Sute de companii din domeniul transportului rutier și aerian se pregătesc pentru disponibilizări ale angajaților pe fondul întreruperii totale sau reducerii parțiale a activității, din cauza modului lipsit de claritate în care au fost formulate prevederile OUG 30/2020 privind șomajul tehnic, consideră Federația Operatorilor Români de Transport.

Companiile, membre ale Federației Operatorilor Români de Transport, acuză faptul că această ordonanță de urgență nu răspunde în mod explicit la câteva răspunsuri esențiale:

  • dacă nu există capacitate financiară iar rulajul este aproape de zero, de unde să suporte angajatorul costurile cu șomajul tehnic în așteptarea banilor de la stat
  • firmele ce au avut provizioane pregătite pentru eventuale investiții însă și-au redus activitatea cu mult peste 25% sau chiar au încetat activitatea, sunt considerate firme cu capacitate financiară? Se încadrează sau nu în rândul celor eligibile să primească bani pentru acoperirea indemnizațiilor pentru șomaj tehnic și a taxelor aferente?
  • de ce mai este nevoie de un certificat care să ateste situația de urgență în condițiile în care România este deja la nivelul de aplicare a Ordonanței Militare 3?

"Această ordonanță, în mod halucinant, blochează ieșirea din casă însă nu stabilește oprirea transportului public, lăsând operatorii de transport la mâna autorităților ce își bat joc de ei profitând de situație, exemplu cel mai elocvent în acest caz fiind dat de angajații structurii de transport din subordinea CJ Prahova care au ajuns să amenințe operatorii de transport pentru că nu efectuează cursele cu zero pasageri", spune FORT.

Federația Operatorilor Români de Transport consideră că dacă această ordonanță nu va fi modificată sau nu o să beneficieze de clarificări până la sfârșitul acestei luni, efectul generat o să fie invers de cel scontat, estimările conducând către cel puțin 200.000 de angajați disponibilizați într-o primă etapă respectiv în următoarele 15 zile.

Citeste si:
Ordonanța militară a fost publictă în Monitorul Oficial. Ce conține
Ordonanța militară a fost...

Sursa foto: Annie Spratt | Unsplash


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Mit Motors introduce serviciul de preluare şi livrare a mașinilor pentru service
Setari Cookie-uri