UNTRR solicită prioritizarea vaccinării împotriva COVID-19 a personalului esențial din transporturile rutiere

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Sănătății și coordonatorului campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță, prioritizarea vaccinării împotriva COVID-19 a personalului esențial din transporturile rutiere, în condițiile în care industria de transport rutier este una de importanță sistemică pentru economia României, asigurând continuitatea fluxului de mărfuri și pasageri.

Sectorul de transport rutier din România reprezintă aproape 41.000 de firme cu o cifră de afaceri cumulată de 12,3 miliarde euro, 212.000 de angajați, și este principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro. Transporturile rutiere generează un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde euro.

Încă de la începutul pandemiei COVID-19, Comisia Europeană a comunicat că statele membre trebuie să ia măsuri pentru a asigura libera circulație în UE a tuturor lucrătorilor implicați în transportul internațional.

Majoritatea statelor UE și non-UE considerã cã șoferii profesioniști fac parte din categoria lucrãtorilor esențiali și le permit libera circulație, fãrã mãsuri de constrângere a activitãții acestora, precum mãsuri de carantinare sau teste COVID-19.

În acest sens, UNTRR solicitã includerea lucrãtorilor din transporturile rutiere de mãrfuri și persoane în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare, întrucât aceastã grupã profesionalã desfãșoarã activitãți într-un domeniu cheie și esențial. Evidența șoferilor profesioniști de vehicule comerciale de mãrfuri și persoane este ținutã la Autoritatea Rutierã Românã (ARR), care elibereazã atestatele de conducãtor auto, cartelele tahograf și are înregistrãri cu șoferii angajați la fiecare firmã de transport rutier din România.

Citeste si:
De ce șoferii europeni preferă anvelopele all-season
De ce șoferii europeni...

Totodatã, UNTRR solicitã autoritãților române sã realizeze demersuri pe lângã Comisia Europeanã de a elimina necesitatea testului COVID-19 în țãrile unde este cerut pentru șoferii profesioniști, indiferent dacã deplasarea se face cu vehiculele comerciale sau atunci când cãlãtoresc ca pasageri în interes de serviciu (cu autoturisme/microbuze/avioane cãtre camioanele/autocarele pe care lucreazã), în baza dovezii de vaccinare.

Sursa foto: s_oleg/shutterstock.com
Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri