Aplicatiile de ridesharing, Uber, Bolt, Clever Go, Yango si Taxify, au atras foarte multi soferi in ultimul an. Pentru ca se spune ca este un job bine platit, fara sefi, care iti ofera si timp liber cand doresti, am stat de vorba cu un sofer Uber pentru a afla cati bani poti sa faci din ridesharing.

Soferul Uber are in jur de 45 de ani, conduce un autoturism spatios, un monovolum, cu o vechime de 10 ani si motorizare pe benzina si GPL.

Inchirieri masini pentru ridesharing

Am intrebat prieteni, care inchiriaza masini pentru persoanele care fac ridesharing, ce motorizari au ales pentru autoturisme. Diesel sau benzina? Iar raspunsul lor a fost: "masini pe benzina cu instalatie GPL, modele germane, cu o vechime de 5-6 ani". Daca va intrebati cati bani poti face daca iti inchiriezi masina pentru ridesharing, tarifele sunt in jur de 1.000 lei/luna.

Cat castiga un sofer care face ridesharing full-time

Revenind la discutia pe care am avut-o cu soferul de Uber, acesta a spus ca parcurge 8.000 - 9.000 de km/luna, cursele fiind si in afara orasului, nu doar in Bucuresti, iar profitul este de 5.000 - 6.000 lei.

Soferul Uber conduce 8-9 ore pe zi, uneori si sambata. Numarul de kilometri parcursi este de cel putin 300 de km/zi, astfel ca la final de saptamana masina are peste 2.000 de km parcursi.

In profitul de 5.000 - 6.000 de lei intra si bonusurile pentru stickerele aplicate pe masina de catre compania de ridesharing. Aceste bonusuri sunt in functie de numarul de curse, daca un sofer efectueaza 500 de curse primeste la final de luna 1.000 lei.

Soferul Uber spune ca daca ai norocul sa primesti o cursa in afara Bucurestiului poti face foarte multi bani intr-o singura zi. O cursa Bucuresti - Constanta cu Uber poate costa si 850 de lei.

Pentru ca o masina de ridesharing face foarte multi km, in cazul soferului full-time putem vorbi de 50.000 km in doar 6 luni, l-am intrebat pe soferul intervievat la ce interval de timp face revizia. Desi producatorii de masini recomanda un interval de service de 15.000-30.000 km, acesta a spus ca prefera sa mute intervalul la circa 50.000 km.

Ce nemultumiri au soferii de ridesharing

Am citit cateva dintre comentariile lasate de soferii de ridesharing pe Internet, in Apple Store sau Google Play, si iata care sunt principalele nemultumiri.

- unele persoane spun ca aplicatia merge prost sau are un algoritm gresit. Soferii spun ca desi au plecat de ceva timp din zona unde au lasat un client, primesc din nou o cursa in acea zona. Nemultumirea soferilor este ca uneori distanta poate fi si de 10 km.

- alta nemultumire se refera la tarifele dinamice. Chiar daca soferul este in trafic la ore cu tarife dinamice, el primeste bani cat pentru o cursa cu tarif standard, desi clientul a platit tariful majorat.

Cerinte si acte pentru a obtine licenta de ridesharing la Uber:

  • certificat de competenta profesionala pentru manager de transport alternativ - se obtine in 4 saptamani.
  • copie conforma pentru transport alternativ - se obtine in 2 saptamani.
  • certificat profesional pentru conducatorii auto - se obtine in minimum 4 saptamani.

Mai multe informatii despre documentele necesare pentru soferii aplicatiilor de ridesharing aici.

Uber avertizeaza partenerii sa obtina autorizatiile pana pe 1 noiembrie sau accesul va fi blocat in aplicatie.

Sursa foto: By vectorfusionart / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri