În mod cert mașinile produse de compania lui Elon Musk sunt populare, fie pentru că sunt electrice, fie că sunt apreciate pentru designul lor, ori pentru faptul că oferă soluții inovatoare pe care niciun alt constructor din lume nu le oferă.

Pilotul automat este una dintre funcțiile cele mai interesante și mai importante de la bordul modelelor Tesla, dar în ultima perioadă a fost subiectul de investigație a mai multor accidente rutiere recente.

Cum subiectul a atras tot mai mult atenția, cei de la Consumer Reports au făcut un experiment simplu prin care au putut demonstra că pilotul automat poate fi păcălit să funcționeze chiar dacă șoferul nu se află în scaunul său.

Cum au făcut experimentul?

Nu a fost vorba de folosirea a niciunui sistem inteligent sau a vreunui software de hacking. Nu ai nevoie nici de expertiză în domeniul IT, nici să ai cunoștințe avansate în domeniul auto.

Au luat un model Tesla Y și au pornit mașina. Au accelerat până la 30 de km/h pornind și funcția de pilot automat. Apoi, au oprit complet mașina, dar nu și pilotul automat. Autorul experimentului a legat de volanul mașinii o greutate formată din două role de banză adezivă, care să exercite un minin de forță asupra direcției mașinii, dar nu și să întoarcă volanul, după care s-a mutat în scaunul din dreapta, a tras centura de siguranță și a pornit mașina pe pilot automat. Rezultatul nu a fost unul surprinzător când mașina s-a pus în mișcare.

Experimentul a fost făcut într-un poligon de teste, într-un mediu sigur, dar care oferea aceleași indicii pe care le urmează pilotul automat al mașinii, care are nevoie în special de liniile trasate ale sensului de mers.

Puteți vedea în video-ul prezentat de cei de la Consumer Reports și demonstrația acestui experiment.

Sursa foto: Tesla.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri