Trotinetele electrice au intrat in Codul rutier in Franta incepand din luna noiembrie, iar Romania se pare ca o va urma in curand, intrucat proiectul este pe masa la Camera Deputatilor. Diferenta intre cele doua tari este varsta persoanei care utilizeaza trotineta electrica. In Romania, aceasta este de minim 14 ani, iar in Franta de minim 12 ani.

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativa prin care vehiculele lente trebuie inregistrate si inmatriculate de catre Registrul Auto Roman.

In Franta, decretul care prevede regulile EDPM (dispozitivelor de transport personal cu motor) aduce in legislatie modul de folosinta a trotinetelor electrice, hoverboard-urilor, monociclurilor electrice, scrie leparisien.fr.

Francezii au luat aceasta decizie dupa ce scuterele electrice au fost implicate in accidente grave, majoritatea cu pietoni. Regulile care se aplica dispozitivelor electrice sunt in general similare cu cele aplicate deja biciclistilor, cu cateva exceptii.

Limita de viteza este stabilita la 25 km/h, la fel precum in cazul bicicletelor electrice. Daca se constata depasirea limitei de viteza, in Franta amenda este de 1.500 euro, potrivit EVmarket.

"Vanzatorii trebuie sa informeze clientii. In acest fel se va pune capat dispozitivelor electrice care circulau cu 40 km/h sau chiar si cu 80 km/h", spun reprezentantii francezi.

Utilizatorii dispozitivelor de transport personal cu motor electric trebuie sa aiba cel putin 12 ani si nu au voie sa mai transporte inca un pasager. Utilizarea este exclusiv personala. Pentru aceasta incalcare a legii amenda este de 35 euro. De asemenea, castile sunt interzise.

Pe unde au voie sa circule? Trotinetistii pot circula pe benzile pentru biciclete si pe drumuri unde viteza maxima este pana in 50 km/h. Circulatia pe trotuare este interzisa. Pentru aceasta incalcare este prevazuta o amenda de 135 euro. Primarul poate lua in calcul zone cu exceptii, acolo unde trotuarele sunt late.

Sursa foto: Image by Christian Bueltemann from Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri