In primul rand, cea mai buna masina second-hand nu o gasesti in targul de masini sau parcata pe strada cu afis in geam. Acelea sunt in majoritatea cazurilor masini second-hand vandute de intermediari si aranjate cu atentie pentru vanzare.

Cea mai buna masina second-hand nu o gasesti neaparat la dealerii auto sau la prieteni / rude. Nu inseamna ca daca cumperi masina unui prieten sau a unui dealer de marca, aceasta nu poate avea piese care trebuiesc inlocuite. Nu va grabiti, vedeti mai multe masini, cautati pe site-urile cu anunturi de masini (autovit.ro, olx.ro) pentru a afla pretul corect pentru modelul ales. Negociati daca este cazul.

Dealerii de masini second-hand, reprezentantii unor marci de masini noi, nu inlocuiesc piesele uzate la o masina second-hand luata la schimb (buy-back) pentru una noua. Ei va vor vinde masina asa cum au cumparat-o de la client, deci nu inseamna ca masina de la dealer este perfecta, chiar daca are garantie 3-6 luni.

De regula, romanii vand masina inainte sa ii faca revizia/distributia, sa ii cumpere o baterie noua sau anvelope noi. Deci daca dati peste o astfel de masina, veti scoate din buzunar inca 500 euro pe langa cat ati platit pentru a o cumpara.

Verificati istoricul de km la RAR. Este un serviciu rapid si gratuit

Verificati pe site-ul RAR (rarom.ro Istoric Vehicul) cati kilometri a avut masina de-a lungul timpului la verificarile ITP. Pentru aceasta operatiune cereti VIN-ul masinii second-hand pe care vreti sa o cumparati si faceti o verificare pe rarom.ro, este un serviciu gratuit. Masinile aduse din strainatate nu pot fi verificate aici, doar masinile cumparate noi de la dealerii din Romania.

Poate cel care va vinde masina este un vanzator corect, dar nu inseamna ca el nu a cumparat masina de la un samsar, iar aceasta ascunde diverse lucruri cu care nu sunteti de acord. De exemplu, nu are km reali, a fost o dauna refacuta, nu mai are acelasi motor, etc. De aceea, masina trebuie verificata la un service pe elevator, nu pe strada cu un prieten care se pricepe.

Verificati masina second-hand intr-un service cu elevator

Indiferent de unde doriti sa cumparati o masina second-hand, chiar daca proprietarul este o persoana cunoscuta, verificati masina la un service unde mecanicii o ridica pe elevator si o verifica amanuntit. Cand masina este ridicata, atunci se observa ce piese ar trebui sau nu inlocuite.

Masinile second-hand rulate in Romania pot fi la fel de bune precum masinile rulate in strainatate. Chiar si in strainatate firmele de leasing operational vand masinile inainte de revizii, deci nu este nicio diferenta fata de cele din Romania, si acele masini necesita investitii.

Carte service

Samsarii care aduc masini din strainatate au o carte service facuta de ei, deci nu as avea incredere 100% ca autoturismul respectiv are kilometri reali. Cum puteti verifica km la o masina adusa din strainatate? Sunt cateva site-uri (inspectorauto, autodna, etc) care au o baza de date cu masini vandute de firmele de leasing, insa trebuie sa platiti pentru istoricul de km in jur de 10 euro de verificare.

In concluzie, masinile noi cumparate din Romania sunt mai usor de verificat si nu neaparat mai proaste decat cele de afara.

Probleme, defecte de fabricatie

Internetul este cel mai bun sfatuitor in alegerea unui model sau a motorizarii. Este suficient sa cautati in Google "probleme Tesla Model S", spre exemplu, si veti afla destul de multe lucruri.

Sunt modele de masini fabricate intre 2009 si 2011 care au avut probleme mari cu distributiile pe lant, deci vorbim de costuri mari in caz ca sare sau se rupe lantul. Daca se rupe lantul, va trebuie alt motor.

As spune ca acesta este cel mai bun sfat pe care vi-l pot da. Cautati pe Internet ce probleme are modelul si motorizarea pe care urmeaza sa o cumparati.

Masina merge bine dar are un bec aprins

In prima faza, unele masini pot merge bine chiar daca au un bec aprins, spre exemplu cel de ESP. Insa veti observa ca dupa un numar de kilometri, masina va merge din ce in ce mai prost. Nu cumparati o masina cu o eroare in bord pentru ca s-ar putea sa nu aflati usor de la ce este si veti schimba o gramada de piese pana va rezolvati problema.

Spre exemplu, la grupul Volkswagen, masinile cu probleme la lantul de distributie au aprin in bord ESP, nu Engine. Deci trebuie schimata distributia, iar costul este destul de mare.

Daca pe tester va apar mai multe erori, sa stiti ca intotdeauna prima eroare le poate genera pe celelalte. Deci incercati sa vedeti ce ar trebui inlocuit pentru a rezolva prima eroare.

La masinile diesel cu DPF este nevoie de cel putin doua bujii bune pentru a se face regenerarea automata. Daca toate bujiile sunt arse, motorul diesel va fi limitat la 3.000 ture si veti avea pe tester o eroare pentru bujii si una pentru regenerare. Degeaba faceti regenerare din tester pentru ca motorul tot prost va merge pana nu schimbati bujiile. Este un mod de protectie.

ITP anual pentru masini peste 12 ani

Incercati sa nu cumparati masini mai vechi de 12 ani pentru ca regulile s-au inasprit la ITP, se face anual pentru acestea. Pentru a elimina frauda, service-urile auto sunt obligate sa inregistreze video Inspectiile Tehnice Periodice (ITP) si sa pastreze arhiva cel putin 6 luni. Ce amenzi riscati daca circulati fara ITP? Se considera contraventie si riscati o amenda intre 1.300 si 2.900 lei. Politistii vor retine talonul masinii si placutele cu numerele de inmatriculare.

Pe scurt, ca sa alegi cea mai buna masina second-hand trebuie sa:

1. cauti in Google ce probleme au fost cu acel model

2. verifici km pe site-ul RAR pentru masinile din Romania sau pe alte site-uri pentru istoric vehicul pentru cele din afara

3. ajungi la un service cu elevator

4. nu cumperi o masina second-hand mai veche de 12 ani

Foto: By bibiphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri