Transportul feroviar de pasageri a ocupat, in 2018, locul al doilea in clasamentul preferintelor calatorilor. Sectorul feroviar continua sa piarda teren in fata celui rutier, raportand scaderi atat ale numarului de pasageri transportati, cat si ale parcursului acestora, se arata intr-un raport al Institutului National de Statistica (INS).

In 2018, transportul rutier de pasageri a detinut cea mai mare pondere in total (80,3%), fiind urmat de transportul feroviar (14,8%). In transport international de pasageri au fost inregistrati 21,6 milioane de pasageri, respectiv 4,8%, in proportie de 87,9% in transport aerian, potrivit INS.

Comparativ cu anul 2017, transportul rutier a inregistrat cele mai mari cresteri atat la numarul de pasageri transportati, cat si la parcursul acestora, cu 11%, respectiv, cu 9,7%.

Transportul feroviar de pasageri a inregistrat scaderi atat la numarul de pasageri transportati, cat si la parcursul acestora, cu 3,7% si respectiv, cu 1,5%.

Distanta medie de transport a unui pasager a fost superioara anului 2017 in transportul feroviar, in crestere cu 2,3%, dar a inregistrat o scadere cu 1,1% in transportul rutier.

Dupa trenurile care vor...
Citeste si: Transportul viitorului: tara care va avea primul autobuz fara sofer

Scade viteza de transport pe sinele ferate

Vagoane incarcate intrate din strainatate au crescut cu 11%, acesta fiind singului indicator tehnico-economic de utilizare a parcului de vehicule in transportul feroviar care a inregistrat o dinamica pozitiva comparativ cu anul 2017.

Evolutii negative fata de anul precedent au fost inregistrate la urmatorii indicatori:
- Viteza medie comerciala a trenurilor de marfa (km/h): scadere cu 12%;
- Vagoane incarcate pe reteaua C.F.R. (mii vagoane): scadere cu 8,9%;
- Parcursul mediu zilnic al locomotivelor folosite pentru transportul marfurilor (km/zi): scadere cu 7,7%;
- Parcursul mediu zilnic al vagoanelor de pasageri (km/zi): scadere cu 7,6%;
- Parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfa (km/zi): scadere cu 7,1%;
- Parcursul locomotivelor (mii km): scadere cu 5,1%;
- Parcursul trenurilor – total (mii tren-km): scadere cu 4,7%;
- Greutatea medie bruta a vagoanelor de marfa (tone/tren): scadere cu 1%;
- Viteza medie comerciala a trenurilor de pasageri (km/h): scadere cu 0,6%.

Transportul pe cai navigabile si aerian

Transportul pe cai navigabile interioare a inregistrat 120.000 de pasageri transportati si 6 milioane de pasageri-km, exclusiv in transport national, ambii indicatori inregistrand o scadere cu 21,6% fata de anul 2017.

In transportul maritim nu au fost inregistrati pasageri in aceasta perioada.

Proiect pilot al Primariei...
Citeste si: Proiect pilot pentru transportul elevilor la scoala in Bucuresti

Transportul aerian a inregistrat o crestere cu 7,9% in ceea ce priveste numarul de pasageri transportati, respectiv 21,8 milioane de pasageri, din care 87% au fost inregistrati in curse internationale.

In 2018, in transportul interurban si international au fost transportati 449,7 milioane de pasageri si 1,8 milioane de pasageri in transport public local. Cei mai multi pasageri, respectiv 1,07 milioane de pasageri, au calatorit cu autobuze si microbuze in transport public local.

Transportul public local de pasageri

Din totalul de 1,86 milioane de pasageri transportati inregistrati in transportul public local, 57,5% au calatorit cu autobuze si microbuze.

Parcursul pasagerilor a fost de 11.791 de milioane pasageri-km, din care 5.919 milioane pasageri-km (50,2%) au fost inregistrati in transportul cu autobuze si microbuze.

Europenii impun limitatoare...
Citeste si: Europenii impun limitatoare de viteza pe toate masinile de serie

Sursa foto: Facebook CFR Infrastructura

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Drumurile noastre poate...in viitor. Doar 15 km, inaugurati in 2017