Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman a inaugurat in judetul Timis o noua benzinarie, o investitie de circa 1,3 milioane dolari si care asigura crearea a 16 noi locuri de munca. Recent, fondul a deschis o alta unitate in localitatea Targu Mures.

Noua statie este situata in localitatea Ghiroda, un nod important pentru traficul rutier din regiune – legatura cu aeroportul si centura Timisoarei, autostrada A1, dar si cu drumul european E70 spre Lugoj.

„Creat la finele lunii octombrie a anului trecut, Fondul de Investitii a aprobat in februarie doua proiecte majore - constructia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia si dezvoltarea unei retele de benzinarii pe plan local. Prin eforturile sustinute din partea celor doi unici actionari (Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie si KMG International) am reusit sa atingem si sa operam in prezent un numar de 20 de benzinarii, iar pana la finele anului ne-am propus sa finalizam alte 6 statii si sa incepem lucrarile la alte 4 unitati,” a declarat Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului de Investitii in Energie Kazah-Roman.

Aceasta respecta standardele de calitate, mediu si arhitectura ale benzinariilor Rompetrol, fiind dotata cu 2 pompe multiprodus cu sistem modern de recuperare a vaporilor, o pompa rapida, dispozitiv alimentare cu aditivul AdBlue - destinat reducerii si neutralizarii emisiilor de oxid de azot din gazele de evacuare, dar si un skid pentru aprovizionarea cu gaz petrolier lichefiat auto.

In prezent, fondul prin vehiculul investitional (SPV) - KMG Rompetrol Development SRL detine 20 de benzinarii sub brandul Rompetrol si care comercializeaza exclusiv gama de carburanti auto Efix produsi de rafinaria Petromidia Navodari. Aceasta este parte a Rompetrol Rafinare – care opereaza si rafinaria Vega Ploiesti si divizia de petrochimie - unicul producator intern de polimeri, fiind detinuta in principal de KMG International (54,63% - direct si indirect) si Statul Roman, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Locurile de munca create de cele 20 de benzinarii se ridica la 320, iar printre facilitatile oferite de acestea se numara skid gaz petrolier lichefiat auto (5 unitati), dispozitiv alimentare AdBlue (7 unitati), puncte de incarcare electrica – serviciu oferit gratuit (6 unitati) si o unitate cu spalatorie auto.

Pana la finele acestui an, KMG Rompetrol Development estimeaza finalizarea altor 6 noi statii situate in localitatile Cluj si Bucuresti, nivelul investitional ridicandu-se la 8,3 milioane dolari.

Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman si-a propus sa atinga in urmatorii 5 ani o retea de 84 benzinarii in Romania (achizitia si modernizarea de statii existente, constructia de noi statii), care vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de munca, peste 5.000 de persoane implicate in diverse faze de dezvoltare (design, executie, constructie) si peste 1.200 parteneri comerciali.

Un alt proiect investitional vizat de Fond il reprezinta construirea unei noi centrale in cogenerare la Midia prin vehiculul investitional (SPV) - Rompetrol Energy SA, unde va fi actionarul majoritar alaturi de KMG International, Rominserv si Uzina Termoelectrica Midia.

“Constructia centralei este un proiect important, nu doar pentru localitatea Navodari si platforma Petromidia, ci si pentru sectorul energetic intern prin stabilizarea productiei si a distributiei de energie electrica in regiunea Dobrogea. Interesul pentru noua unitate este reflectat si de cele 17 companii locale si internationale care si-au aratat interesul pentru a deveni furnizori de echipamente si solutii tehnologice. La finele lunii octombrie s-a incheiat termenul limita pentru depunerea ofertelor tehnice si financiare, speram ca in perioada urmatoare sa finalizam procesul de selectie a unui contractor pentru partea de EPC (Engineering, Procurement and Construction)” adauga Iskander Abdibaitov.

Cu o perioada de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare (de producere combinata de energie electrica si termica) va respecta cele mai inalte standarde tehnologice, de eficienta energetica si protectie a mediului. Aceasta va asigura agent termic si apa calda menajera pentru locuitorii orasului Navodari, iar pentru platforma Petromidia – energie electrica si abur tehnologic pentru sustinerea activitatilor de obtinere a produselor petroliere.

Cu o durata de 7 ani, fondul kazah - roman are un nivelul investitional estimat de aproximativ 1 miliard USD si vizeaza dezvoltarea de proiecte energetice pe plan local. In luna februarie, Consiliul de Administratie a aprobat de principiu principalele investitii ale Fondului in perioada urmatoare - atragerea/alocarea a circa 230 milioane USD pentru constructia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia si dezvoltarea unei retele de benzinarii pe plan local.

Principala prioritate a fondului vizeaza dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel, pozitiv la dezvoltarea sectorului energetic din Romania, precum si la consolidarea securitatii energetice a tarii prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol si la consolidarea unui climat investitional favorabil in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri