Ce amendă poți primi dacă nu ai cauciucuri de iarnă

În mai multe zone ale țării zăpada s-a așternut pe șosele. Astăzi este anunțată și prima ninsoare în Capitală. Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, în caz contrar puteți plăti amenzi uriașe.

Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Cauciucurile de iarnă sunt fabricate dintr-un cauciuc special ce oferă o aderență adecvată pentru temperaturile de sub 7 grade sau pentru carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

Conform reglementărilor în vigoare, pneurile de iarnă pot fi identificare foarte ușor datorită prezenței literelor M și S pe laterale, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Litera M reprezintă englezescul „mud” care se traduce prin nămol, noroc, mâl, iar litera S provine de la cuvântul „snow” care înseamnă zăpadă.

Șoferii riscă amenzi de 2.900 de lei

Amenda pentru şoferii care circulă pe carosabilul acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei cu pneuri neadecvate se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni și cuprinde între 9 și 20 de puncte de amendă. Acestea echivalează cu suma cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Citeste si:
Cod Rutier: poti fi amendat pe un drum cu zapada chiar daca ai...
Cod Rutier: poti fi amendat...

„Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație“, a anunțat Poliția Română.

Cât te costă să schimbi anvelopele de iarnă

Tarifele nu sunt cu mult mai mari decât anul trecut, însă au crescut cu 10-20 lei. Astfel, pentru un autovehicul de dimensiune normală, prețul de schimbat anvelopa variază între 60-250 de lei, în cazul celor mari, prețul începând de la 400 de lei și ajungând și până la 1.500 de lei pe anvelopă.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri