Trotinetele electrice au intrat in Codul rutier in Franta incepand din luna noiembrie, iar Romania se pare ca o va urma in curand, intrucat proiectul este pe masa la Camera Deputatilor. Diferenta intre cele doua tari este varsta persoanei care utilizeaza trotineta electrica. In Romania, aceasta este de minim 14 ani, iar in Franta de minim 12 ani.

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativa prin care vehiculele lente trebuie inregistrate si inmatriculate de catre Registrul Auto Roman.

In Franta, decretul care prevede regulile EDPM (dispozitivelor de transport personal cu motor) aduce in legislatie modul de folosinta a trotinetelor electrice, hoverboard-urilor, monociclurilor electrice, scrie leparisien.fr.

Francezii au luat aceasta decizie dupa ce scuterele electrice au fost implicate in accidente grave, majoritatea cu pietoni. Regulile care se aplica dispozitivelor electrice sunt in general similare cu cele aplicate deja biciclistilor, cu cateva exceptii.

Limita de viteza este stabilita la 25 km/h, la fel precum in cazul bicicletelor electrice. Daca se constata depasirea limitei de viteza, in Franta amenda este de 1.500 euro, potrivit EVmarket.

Citeste si:
Cate accidente rutiere cu trotinete electrice au fost in Romania
Vela: Au fost inregistrate...

"Vanzatorii trebuie sa informeze clientii. In acest fel se va pune capat dispozitivelor electrice care circulau cu 40 km/h sau chiar si cu 80 km/h", spun reprezentantii francezi.

Utilizatorii dispozitivelor de transport personal cu motor electric trebuie sa aiba cel putin 12 ani si nu au voie sa mai transporte inca un pasager. Utilizarea este exclusiv personala. Pentru aceasta incalcare a legii amenda este de 35 euro. De asemenea, castile sunt interzise.

Pe unde au voie sa circule? Trotinetistii pot circula pe benzile pentru biciclete si pe drumuri unde viteza maxima este pana in 50 km/h. Circulatia pe trotuare este interzisa. Pentru aceasta incalcare este prevazuta o amenda de 135 euro. Primarul poate lua in calcul zone cu exceptii, acolo unde trotuarele sunt late.

Citeste si:
Amenzi intre 8.000 si 10.000 de lei pentru nedotarea cu case de marcat
Amenzi intre 8.000 si 10.000...
Sursa foto: Image by Christian Bueltemann from Pixabay

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ITP-ul expirat suspenda automat inmatricularea unei masini in 2020