Cumpărătorii de mașini second-hand din România au la dispoziție trei metode de a verifica km reali ai unei mașini second-hand: în baza datelor RAR, la un dealer al brandului auto și pe site-urile de verificări mașini. În plus, aceștia ar trebui să facă și o verificare vizuală.

Înainte de a cumpăra o mașină rulată, românii ar trebui să verifice vizual vehiculul și să fie atenți la detalii precum volanul, maneta frânei de mână, pedala de accelerație, frâna sau ambreiajul, pentru a observa urme excesive de uzură. Un număr mare de kilometri parcurși duce la uzură. În ceea ce privește autoturismele mai noi de 4 ani și cu km putini, acestea ar trebui să aibă anvelopele de fabrică. Dacă sunt schimbate, este posibil ca mașina să aibă mai mulți km decât în realitate.

Cereți cartea de service, de unde puteți afla la ce interval s-au făcut reviziile, ce reparații s-au făcut la vehicul și, bineînțeles, care a fost evoluția kilometrajului. Cum însă pe internet se vând și cărți de service false, gata ștampilate, puteți să le confruntați cu baza de date proprie pe care unii importatori o pun la dispoziție, contra cost.

Citiți și Cum să schimbi legal motorul vehiculului. Acte necesare

În online, puteți verifica rapid, gratuit, pe site-ul RAR numărul de km înregistrați de stațiile ITP din țară. Datele se obțin dacă solicitantul introduce în aplicația "Istoric vehicul" adresa de email și numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/sașiu). Aplicația va genera un cod de acces, îl va expedia pe adresa de email introdusă și, după validarea lui, va furniza la aceeași adresă de email informațiile pe care instituția le-a considerat utile pentru deținătorul sau viitorul deținător al unui vehicul.

Datele generate sunt:

  • activitățile derulate la RAR și numărul de kilometri înregistrați în bordul mașinii (kilometri regăsiți în baza de date a RAR sau a stațiilor ITP autorizate),
  • existența/valabilitatea cărții de identitate a vehiculului,
  • câteva date tehnice și de identificare,
  • gradul de poluare,
  • valabilitatea ITP.
  • Datele oferite reflectă configurația vehiculului și statutul acestuia și sunt valabile la data interogării acestora în sistemul nostru informatic.

Aceste date nu sunt destinate comercializării, iar folosirea aplicației se supune unor termene și condiții, care sunt detaliate în momentul accesării aplicației 'Istoric vehicul

La interogarea prin aplicaţia Istoric Vehicul, împreună cu informaţiile oferite gratuit de RAR (de exemplu valoarea indicată de odometru) se precizează şi faptul că pentru acel vehicul există disponibil un istoric de daune, care poate fi oferit contra cost. Tariful este de 35 de lei şi se achită online.

Citiți și Cum să alegi cea mai bună mașină second-hand.

În situaţia în care clientul doreşte să obțină istoricul de daune al autovehiculului, el este redirecţionat către zona de plată cu cardul, iar apoi va primi prin e-mail Istoricul de daune.

Raportul de daune conţine următoarele informaţii:

1. Zona de avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
2. Intervalul valorii devizului de reparaţie;
3. Intervalul indicaţiei odometrului la data întocmirii devizului;
4. Dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
5. Dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.

Toate informaţiile pe care le veţi introduce în sistemul informatic, pentru a afla datele de care sunteţi interesat, sunt protejate conform normelor GDPR.

Dacă aplicația se accesează în mod abuziv, solicitantului îi va fi restricționat accesul în consecință. Aplicația poate fi accesată și de pe smartphone.

Aplicația reprezintă politica RAR de a sprijini cumpărătorul unui vehicul și de a-l informa, pentru ca acesta să facă o achiziție în cunoștință de cauză.

Principalele beneficii se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoțitoare ale vehiculului, a valabilității ITP și a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creșteri continue.

Citiți și Ce trebuie să faci dacă ţi-ai vândut maşina şi primeşti amenzi

Pentru o verificare VIN, verificare istoric auto, puteţi intra pe site-urile IspectorAuto.ro, AutoDNA.ro, CarVertical.com, Verificare-VIN.ro, ro.vin-info.com.

Potrivit rapoartelor acestora cele mai mari incidente în manipularea kilometrajului sunt în cazul importurilor pentru revânzare. Companiile au o bază de date cu câteva milioane de înregistrări oferind istoricul de kilometri și daune al unei mașini second-hand. În acest fel cumpărătorul poate ști concret dacă este pe cale să cumpere o mașină fară accident, una care a avut doar avarii minore sau una care a fost daună totală.

Sursa foto: Shutterstock/ jeffy11390

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri