UNTRR solicita sa nu fie modificata legea RCA: se vor recrea conditiile dezechilibrelor grave in piata RCA si tarifele vor creste accentuat

UNTRR solicita Guvernului, MFP si ASF sa nu modifice legea RCA, in conditiile in care scrisoarea de la Comisia Europeana este inca secreta. De la intrarea in vigoare a legii 132/2017 asiguratorii RCA au facut profituri de peste 400 mil. lei.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului, Ministerului Finantelor Publice (MFP) si Autoritatii de Supraveghere Financiare (ASF) sa nu modifice Legea nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), intrucat se vor recrea conditiile dezechilibrelor grave in piata RCA si tarifele vor creste accentuat pentru toti detinatorii celor 8,2 milioane de vehicule din Romania, indiferent daca sunt persoane fizice sau juridice.

Cele mai importante modificari propuse prin proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.132/2017 urmaresc:

- abrogarea prevederilor ce limiteaza cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare ce pot fi incluse de catre asiguratori in calculul tarifelor de prima (in acest moment plafonate la 25%)
- eliminarea obligatiei ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de prima, a criteriilor de risc, a indicilor de incarcare, a coeficientilor de majorare si/sau corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de prima

- eliminarea obligatiei BAAR de ofertare a primei de asigurare in cazul asiguratului cu risc ridicat.

Citeste si:
Transportatorii rutieri solicită Guvernului măsuri urgente de...
Transportatorii rutieri...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Impactul adoptarii acestor masuri se va transpune prin cresterea tarifelor RCA fara sa mai fie necesara nicio justificare. Prima de asigurare RCA este stabilita prin calcul actuarial, dar depinde si de alte elemente, precum marja de profit, canalele de distributie, gradul de intermediere, comisioanele brokerilor, nivelul personalului companiei de asigurari si salarizarea. Aceste elemente sunt calculate in functie de gradul de concurenta si nivelul de maturitate al pietei.

Companiile de asigurari s-au inteles asupra preturilor

In ceea ce priveste concurenta din piata RCA, practica precedenta a demonstrat ca in lipsa unor reglementari stricte, companiile de asigurari s-au inteles asupra preturilor, situatie sanctionata de Consiliul Concurentei cu amenzi totale in valoare de 246.739.195,6 lei (aprox. 53 milioane euro) pentru incalcarea reglementarilor nationale si europene din domeniul concurentei prin coordonarea comportamentelor pe piata in vederea majorarii tarifelor RCA. In acest sens, UNTRR solicita Consiliului Concurentei publicarea raportului final, pentru ca ASF sa argumenteze in fata Comisiei Europene prevederile legale actuale si ca toti asiguratii RCA din Romania sa inceapa demersurile de recuperare a sumelor percepute in plus ca urmare a intelegerilor neconcurentiale.

Referitor la nivelul de maturitate al pietei asigurarilor, in 2018 aproape 50% din primele brute subscrise pe clasa asigurarilor generale si peste o treime din total piata au reprezentat asigurari RCA. Daca in tarile dezvoltate din UE piata este dominata de segmentul asigurarilor de viata, in Romania aceasta este sustinuta de asigurarile auto obligatorii RCA. Cu o pondere de numai 1,13% din PIB, asigurarile confirma stadiul ”inca in dezvoltare”, desi importante grupuri financiare internationale sunt prezente pe plan local.

Raportul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) asupra stabilitatii financiare arata ca sectorul asigurarilor din Romania prezinta ”o eficienta scazuta si dificultati in gestionarea activitatii de subscriere, a riscului de selectie adversa si a hazardului moral”.

Citeste si:
De pe 10 septembrie, șoferii pot prezenta polițiștilor asigurarea...
De pe 10 septembrie, șoferii...

Totodata, dupa intrarea in vigoare a legii RCA nr. 132, anul 2017 a fost si primul in care piata de asigurari a inregistrat profit, dupa 10 ani de pierderi. Desi tarifele RCA au fost plafonate la inceputul anului 2017 si raportate la tariful de referinta dupa intrarea in vigoare a legii RCA, prin care au fost impuse cheltuieli administrative de 25%, iar ASF a reglementat modul de calcul al tarifelor de prima, asiguratorii RCA au inregistrat profituri de peste 400 de milioane de lei in 2017 si 2018, potrivit datelor de la MFP.

In aceste conditii, UNTRR solicita Guvernului, MFP si ASF ca Legea 132/2017 sa nu fie modificata, sa transmita Comisiei Europene o analiza fundamentata privind situatia pietei RCA din Romania cu accentuarea motivelor practice pentru care nu este benefica o schimbare a legislatiei si sa vina cu masuri suplimentare pentru a evita intoarcerea la situatia de criza din perioada 2015-2016.

Totodata, UNTRR revine cu solicitarea desecretizarii scrisorii primite de autoritatile romane de la Comisia Europeana in temeiul art. 4(2) din Regulamentul european 1049/2001, intrucat impactul acesteia reprezinta ”un interes public superior care justifica divulgarea continutului documentului in cauza”.

UNTRR considera necesara continuarea eficientizarii sectorului de asigurari RCA si cresterea gradului de cuprindere in asigurare, prin realizarea unui ghid de bune practici cu privire la daunele materiale (pentru eliminarea intelegerilor ilicite din zona de service-uri auto), elaborarea unui ghid cu privire la vatamarile corporale si uniformizarea deciziilor din instante, demersuri pentru includerea in programa scolara a orelor de siguranta rutiera si acordarea unui procent de 1% din primele brute subscrise pe RCA pentru campanii de siguranta rutiera si folosirea camerelor video CNAIR pentru depistarea autovehiculelor fara polite RCA valabile.

Citeste si:
Asigurările, energia și comerțul, cele mai expuse sectoare la...
AVERTISMENT: Asigurările,...

Sursa foto: Vuk Vukmirovic / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri