Opel prezintă noul Combo-e, model electric care va ajunge pe piață în toamnă

Opel prezintă noul Combo-e, model electric care va ajunge la reprezentanțe în toamnă (Germania), alăturându-se modelului Vivaro-e. Următorul nou model, noul Movano-e, va fi de asemenea disponibil în 2021.

Întregul portofoliu de autovehicule comerciale ușoare al mărcii va fi electrificat până la finalul acestui an. Până în 2024, Opel va oferi o versiune electrificată pentru fiecare model de autoturism și de autovehicul comercial ușor.

Pe lângă volumul pentru încărcătură și sarcina utilă bună (respectiv până la 4,4 metri cubi și 800 kg), autovehiculul utilitar compact, complet electric, al producătorului auto german oferă locuri pentru până la patru pasageri plus șoferul, în versiunea crew van. În funcție de profilul de conducere și de condițiile predominante, noul Combo-e poate parcurge până la 275 de kilometri cu o singură încărcare a bateriei sale litiu-ion de 50 kWh (WLTP). Clienții pot reîncărca bateria până la 80% în aproximativ 30 de minute la stațiile de încărcare publice.

Tehnologii: sistemul de detectare a somnolenței șoferului, de recunoaștere a indicatoarelor rutiere, sistemul de avertizare privind o coliziune frontală cu protecția pietonilor și frânare automată de urgență.

Autovehiculul utilitar electric Combo-e se adresează întreprinderilor mici și liber profesioniştii, în special în zonele urbane în care restricțiile pot permite doar accesul autovehiculelor cu emisii zero în interiorul orașelor.

Citeste si:
Ce mașini SH au căutat românii în primele 3 luni
Ce mașini SH au căutat...

„Modelul Opel Combo-e complet electric va permite utilizatorilor de autovehicule utilitare compacte să lucreze în zonele urbane cu cea mai mare sarcină utilă și transportând cea mai mare greutate din clasa sa”,

CEO-ul Opel, Michael Lohscheller

Noul model este disponibil în două lungimi:

- Versiunea Combo-e cu lungimea de 4,4 metri, care are un ampatament de 2.785 mm și poate transporta obiecte cu lungimi de până la 3.090 mm, are o sarcină utilă de până la 800 Kg și un volum pentru încărcătură de 3,3 - 3,8 m3.

Citeste si:
Top 10 mașini electrice la vânzare în România
Top 10 mașini electrice la...

- Varianta extralungă XL de 4,75 m are un ampatament de 2.975 mm și un volum de încărcare de până la 4,4 m3, putând transporta obiecte cu o lungime de până la 3.440 mm. Șase inele de ancorare pe podea (plus alte patru opționale, fixate la înălțime medie) ajută la păstrarea obiectelor la locul lor.

O caracteristică decisivă pentru mulți profesioniști pentru alegerea modelului Combo-e poate fi distanța mare între pasajele roților spate, suficientă pentru un europalet (varianta extralungă poate transporta doi, unul lângă celălalt). Obiectele extrem de lungi pot fi depozitate vertical, trecând prin cu trapa de plafon opțională.

Pe lângă obiecte, noul Combo-e poate transporta și persoane. În cazul variantei extralungi XL, versiunea crew van poate oferi locuri confortabile pentru până la patru pasageri plus șoferul, în timp ce încărcătura sau echipamentul sunt depozitate în siguranță în spatele peretelui despărțitor. Datorită clapetei din peretele despărțitor, este posibil transportul obiectelor deosebit de lungi.

Citeste si:
Cargus a investit 500.000 euro într-un depozit modern și ușor...
Cargus a investit 500.000...

Sistem de propulsie electric

Datorită puterii de 100 kW (136 cp) și cuplului de 260 Nm dezvoltat de sistemul de propulsie electric, modelul Combo-e este perfect nu numai pentru mediile urbane, ci și pentru zonele din afara orașelor. În funcție de varianta modelului, Combo-e poate accelera de la zero la 100 km/h în numai 11,2 secunde, iar viteza maximă controlată electronic este de 130 km/h. Un sistem sofisticat de frânare regenerativă cu două setări ce pot fi selectate de utilizator sporește și mai mult eficiența.

Bateria cu 216 celule și 18 module este amplasată sub podea, între puntea față și puntea spate, astfel încât să nu compromită utilizarea zonei de marfă sau a habitaclului. Datorită acestei amplasări, bateria asigură coborârea centrului de greutate, ceea ce oferă avantaje pentru viraje și stabilitate la curenții de aer chiar și atunci când autovehiculul este încărcat complet, contribuind în același timp la sporirea plăcerii de a conduce.

Modelul Combo-e este pregătit pentru o varietate de infrastructuri energetice și opțiuni de încărcare, care variază de la stații de încărcare cu montare pe perete la încărcarea rapidă sau chiar cu un cablu pentru încărcare de la o priză de uz casnic, dacă este necesar. Folosind o stație de încărcare publică de 100 kW cc, încărcarea bateriei de 50 kWh până la un nivel de 80% durează doar aproximativ 30 de minute. În funcție de piață și infrastructură, modelul Combo-e este echipat standard cu un încărcător de bord puternic trifazat de 11 kW sau un încărcător de bord monofazat de 7,4 kW.

Pentru a face utilizarea modelului Combo-e cât mai confortabilă și mai relaxantă sunt disponibile sistemul „OpelConnect” și aplicația „myOpel” care oferă servicii speciale pentru autovehiculele electrice. Serviciile sunt accesibile prin intermediul aplicațiilor, în funcție de disponibilitatea din țara de comercializare.

Portofoliul „OpelConnect” include servicii de la eCall și apeluri în caz de defecțiune până la numeroase alte servicii, ca de exemplu informații cu privire la starea autovehiculului.

Profesioniștii care au nevoie de o gardă la sol mai ridicată și tracțiune suplimentară pentru noroi, nisip sau zăpadă pot face un upgrade al modelului Combo-e cu configurația de „șantier” și sistemul electronic de control al tracțiunii IntelliGrip.

Lista sistemelor de asistență pentru șofer cu care este echipat modelul Combo-e include și sistemul de control la deplasarea în pantă, sistemul de asistență pentru menținerea benzii de circulație și controlul stabilității remorcii.

Sistemele infotainment Multimedia Radio și Multimedia Navi Pro includ un ecran tactil de 8". Ambele sisteme permit integrarea telefonului cu ajutorul Apple CarPlay şi Android Auto.

Sursa foto: Opel
Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri