Am ajuns pentru prima data in Marea Britanie unde am vizitat doua locatii in care si-ar dori sa ajunga orice pasionat de masini - un prim loc in care sunt restaurate modele de masini fabricate in urma cu zeci de ani (Aston Martin Works - Newport Pagnell, Buckinghamshire) si un al doilea unde sunt fabricate noile modele Aston Martin (unitatea de productie din Gaydon, Warwickshire), care pot fi puternic personalizate, de la nuanta pentru caroserie pana la cusaturile scaunelor sau inscriptionari cu propriul nume.

Aston Martin Works este un dealership din oraselul Newport Pagnell, un loc istoric pentru brand, situat vis-a-vis de Sunnyside, cladirea in care a fost sediul central al marcii britanice intre anii 1955-2003.

In acest orasel, timp de 52 de ani, Aston Martin a fabricat peste 13.300 de masini, printre care DB4, DB5, DB6, V8 Vantage, Aston Martin Lagonda - sedan 4 usi (1976-1990) si Vanquish.

Aston Martin Works, cunoscut ca unul dintre cele mai mari centre de restaurare din lume, are aici un showroom modern unde pot fi expuse 6-7 masini noi, un service pentru modelele noi, dar si unul pentru cele clasice, alaturi de ateliere pentru restaurare si un spatiu de prezentare pentru acestea. La Aston Martin Works sunt restaurate modele care in urma cu zeci de ani se fabricau in Newport Pagnell. In timpul vizitei am vazut cateva exemplare DB5 si DB6 in curs de restaurare.

Desi au trecut zeci de ani, Aston Martin Works restaureaza in mod traditional modele asa cum erau fabricate la acea vreme. Angajatii folosesc aceleasi metode artizanale, transmise din generatie in generatie si mentinute pana astazi. Multe dintre instrumentele originale cu care s-au construit masinile in urma cu 50-60 de ani sunt inca folosite pentru a servi la restaurare.


Pentru restaurarea unui model DB6 este nevoie de aproximativ 4.500 de ore de lucru, insa pretul cerut este pe masura, un Aston Martin DB6 Vantage costa 695.000 lire. Modelul fabricat in anul 1969 are un motor de 4,2 litri 282 CP.

Fabrica Aston Martin Lagonda din Gaydon in cifre

In comparatie, cu restaurarea unui model vechi, un model nou poate fi asamblat in aproximativ 220 de ore in fabrica Aston Martin Lagonda din Gaydon. Insa, pentru faptul ca masinile pot fi puternic personalizate, sunt cazuri in care procesul de productie poate ajunge la 6 luni, fiind si clienti care tot modifica comanda.



Anul trecut au fost fabricate in Gaydon aproximativ 6.000 de masini, iar tinta de productie pentru aceasta unitate de productie, deschisa in 2004, este in jur de 7.000 de masini pe an.

In aceasta fabrica de masini lucreaza in jur de 2.000 de angajati, in doua schimburi, si .. mai putin de zece roboti, folositi in special pentru operatiuni cu adezivi sau pentru vopsire. Fiind o fabrica pentru modele sport de lux, majoritatea puternic personalizate, britanicii considera ca, in continuare, tot oamenii sunt cei mai buni angajati.



Constructia unui Aston Martin incepe cu piese mici din care rezulta elemente mai mari, care apoi unite intre ele dau forma finala a masinii. In timpul asamblarii modelului comandat, clientii au posibilitatea de a vizita fabrica. Pentru a fi gata un interior, sunt necesare in medie 70 de ore.

Pentru interior, cele mai cerute combinatii de culori sunt negru, rosu, maro, iar pentru exterior argintiu, gri, alb, albastru, negru, rosu, foarte putine masini fiind comandate verzi. In medie, 200 de nuante sunt facute anual la cererea clientilor si redenumite de acestia.

In prezent, Aston Martin produce in Gaydon modelele DB11, DBS Superleggera, Rapide S si Vantage.

Planurile Aston Martin pentru viitor

Brandul britanic de masini sport de lux Aston Martin, reprezentat in Romania prin British Motors EEC, parte a Forza Rossa Holding, are in plan sa lanseze anul viitor primul SUV din istoria marcii, DBX.

Modelele electrice vor fi fabricate sub logo-ul Lagonda, in fabrica din St. Athan, Wales. Lagonda va fi primul brand auto de lux din lume care va avea exclusiv modele cu zero emisii.

Alte modele pe care Aston Martin urmeaza sa le lanseze sunt Aston Martin Valkyrie si Aston Martin AM-RB 003.

"Valkyrie va fi fabricat in 150 de exemplare si va avea un pret de 2,5 milioane de lire sterline, in timp ce Aston Martin AM-RB 003 va fi produs in 500 de unitati si va avea un pret de un milion de lire sterline", a declarat Marek Reichman, Vice President and Chief Creative Officer al Aston Martin.

Noul Aston Martin Vanquish va avea motorul pe care britanicii il pregatesc pentru AM-RB 003, dezvoltat "in-house". Vanquish va fi si primul Aston Martin care va avea motorul amplasat central.

Anul acesta, Aston Martin va lansa si modelul electric Rapid E, a carei productie este limitata la 155 de exemplare.

Brandul britanic Aston Martin, infiintat in 1913, are 162 de dealeri la nivel global, insa pana la lansarea SUV-ului DBX numarul acestora va ajunge la 200. Anul acesta va fi inaugurata reprezentanta din Bucuresti, precum si un nou dealership in China si in Japonia. Sediul central si unitatea de productie cea mai mare se afla in Gaydon, Warwickshire, Anglia.

Aston Martin in Romania

Pe soselele din Romania circula peste 100 de masini fabricate de Aston Martin, 90 dintre acestea avand placute de inmatriculare romanesti, potrivit DRPCIV. Cele mai multe autoturisme de lux sunt Aston Martin DB9 cu 25 de unitati, urmate de V8 Vantage cu 18 unitati si DBS cu 8 unitati.

Un roman detine si unul dintre cele mai puternice modele Aston Martin, modelul V12 Vantage AMR 595 CP, prima masina produsa de noul sub-brand de performanta AMR (Aston Martin Racing). AMR este precum AMG la Mercedes-Benz. Doar 100 de unitati au fost fabricate cu motorul V12 595 CP si 200 de unitati cu motorul V8 430 CP.

Aston Martin, pentru prima data reprezentat oficial in Romania prin compania British Motors EEC, parte a Forza Rossa Holding, are intreaga gama de modele expuse in showroom-ul din Otopeni, aflat langa cel al Ferrari. Complexul integrat dedicat Aston Martin are o suprafata de 1.600 de metri patrati si include o zona de lounge, showroom, service, parking. Showroom-ul brandului britanic de lux din Romania are o suprafata de 500 mp.

Compania din Romania va reprezenta Aston Martin in regiunea balcanica si va comercializa modelele Vantage, DB11, Rapide S, Vanquish S, Vanquish Zagato, Aston Martin Valkyrie.

Pe strazile din Romania circula peste 1.000 de masini de lux, reiese din datele DRPCIV referitoare la parcul auto national, iar cele mai multe sunt Bentley, Maserati si Ferrari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri