Machu Picchu, insa, vazand preturile agentiilor de turism pentru 2 saptamani in Peru, ne gandeam ca nu vom ajunge prea curand. Poate mai la batranete, ziceam mereu.

Timpul a trecut. Visul, nu. Pana intr-o seara cand ne-am intrebat: "Noi de ce nu putem sa plecam pe cont propriu? Altii o fac!". Ideea a devenit din ce in ce mai concreta pe masura ce seara de seara citeam, ne documentam, urmaream preturi de bilete de avion, asterneam pe hartie prima schita de itinerariu si primele calcule de buget. In aceeasi masura, am devenit mai constienti de cati bani se duc lunar pe iesiri in oras, haine, masina si le-am redus drastic pana spre zero pentru mai bine de jumatate de an. S-a intamplat si ceea ce nimeni nu credea realizabil, si anume ca managerii de la compania unde lucram sa fie de acord cu o plecare de 3 luni, sub forma a 2 luni concediu fara plata (da, se poate!) si restul zile de concediu. Totul a culminat in iarna lui 2017, cand, dupa pregatiri de jumatate de an, am realizat ca …noi chiar plecam!

"Principala trasatura a celor care calatoresc este dorinta de cunoastere"

Wall-street.ro: De unde pasiunea pentru calatorii?

HaiHui Story: Cred ca principala trasatura a celor care calatoresc este dorinta de cunoastere. E important sa nu te delimitezi in patratelul tau, considerand ca acolo e cel mai bine si mai frumos. Sa ai curaj sa treci peste tipare, sa iesi din monotonia de zi cu zi.
Recunosc, pe mine curiozitatea si dorinta de a trai experiente noi ma imping iar si iar catre noi destinatii. Butonul meu declansator a fost o plecare de tipul "Work and Travel" in care m-am inscris in perioada facultatii, in care am lucrat si calatorit pentru o vara in Statele Unite. De atunci am realizat ca ceea ce stiam despre lume, sau credeam ca stiu, nu imi e de ajuns.

Geo are un spirit de explorator innascut: cerceteaza rocile, constelatiile, surprinde momente in fotografii, e o enciclopedie ambulanta in materie de istorie si geografie. Insa probabil nici unul din noi n-ar fi plecat in lume de unul singur. Calatoritul cu adevarat a inceput dupa ce ne-am cunoscut.

Wall-street.ro: Unde ati calatorit prima data impreuna si in ce an se intampla?

HaiHui Story: Imi aduc aminte si acum, cum in 2013, la cateva luni dupa ce ne-am cunoscut, aterizam cu un troller mare(!) in Barcelona. Ce mult ne-am schimbat de atunci, n-am mai folosit decat rucsacul in ultimii ani! Ne facusem un program de vizitat ca la carte, pe zile si ore, la care lucrasem saptamani in sir. Pana la urma n-am bifat tot planul de pe hartie. In detrimentul vizitarii de muzee, ultima zi ne-a gasit plimbandu-ne pe plaja si adunand pietre colorate din mare, sub soarele bland de septembrie. A fost cea mai frumoasa vacanta pe care o aveam pana atunci.

Hai Hui prin lume: 5 ani, 24 de tari vizitate

WS: Cate tari ati vizitat impreuna? Care a fost cea mai frumoasa experienta pe care ati trait-o in calatorii?

HaiHui Story: In ultimii 5 ani am ajuns in 24 de tari impreuna. Mai mult de jumatate le-am vazut in ultimii 1,5 ani, semn ca devine din ce in ce mai usor sa ne organizam.

Cele mai frumoase experiente sunt cele traite in ultimul an in America de Sud: am mers printre 275 de cascade in padurea tropicala la Iguazu in Brazilia, am stat fata in fata cu calota glaciara a Patagoniei in Argentina, am privit spre miliardele de stele din Calea Lactee din cel mai arid desert de pe glob in Chile, am atins altitudinea de 5.000 metri in Bolivia traversand apoi o intindere de 12.000 km patrati de sare, am urcat pe urmele Incasilor la Machu Picchu in Peru.

Foto: haihuistory.com - Cascada Iguazu, Brazilia

WS: Daca ar fi sa va mutati definitiv intr-una din tarile in care ati calatorit, care ar fi?

HaiHui Story: Am simtit ca am putea ramane pentru mult mai mult timp decat o vacanta, in Olanda, tara cu mai multe biciclete decat rezidenti, unde morile de vant, campurile de lalele si labirintul de canale navigabile sunt parte din peisajul de zi cu zi.

WS: Cum va alegeti destinatiile in care urmeaza sa calatoriti?

HaiHui Story: Stilul nostru de calatorit, ca si preferintele, s-au schimbat foarte mult de la an la an. Daca la inceput mergeam prin capitalele europene, ulterior am descoperit placerea si flexibilitatea de a lua masina si a conduce prin mai multe tari, oprindu-ne unde ne place. Odata cu plecarea in America de Sud, am invatat ce inseamna cu adevarat experientele autentice, si anume sa stam prin zone putin frecventate de turisti, sa vorbim cu localnicii, sa gustam din ce gatesc ei, sa mergem zile in sir prin natura neatinsa de om. Si asta vom cauta si in continuare.

Foto: haihuistory.com - Glaciarul Perito Moreno, Argentina

WS: In cate vacante mergeti intr-un an? Pe ce perioada calatoriti intr-o deplasare?

HaiHui Story: De obicei, ne luam 2 saptamani pentru o plecare mai consistenta, unde sa putem lega mai multe tari sau orase dintr-o zona. Incercam sa folosim la maxim si zilele libere de sarbatori legale, asa ca mai gasim loc si de 4-5 city-break-uri intr-un an. Si, desigur, mai raman weekend-urile, cand de cele mai multe ori evadam din Bucuresti.

Cum se calculeaza bugetul de vacanta

WS: Ce buget va alocati pentru vacante intr-un an? Cum va calculati bugetele?

HaiHui Story: Cred ca nu cheltuim mai mult de 5.000 euro impreuna pentru calatoriile dintr-un an. Poate parea mult pentru unii, insa, ca o comparatie, putini oameni trag linie la final de an sa vada cat s-a dus pe rate la credite, iesiri in oras, cumparaturi, gadget-uri, masina etc. Ia incercati acest exercitiu! Noi am minimizat tot ce am mentionat mai sus pentru ca, pur si simplu, lucrurile materiale ne aduc doar o multumire de moment. Ce traim in calatorii este unic, iar efectul este de durata, poate pentru toata viata!

La capitolul mod de calcul, costul total al unei plecari are 4 componente: transport(avion/masina) + cazare + mancare + vizitat. Asa ca inainte de a pleca undeva, cautam pe motoarele de cautare (momondo, skyscanner, kiwi) care sunt cele mai bune/ieftine combinatii de zbor. La cazare, cam acelasi lucru, folosim platforme de rezervare (preferam booking.com) unde poti sa iti alegi intervalul de pret pentru un anumit oras, daca nu vrei sa depasesti o anumita suma pe noapte. Pentru mancare, estimez cam 30-40 euro pe o masa la restaurant cam in majoritatea tarilor europene in care am fost noi. La capitolul vizitat, noi in ultima vreme nu mai intram in muzee, preferand sa ne plimbam prin parcuri, rezervatii naturale, sa luam totul la pas. Daca exista un obiectiv anume unde vrei sa ajungi, sigur gasesti pretul de intrare pe internet. Deci cam totul poate fi calculat dinainte, sau cel putin un buget minim.

WS: Cum va organizati o vacanta? Cat dureaza organzarea unei vacante?

HaiHui Story: Se intampla si sa cautam bilete de avion ieftine din Bucuresti spre orice destinatie, "inrosind" motoarele de cautare si punand alerte pe diverse rute pentru a fi anuntati cand pretul unui zbor a scazut. Cateodata o destinatie poate parea mult mai atractiva daca gasesti un bilet de avion incredibil de ieftin. Asta ar fi un mod de alegere al destinatiei. De alte locuri auzim de la prieteni, si cateodata ne fac pofta sa mergem si noi, dupa ce auzim cum a fost acolo. Altfel, avem desigur un top cu locuri faine prin care vrem sa cutreieram si le luam pe rand, in functie de ce oferte gasim.

Ca si obicei, planificarea efectiva incepe cu a cumpara biletele de avion, dupa cautarile despre care vorbeam mai sus. Simultan, rezervam si cazarea, dupa ce aplicam cateva filtre pe platforma de rezervare (interval de pret per noapte/zona/nota din review-urile altor calatori). Cam acestea ar fi lucrurile concrete de dinaintea unei plecari. Pana la data zborului ne ramane suficient timp sa citim bloguri de calatorie pentru a ne face o idee despre ce am vrea sa facem acolo. Insa in ultimul timp lasam itinerariul mai flexibil. Ajunsi undeva, apar o gramada de idei doar vorbind cu oamenii locului. Ca la orice proces prin care treci de multe ori, capeti dexteritate. Asta face ca acum sa putem sa ne pregatim si cu cateva zile inainte pentru o plecare. Dar recunosc, nu ne place sa fim chiar asa spontani.

Foto: haihuistory.com - Huacachina Oasis, Peru

WS: Ce lucruri nu va lipsesc niciodata din bagaj?

HaiHui Story: Plecarea in America de Sud, cu doar un rucsac de 8 kg fiecare, m-a invatat ca nu ai nevoie de multe lucruri pentru o experienta memorabila. Ba chiar, pe baza zvonurilor ca e foarte periculos, eram pregatiti mental in orice moment sa pierdem ce aveam in bagaj. As spune ca pasaportul, telefonul mobil (pentru localizare GPS), cardul de debit, un recipient cu filtru pentru apa, sunt singurele lucruri pe care le tinem cu noi oriunde.

WS: Care a fost cea mai scumpa vacanta in care ati fost? Dar cea mai ieftina?

HaiHui Stroy: Cel mai mare efort financiar l-am facut pentru America de Sud, insa nu a fost nicidecum o vacanta pentru noi, ci mai mult o expeditie. Totusi, banii pe care i-am fi dat unei agentii de turism pentru un circuit de 2 saptamani in Peru, noi i-am consumat cam in 8 saptamani traversand tot continentul.

La capitolul scump, incadrez orice plecare de 2 saptamani unde incercam sa tinem bugetul in jur de 2.000-2.500 euro pentru 2 persoane. Ieftine, as cataloga city-break-urile de 2-3 nopti prin Europa, unde ne incadram pe la 400-500 euro pentru 2 persoane.

WS: Care a fost cea mai putin reusita vacanta? Ce ati invatat din acea experienta?

HaiHui Story: Avem o singura amintire neplacuta, din Veliko Tarnovo, Bulgaria. Insa nu este o regula pentru toata tara, pentru ca am vizitat orase bulgaresti in nenumarate randuri. Ajungand la hotel, am fost intampinati la receptie cu conditia ca, daca vrem sa intram, sa anulam rezervarea de pe booking.com. Motivul era, evident, sa para ca noi am contramandat, pentru ca ei sa nu plateasca un comision catre platforma de rezervari. Am refuzat categoric. Pentru ca era sarbatoare legala si in Bulgaria, nu am mai gasit efectiv nici un loc de cazare in tot orasul, nici in cele invecinate. Am mers sa mancam, am vizitat o cetate, iar pe la finalul serii conduceam inapoi spre Bucuresti. Concluzia…n-am avut cine stie ce vacanta, dar avem principii.

Calatoriti! Fiecare salariat are peste 135 de zile libere intr-un an

WS: Oamenii au o multime de idei despre vacantele in destinatii indepartate, care ii impiedica sa calatoreasca. Cred ca e prea scump, ca e prea periculos, ca nu isi pot lua suficiente zile de concediu etc. Ce sfaturi le-ati da pentru a-i convinge sa calatoreasca?

HaiHui Story: E adevarat, cu cat zborul este mai lung, cu atat destinatia pare mai greu de atins. De cele mai multe ori presupune un cost mai mare decat unul de 2-3 ore catre orasele din Europa. Si pentru noi destinatiile exotice au fost de neatins pentru multa vreme. Insa daca ai un vis si tii cu adevarat de el, chiar daca trec luni sau ani, incepi sa faci mici schimbari pentru a-l atinge. Intr-o zi cauti un documentar, in alta zi citesti un articol sau o carte despre locul respectiv, incepi sa economisesti constient pentru ce anume sau auzi ca un prieten a fost in locul ala indepartat si ii ceri sfaturi. Trebuie sa incepi de undeva. Cel putin asta a functionat la noi.

Acum sa le iau pe rand. Prea scump: da, depinde la ce pret te uiti. Daca ai cauta un pachet gata facut al unei excursii exotice, da, recunosc, si eu as zice pas la prima vedere. Insa din experienta proprie, daca stai la curent pentru o perioada cu evolutia preturilor zborului, vei prinde si momentul reducerilor. Alta idee ar fi voluntariatul in diverse rezervatii naturale, scoli, gradinite, hoteluri din locuri exotice, unde poti munci cateva ore pe zi in schimbul asigurarii cazarii si a meselor. Sau, pentru cei care lucreaza remote sau ca freelanceri, de ce n-ai butona la laptop pentru cateva luni dintr-un hamac, pe o plaja de vis?

Prea periculos: daaa, am fost cu nervii intinsi la maxim inainte de plecarea in America de Sud. Un sfat de bun simt, dar care e general valabil oriunde mergi: nu sta cu camera foto sau alte gadget-uri la vedere, nu cutreiera strazile noaptea, tine bani cash la tine cat pentru ziua respectiva, pasaportul si un card de rezerva ascunse. Ca intotdeauna, adevarul e la mijloc. Ce ni s-a intamplat noua? Nici macar un dolar furat din portofel, nimic. Oamenii pe care i-am intalnit in toate tarile din America de Sud ne-au ajutat la tot pasul.

Zile de concediu: am tot spus-o oricui se plange ca nu are suficient timp. Avem in jur de 20 si ceva de zile de concediu, alte 11-12 zile de sarbatoare legala care pica in timpul saptamanii si 52 de weekenduri intr-un an. Insumand, imi da cam peste 135 de zile libere.

Iar pentru plecari mai lungi, daca lipsa banilor nu este neaparat problema, ci faptul ca nu vrei sa-ti dai demisia, exista concediu fara plata. O saptamana, o luna, 3 luni, se poate. Auzim mereu de oameni din jurul nostru care isi iau o perioada fara plata, fie ca e vorba de studii, un proiect personal, hobby-uri. A inceput sa se practice si in Romania. E posibil sa ai surpriza ca, intreband la serviciu, sa ti se aprobe plecarea pe o durata determinata de timp.

Foto: haihuistory.com - Salar de Uyuni, Bolivia

"Intr-o lume cu atatea informatii contradictorii, noi calatorim pentru a afla propriul adevar"

WS: Ce v-au invatat calatoriile?

HaiHui Story: Mie calatoriile mi-au deschis ochii in multe privinte. Planeta asta exista de 4 miliarde de ani. Pentru 135 milioane de ani a fost locuita de dinozauri, care au disparut acum 65 milioane de ani. Homo sapiens are o istorie de mai putin de 200.000 de ani pe Pamant, deci suntem poate un episod infim al evolutiei. Cred ca avem datoria sa ne cunoastem istoria, sa intelegem mediul in care traim. Intr-o lume cu atatea informatii contradictorii, noi calatorim pentru a afla propriul adevar.

WS: Ce destinatii mai aveti in plan? Unde vreti sa ajungeti in urmatorii ani?

HaiHui Story: Dupa America de Sud, o s-o luam mai usor o perioada. Din Europa, cel mai mult vrem sa ajungem in Islanda. Cu siguranta urmeaza si Asia de sud-est.

WS: In ce destinatii ne recomandati sa mergem in vacanta?

HaiHui Story: Primavara, Olanda: Keukenhof gardens - Waterland (600 eur/2 pers. pentru 3 zile).

Aprilie-mai e perioada in care vei prinde campurile de lalele inflorite in Olanda. Nu rata o zi de plimbare prin satucele colorate din regiunea Waterland.

Vara, Slovenia: Bled - Bohinj - Ljubljana (1000 eur/2 pers. pentru 5 zile. Slovenia este o tara care ne-a luat prin surprindere, prin asemanarea cu Austria si Italia. Cu o suprafata impadurita de peste 60%, lacuri glaciare in care sporturile de apa sunt chiar incurajate, este destinatia perfecta pentru a evada dintr-o vara torida.

Iarna, Argentina (Patagonia): El Calafate - El Chalten - San Carlos de Bariloche (4000 eur/2 pers. pentru 2 saptamani; intr-adevar, costurile sunt mari pentru ca biletele de avion dus-intors din Europa pentru 2 persoane ar reprezenta poate jumatate din suma; tocmai acest lucru ne-a dat ideea ca, daca tot zburam peste Atlantic, sa vedem cat mai mult din America de Sud dintr-o singura plecare).

Decembrie-martie este perioada de vara in emisfera sudica, prilej de a pacali iarna europeana. Pentru noi, Patagonia este cea mai frumoasa regiune pe care am vazut-o vreodata, un vis pentru cei indragostiti de natura. Peisaje ireale precum ghetari de sute de metri adancime care coboara de pe culmile Anzilor intalnind uscatul sau lacuri glaciare, ai sa vezi in putine locuri in lume.

WS: Sfaturi de calatorie de care trebuie sa tina cont orice turist.

HaiHui Story: Am sa trec mai jos ce a devenit aproape litera de lege pentru noi in materie de calatorii:

  • nu ignora asigurarea medicala de calatorie (nu vrei sa stii cat te poate costa o interventie medicala intr-o clinica de la celalalt capat al Globului, daca ti se intampla ceva pe perioada plecarii)
  • asculta de recomandarea medicului epidemiolog in privinta vaccinurilor pentru zonele exotice
  • ia doar bagaj de mana la orice zbor (am redus semnificativ timpul petrecut in aeroport, mai ales la asteptarea bagajului de cala, plecand doar cu bagaj de mana; chiar si pentru vesnicul impediment al transportului produselor cosmetice, exista recipiente mici de plastic sub 100 ml in care iti poti lua in rucsac cantitati mici din produsele preferate)
  • lasa pasaportul la hotel (cand ne plimbam printr-un oras, avem numai o copie xerox a actelor la noi, iar pasapoartele si eventual un card de debit le lasam fie in seif, fie ascunse undeva in camera de hotel; nu vrei sa pierzi timp la ambasada daca te trezesti cu actele furate in timpul vacantei)
  • profita de tururile gratuite de oras (aproape in fiecare oras vizitat, cauta pe internet „free walking tour”, un sistem bazat pe bacsis la finalul turului, in functie de cat de mult ti-a placut experienta; ghizii sunt oameni pasionati de istorie, remunerati numai din contributiile turistilor; astfel si ei sunt impulsionati sa ofere un tur de exceptie, iar tu nu esti constrans sa ii lasi o suma fixa). Cu acest obicei noi am redus semnificativ vizitarea de muzee.

Citeste si: Viata dupa job in 40 de tari: cum reusesc doi tineri romani sa vada lumea fara sa cheltuiasca o avere

Sursa foto: haihuistory.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri