Achiziția unei mașini second-hand vine cu anumite riscuri pentru cumpărători. Uneori aceștia nu află de la vânzător ce daune a avut autoturismul cumpărat sau care sunt kilometri reali. Sunt însă trei metode de a afla kilometri reali ai unei mașini.

Trei metode de a verifica km reali ai unei mașini second-hand:

  • în baza de date RAR

Cel mai simplu mod de a afla câți kilometri reali are o mașină este să verifici acest lucru online în baza de date RAR. Poți face asta doar pentru mașinile înmatriculate în țară, care au trecut cel puțin o dată pe la ITP.

Citiți și De ce mașinile electrice nu sunt pentru taximetriști

În 2019, Registrul Auto Român (RAR) a lansat aplicația "Istoric vehicul" prin intermediul căreia orice persoana care deține sau intenționează să achiziționeze un vehicul poate verifica istoricul acestuia prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român.

Datele se obțin dacă solicitantul introduce în aplicația "Istoric vehicul" adresa de email și numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/sașiu). Aplicația va genera un cod de acces, îl va expedia pe adresa de email introdusă și, după validarea lui, va furniza la aceeași adresa de email informațiile pe care instituția le-a considerat utile pentru deținătorul sau viitorul deținător al unui vehicul.

Citiți și RAR vrea să oprească intervențiile service, care fac mașinile poluante. Sute de anunțuri au fost șterse de instituție.

Datele generate sunt: activitățile derulate la RAR și numărul de kilometri înregistrați în bordul mașinii (kilometri regăsiți în baza de date a RAR sau a stațiilor ITP autorizate), existență/valabilitatea cărții de identitate a vehiculului, câteva date tehnice și de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP.

  • la un dealer al brandului auto

Dealerii auto din România oferă contra cost istoricul de service al unei mașini. Majoritatea acestora au acces la baza europeană a mărcii auto și pot obține informații legate de km și acțiuni de service.

Citiți și Zece mașini electrice cu o autonomie reală de peste 400 km, la vânzare în România în 2020.

  • pe site-urile de verificări mașini

Pentru o verificare VIN, verificare istoric auto, puteţi intra pe site-urile IspectorAuto.ro, AutoDNA.ro, CarVertical.com, Verificare-VIN.ro, ro.vin-info.com.

Potrivit rapoartelor acestora cele mai mari incidente în manipularea kilometrajului sunt în cazul importurilor pentru revânzare. Companiile au o bază de date cu câteva milioane de înregistrări oferind istoricul de kilometri și daune al unei mașini second-hand. În acest fel cumpărătorul poate ști concret dacă este pe cale să cumpere o mașină fară accident, una care a avut doar avarii minore sau una care a fost daună totală.

Sursa foto: Shutterstock/ jeffy11390

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri