Procesul de preparare a unui espresso, precum și tipul de cafea ales sunt esențiale pentru a te asigura că te bucuri de o cafea bună. Cu toate acestea, alegerea boabelor de cafea pentru espresso este o chestiune de preferință personală, la care se adaugă elemente ce privesc tehnica de prăjire și intensitatea aromei.

Află mai multe despre procesul de prăjire a boabelor de cafea, precum și despre cum poți obține o cafea savuroasă la espressor.

  • Tipuri de prăjire

Pentru toate tipurile de boabe de cafea, procesul de prăjire este aspectul cel mai important. De aici rezultă diferența în ceea ce privește gustul, aroma și alegerea metodei de preparare a cafelei.

O regulă generală spune că o prăjire ușoară funcționează cel mai bine cu o metodă de extracție mai lentă, cum ar fi o cafea cu filtru, în timp ce prăjirea mai intensă merge mai bine cu o metodă rapidă de preparare a cafelei, cum ar fi espresso.

  • Dark roast

Mulți pasionați preferă acest tip de cafea deoarece oferă o aromă puternică și profundă. Boabele de cafea dark roast se remarcă prin culoarea maro închis, suprafața lucioasă și uleioasă.

  • Medium roast

Boabele de cafea medium roast au, în general, același gust, indiferent de originea lor și pot fi folosite pentru multe stiluri de preparare. De asemenea, sunt mai puțin lucioase, motivat de cantitatea mai mică de uleiuri de pe suprafața boabelor.

  • Blonde roast

Dacă preferi un espresso cu gust moderat, atunci poți opta pentru o prăjire ușoară a boabelor de cafea. Dacă dorești să experimentezi adăugând arome în cafea, prăjirea mai ușoară este o alegere optimă.

  • Mix de intensități

Majoritatea cafenelelor lucrează cu amestecuri. Principalul motiv este că îi ajută pe barmani să obțină un gust optim pentru cappuccino sau un latte.

Cum alegi cafeaua potrivită pentru espressor

Dacă îți place ideea unui espresso dimineața, dar nu vrei să stai la coadă la cafenea, atunci un espressor automat este soluția optimă. Poți face un espresso la tine acasă fără prea multe bătăi de cap și îți poți începe ziua într-o notă bună.

Espressorul îți permite să prepari o gamă largă de preparate pe bază de cafea. Poți savura un espresso intens, o ceașcă de latte sau un cappuccino înainte de a pleca la birou. Râșnița espressorului are mai multe trepte, astfel că poți seta nivelul de macinare al boabelor. Poți seta, de asemenea, care este temperatura de extracție sau tăria cafelei. În plus, unele espressoare au funcția de "extra shot", pentru a adăuga un ristretto extra la o atingere de buton.

Indiferent de boabele de cafea pe care le alegi pentru espresso, există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare. Iată cum te poți asigura că vei găsi cea mai bună cafea pentru shot-ul tău de espresso:

  • Verifică prospețimea: verifică data de expirare pentru a te asigura că boabele sunt proaspăt ambalate;
  • Optează pentru boabe întregi: Cel mai bine este să optezi pentru boabe întregi, deoarece acestea vor rămâne proaspete pentru o perioadă lungă de timp;
  • Cumpără în cantități mici;
  • Optează pentru o prăjire mai intensă dacă vrei o cafea mai dulce:
  • Alege o marcă care informează despre originea cafelei.

Cum arată un espresso perfect

Fie că este vorba de boabe de o singură origine, fie de un amestec, alegerea este, în cele din urmă, o preferință personală.

Espresso-ul perfect

O doză excelentă de espresso ar trebui să aibă un vârf de spumă maro numit crema. Această spumă conține uleiuri aromatice și îmbunătățește gustul.

Boabele de cafea potrivite pentru espresso fac parte, de obicei, din categoria celor intens prăjite, deoarece acesta este stadiul în care boabele oferă cea mai mică aciditate. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă să nu folosești boabe care au fost prăjite prea tare, deoarece excesul de ulei poate dăuna espressorului automat.

Ce sortiment de cafea alegem pentru espresso

Deși un espresso medium - dark din boabe Arabica este foarte gustos, între 5% și 15% boabe Robusta adăugate într-un amestec vor da mai multă cremă cafelei.

  • Arabica

Arabica este cel mai popular tip de cafea, datorită gustului. Boabele au o aromă dulce și complexă. Însă, deși este cel mai popular sortiment, nu are la fel de multă cofeină precum Robusta.

  • Robusta

Robusta este un tip de cafea mai ieftin și mai puternic. Având o aromă ușor amară, Robusta este adesea folosită și în amestecuri de cafea instant.

Dintre cele două tipuri de boabe de cafea, Robusta are un conținut mai mare de cofeină. Așadar, dacă ești în căutarea unei cafele care să te ajute să treci peste ziua de luni, optează pentru o cafea din boabe Robusta.

Pregătirea unei cafele bune nu înseamnă doar a pune la întâmplare boabe de cafea și apă în aparatul de espresso. Este important să folosești tipul de cafea potrivit și tipul de prăjire optim pentru a savura o cafea pe placul tău.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri