Programul Rabla Plus 2020 a demarat pe 25 martie, începând cu ora 13:00, iar pentru prima dată în istoria sa, permite populației inclusiv achiziția de motociclete full electric, spune Costel Alexe, ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Programul Rabla Plus 2020 păstrează pentru al cincilea an consecutiv cea mai mare primă pentru achiziția mașinilor full electric din Europa: circa 10.000 euro.

În ceea ce privește achizițiile mașinilor hibrid plug-in, aceastea sunt susținute prin program cu circa 4.500 de euro, iar motocicletele full electric cu peste 700 de euro, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculelor.

Programul Rabla Plus 2020 nu condiționează achiziția unui autovehicul nou de casarea unui autovehicul uzat. Însă cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, vor beneficia în plus și de prima de casare stabilită prin programul Rabla Clasic, în valoare de 6500 de lei.

Astfel, în condițiile accesării concomitente a celor două programe, sumele decontate prin AFM din costul total al mașinii vor fi de: circa 11.300 de euro pentru mașinile full electric, 5.800 de euro pentru mașinile hibrid plug-in și 1400 de euro pentru motocicletele full electric, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculului.

Citeste si:
Cât costă cea mai ieftină mașină hibrid prin Programul Rabla Clasic...
Cea mai ieftină mașină hibrid...

„Anul acesta am aprobat pentru Rabla Plus cel mai mare buget de când există programul: 140 de milioane de lei, cu aproape 45% mai mare decât în anul 2019. Am crescut bugetul pentru că ne-am stabilit un obiectiv mare pentru 2020: să punem pe șoselele României aproximativ 3.000 de mașini nepoluante, adică același număr de autovehicule cumpărate prin RABLA PLUS în toți cei 4 ani de când există programul. Cred că viitorul transportului este full electric, iar acest tip de transport va fi și o garanție a aerului bun în orașe. Am venit și cu o premieră anul acesta: finanțarea achizițiilor de motociclete full electric. Există calcule care arată că dacă 10% din șoferi și-ar înlocui mașina cu o motocicletă full electric, poluarea din trafic ar scădea substanțial, iar timpul de staționare în trafic s-ar reduce cu până la 40%. Nu în ultimul rând, e important să vorbim și despre o altă noutate: am impus prin ghidul de finanțare condiția ca cei care își cumpără o astfel de mașină să nu o poată înstrăina cel puțin un an. România acordă cea mai mare primă pentru autovehicule electrice din Europa și este normal să ne asigurăm că aceste mașini rămân în traficul din țară”, a mai spus Costel Alexe.

Bugetul pentru anul acesta crește de la 95 milioane lei, la 140 milioane lei.

Citiți și Cea mai ieftină mașină hibrid la vânzare prin Programul Rabla Clasic în 2020.

Citeste si:
Cele mai accesibile mașini electrice prin Rabla Plus
ZECE cele mai accesibile...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Constructorii auto vor credite bancare ca să depășească criza COVID-19
Setari Cookie-uri