Într-o piață a muncii în care specialiștii și angajații cu experiență sunt cei mai căutați, Sorina Donisa, CEO APT Prohuman, furnizor de servicii de resurse umane, atrage atenția că liderii de business și cei de HR nu trebuie să piardă din vedere recrutarea de personal tânăr. Donisa atrage atenția că încetinirea recrutărilor pentru pozițiile de entry-level va avea efecte pe termen lung, în viitorul pieței muncii care va duce lipsă de experți peste cinci sau 10 ani.

„Știu că e obositor ca om de HR să angajezi tineri care stau puțin și apoi pleacă la altă companie. Dar haideți să nu îi lăsăm totuși să stea pe canapea, ei au competențe digitale așa că hai să ne folosim de acestea pentru că sunt mai buni ca noi în această privință”, a declarat Sorin Donisa la evenimentul Resource by OLX.

Declarația vine în contextul în care deja de câteva luni, INS atrage atenția cu privire la rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor. România a încheiat anul 2023 cu o rată a șomajului de 21,1% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani.

Noi am început pregătirile pentru „HR 2.0 - Piața muncii, între prudență și încetinire economică”, unul din cele mai importante evenimente din România dedicate pieței muncii. Vrei să afli cum trebuie să arate o campanie eficientă de employer branding care să contribuie la o piață a muncii mai sustenabilă? Îți aducem experții de care ai nevoie, pe 3 aprilie 2024, la Hotel Sheraton. Aflăm împreună insight-uri valoroase, de la profesioniștii care contează și care dau tonul în piața de HR. Asigură-ți un loc înscriindu-te gratuit AICI.

„România e împărțită în două zone: una în care rata șomajului aproape că nu există și una în care rata șomajului depășește 12-13%. Însă, la ce trebuie să ne abatem privirea este șomajul în rândul tinerilor care evoluează în sus, mai ales de la pandemie încoace. Este și ca urmare a abandonului scolar scăzut, dar și ca rezultat al tehnologiei avansate, a inteligenței artificiale, dar și a modului în care se schimbă businessurile. Adevărul este că trebuie să investim în această categorie și să o ajutam să se integreze. Dacă avest indicator va crește, vom avea o mare problemă, vom avea mai puțini specialiști. Nu ne putem aștepta să vedem mai mult la nivel de politici publice, dar companiile private trebuie să facă ceva. Și specialiștii care sunt acum în piață vor îmbătrâni”, a completat și Oana Munteanu, Director, People & Organisation, PwC România, încadrul aceluiași eveniment.

Piața muncii, cu două tăișuri în 2024

CEO-ul APT Prohuman spune că în 2024, piața muncii va fi una an al alternanțelor, în care o companie poate, de pildă, să aibă nevoie rapid să angajeze 40-50 de oameni urmând ca mai apoi să nu mai aibă nevoie de acel număr de personal. În același timp fluctuația de personal în rândul angajatorilor a scpzut, mai spune Sorina Donisa, oferind exemplul unor companii care au ajuns de la o fluctuație de personal de 9% la 7%. Cu toate acestea, piața muncii va fi martora unui paradox în acest an: pe de o parte restructurări, în anumite sectoare, iar pe de altă parte deficit de personal care vine la pachet cu o nevoie mare de angajați, în domenii precum HoReCa, logistică sau curierat.

Sorina Donisa, CEO APT Prohuman

„Știm că nu e ușor să faci o restructurare pentru că lași urme în companie. Fiind multe provocări, trebuie să îți alegi bătăliile pentru că nu poți să ții toate portocalele sus (...) Nu cred ca e cazul să ne îngrijorăm. Vedem deja anunțuri de restructurări, dar încă avem un deficit de forță de munca așa ca vedem și o capacitate de absorbtie a celor disponibilizați”, a completat Sorina Donisa.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri