Guvernul a adoptat ordonanta de modificare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prin care se introduc noi sanctiuni in cazul folosirii inadecvate de catre conducatorii de vehicule a telefoanelor mobile sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, atunci cand se afla in timpul mersului.

"In timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, conducatorului acestuia ii este interzisa tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video", se arata in ordonanta.

Politistii vor incepe sa aplice amenzi dupa 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.

Noi amenzi pentru soferi

Amenda pentru soferii prinsi cu telefonul in mana la volan se inscrie in clasa a III-a de sanctiuni si se pedepseste cu 6-8 puncte amenda (870 lei - 1.160 lei) si 4 puncte de penalizare.

O amenda similara primesc si soferii care nu opresc la semnalul politistului, cei care blocheaza intersectia, cei care depasesc viteza legala cu 41 km/h.

Proiectul de act normativ propune si "un mecanism mai aspru de sanctionare, raportat la pericolul social al faptei, in situatia in care utilizarea telefonului mobil, precum si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, in alte conditii decat cele permise, se realizeaza concomitent cu incalcarea unei reguli pentru circulatia vehiculelor, in acest caz aplicandu-se sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile pentru conducatorii de autovehicule".

La cat timp se sterg punctele de penalizare

Punctele de penalizare se sterg la 6 luni din momentul in care le-ai primit sau in momentul in care ti-a fost suspendat permisul de conducere.

Termenul de plata al amenzilor la jumatate a crescut la 15 zile anul acesta, de la 48 de ore in trecut.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri