Mazda CX-30, cel mai nou model din gama Mazda, costa de la 21.190 de euro cu TVA. SUV-ul se incadreaza intre Mazda CX-3 si CX-5 din punctul de vedere al dimensiunilor si adopta, la fel ca noua Mazda3, atat atributele evoluate ale liniei de design KODO, cat si pachetul bogat de tehnologii dezvoltate de Mazda.

Noua Mazda CX-30 poate fi deja comandata la orice dealer Mazda din Romania, iar livrarile sunt programate de la inceputul lunii septembrie.

Evolutia designului KODO a dat nastere conceptului „Charge and Release” care adopta mai multe teme ilustrate la nivelul caroseriei prin arcul ce traverseaza lateralul masinii de la aripile frontale pana la rotile din spate si prin forma de S care se contureaza pe portierele din fata cand acestea reflecta mediul inconjurator.

Atat partea frontala, cat si spatele masinii, contribuie la senzatia de miscare pe care o ofera Mazda CX-30, accentuand caracterul dinamic, iar designul farurilor LED disponibile in dotarea standard si al lampilor combina eleganta si functionalitatea. Noul SUV Mazda va fi echipat cu jante de aliaj de 16 sau 18 inchi, disponibile in variante Dark Bright sau Silver Metallic. Modelul poate fi ales in noua variante de culori ce includ Rosu Soul Crystal, Gri Machine si noul Gri Polimetalizat.

Interiorul imprumuta idei din arhitectura traditionala japoneza prin conceptul Ma, care definese spatiul liber. Designul habitaclului combina un spatiu compact pentru sofer cu o zona aerisita pentru pasagerul din fata. Bordul din dreptul soferului este simetric si toate indicatoarele sunt orientate spre acesta, pentru o vizibilitate optima. Intregul ansamblu este dublat de un strat superior, in forma de aripa, care traverseaza bordul dintr-o parte in alta, imbracat in materiale moi, cu cusaturi si accente metalice pentru un plus de eleganta.

Consola centrala prezinta o tehnologie de turnare in straturi, ceea ce creeaza un joc de lumini pe suprafata acesteia, in jurul schimbatorului de viteze si al butoanelor de comanda pentru centrul de infotainment. Doritorii vor putea alege dintre doua teme de culoare, una cu nuante de maro, rafinata si eleganta, si una cu accente de albastru, mai indrazneata. In varianta cu nuante maro, interiorul poate fi comandat combinat cu piele alba sau neagra, iar in cazul celei cu albastru, interiorul va fi textil, colorat cu gri sau negru.

Spatiul interior este generos, atat longitudinal, cat si transversal, modelul, desi compact la exterior, oferind si un portbagaj care sa satisfaca exigente crescute, cu 430l. Asa cum obisnuieste Mazda, a existat o atentie sporita pentru ergonomie. Astfel, maneta schimbatorului de viteze este pozitionata sus si foarte in fata, ceea ce creeaza suficient loc pentru a actiona cu usurinta centrul de comanda si butoanele din jurul sau.

SUV-ul preia noul display central color de 8,8 inchi, controlabil cu ajutorul comenzilor de pe volan sau al centrului de comanda HMI de pe consola centrala. Totodata, modelul este echipat standard cu proiectie laser pe parbriz. Toate dispozitivele, indiferent de tipul de actionare prevazut, rotire, apasare, ridicare sau tragere, au fost gandite pentru o senzatie cat mai placuta la atingere. Similar noii Mazda3, si cel mai nou SUV Mazda vine echipat in mod standard cu un pachet extins de dotari.

Scaunele de generatie noua sunt realizate sa sustina curbura naturala a coloanei, ajutand soferul sa-si echilibreze in mod natural capul. Totodata, la nivelul spatarului a fost adaugat un suport similar celui lombar, pentru partea superioara, cu scopul reducerii oboselii la drum lung.

Sistemul Mazda Connect actualizat este mai rapid, permite accesul usor la dispozitivele conectabile si ofera inclusiv optiunea redarii clipurilor video de pe memorie USB externa pe ecranul central. Mazda CX-30 asigura in echiparea standard conectivitate Apple CarPlay® si Android AutoTM si sistem de navigatie. Iubitorii muzicii au la dispozitie doua variante de sistem audio, unul standard cu 8 difuzoare si unul evoluat de 12 difuzoare, realizat in colaborare cu Bose®. Sistemul de baza, denumit Mazda Harmonic Acoustics, este preluat de la Mazda3 si reprezinta rezultatul cercetarii Mazda in materie de pozitionare si materiale ale difuzoarelor pentru o auditie ideala.

Noua Mazda CX-30 include toate tehnologiile de ultima generatie Mazda. Printre acestea se numara sistemul de tractiune integrala i-activ AWD evoluat, care monitorizeaza aderenta celor patru roti in timp real si asigura o stabilitate si mai buna in orice moment si noua versiune a tehnologiei G-Vectoring Control Plus pentru a controla distributia cuplului intre cele doua punti.

In ceea ce priveste motorizarile, noul SUV compact poate fi echipat cu revolutionarul Skyactiv-X pe benzina, care functioneaza dual cu aprindere prin compresie controlata cu scanteie, si cu versiunile actualizate ale Skyactiv-G si Skyactiv-D. Skyactiv-X livreaza 180 CP si imbina avantajele motoarelor clasice pe benzina si diesel, cu accent pe economie de combustibil si eficienta, dar gata sa raspunda nevoii de putere in functie de situatie. Raspunsul motorului este rapid si liniar. Skyactiv-G ofera 122 CP si un consum combinat situat intre 4,5 si 7,3l/100 km (standard WLTP), in functie de configuratie, in timp ce Skyactiv-D, motorul diesel oferit de Mazda, inregistreaza un consum combinat intre 4,1 si 5,6l/100 km.

Citeste si:

    Toate celei trei motorizari pot fi comandate in combinatie cu transmisii manuale sau automate cu 6 rapoarte. Totodata, Skyactiv-G prezinta sistemul specific Mazda de dezactivare a cilindrilor si va fi asistat de un sistem nou Mazda M Hybrid care capteaza energia rezultata din franare, o stocheaza intr-o baterie si apoi alimenteaza diferiti consumatori in momentul accelerarii.

    Noua Mazda CX-30 va putea fi echipata cu toate sistemele avansate de siguranta ale marcii, cum este FCTA (Front Cross Traffic Alert) care foloseste radare instalate pe lateralele masinii pentru a detecta vehicule care se apropie din unghiurile moarte in intersectii in T si avertizeaza soferul. Un alt sistem monitorizeaza soferul prin intermediul unei camere si a unui LED cu infrarosu instalate in lateralele ecranului central, analizand miscarile ochilor si fizionomia pentru a determina nivelul de oboseala si de atentie si avertizandu-l sonor daca este nevoie.

    Citeste si:

      Totodata, sistemul functioneaza in tandem cu asistentul inteligent de franare si scurteaza timpul de atentionare la franare. Un al treilea sistem care contribuie la cresterea nivelului de siguranta a noii Mazda CX-30 este Cruising & Traffic Support care asista accelerarea, franarea si directia in ambuteiaje pe autostrada pentru a mentine o distanta corespunzatoare fata de vehiculul din fata. Totodata, optional, model poate fi echipat cu camera perimetrala 360°. Cei aflati la volanul noului SUV vor avea la dispozitie standard sistemul de cruise control adaptiv, asistentul la depasirea liniei de delimitare a benzii de rulare sau faza lunga adaptiva.

      In ceea ce priveste siguranta pasiva, pe langa componentele si structurile noii arhitecturi a caroseriei, noua Mazda CX-30 vine echipata cu airbag pentru genunchi, care elimina deplasarea in fata a corpului soferului in cazul unei coliziuni si reduce efectele acesteia asupra soferului prin diminuarea sarcinii care trebuie sustinuta de centura de siguranta. De asemenea, capota si bara frontala au structuri noi, care permit absorbtia mai usoara a energiei la impactul cu un pieton.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Cristian Gubandru
      Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Auto »



      Setari Cookie-uri