Sute de companii din domeniul transportului rutier și aerian se pregătesc pentru disponibilizări ale angajaților pe fondul întreruperii totale sau reducerii parțiale a activității, din cauza modului lipsit de claritate în care au fost formulate prevederile OUG 30/2020 privind șomajul tehnic, consideră Federația Operatorilor Români de Transport.

Companiile, membre ale Federației Operatorilor Români de Transport, acuză faptul că această ordonanță de urgență nu răspunde în mod explicit la câteva răspunsuri esențiale:

  • dacă nu există capacitate financiară iar rulajul este aproape de zero, de unde să suporte angajatorul costurile cu șomajul tehnic în așteptarea banilor de la stat
  • firmele ce au avut provizioane pregătite pentru eventuale investiții însă și-au redus activitatea cu mult peste 25% sau chiar au încetat activitatea, sunt considerate firme cu capacitate financiară? Se încadrează sau nu în rândul celor eligibile să primească bani pentru acoperirea indemnizațiilor pentru șomaj tehnic și a taxelor aferente?
  • de ce mai este nevoie de un certificat care să ateste situația de urgență în condițiile în care România este deja la nivelul de aplicare a Ordonanței Militare 3?

"Această ordonanță, în mod halucinant, blochează ieșirea din casă însă nu stabilește oprirea transportului public, lăsând operatorii de transport la mâna autorităților ce își bat joc de ei profitând de situație, exemplu cel mai elocvent în acest caz fiind dat de angajații structurii de transport din subordinea CJ Prahova care au ajuns să amenințe operatorii de transport pentru că nu efectuează cursele cu zero pasageri", spune FORT.

Federația Operatorilor Români de Transport consideră că dacă această ordonanță nu va fi modificată sau nu o să beneficieze de clarificări până la sfârșitul acestei luni, efectul generat o să fie invers de cel scontat, estimările conducând către cel puțin 200.000 de angajați disponibilizați într-o primă etapă respectiv în următoarele 15 zile.

Sursa foto: Annie Spratt | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri