Valabilitatea ITP se poate verifica pe pagina web a RAR. Posesorii de autovehicule au posibilitatea de a verifica pe site-ul Registrului Auto Român dacă inspecţia tehnică periodică (valabilă) a vehiculului deţinut este înregistrată în baza de date.

Registrul Auto Român avertizează cetăţenii să nu accepte intermedierea obţinerii dovezii de efectuare a ITP de către alte persoane, pentru că de cele mai multe ori aceasta s-a dovedit a fi falsă.

Verificare valabilitate ITP pe site-ul RAR

Pe site-ul RAR, completaţi seria Cărţii de Identitate a Vehiculului sau seria caroseriei, scrieți codul de securitate care vă apare și apăsați butonul Caută.

Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.

Cititi si Piața auto din România a crescut cu 76% în aprilie

Termenul pentru efectuarea primei inspecții tehnice periodice se socoteşte de la data primei înmatriculări sau a primei înregistrări în România, iar pentru următoarea inspecţie tehnică periodică, de la data celei precedente.

Data la care trebuie să efectuăm următoarea inspecție tehnică periodică este trecută pe talonul mașinii.

Vehiculele noi, înmatriculate pentru prima dată în România, nu se regăsesc pe link-ul "Verificare ITP" deoarece acestea nu au fost supuse unei inspecţii tehnice periodice.

Acte necesare ITP?

  • Certificat de înmatriculare,
  • Asigurare RCA valabilă,
  • Carte de identitate a autovehiculului,
  • Carte de identitate a persoanei care prezintă autovehiculul la inspecție.
  • Dacă autovehiculul este în leasing sau înregistrat pe o societate comercială, se admite copia cărții de identitate a autovehiculului cu ștampila în original.

Cititi si Etichetare nouă pentru stații de încărcare și vehicule electrice

Ce se verifică la ITP?

ITP-ul este o verificare complexă a autovehiculului și include: documente de identificare, verificarea frânelor, direcției, luminilor, anvelopelor, emisiilor, aspectul exterior, etc.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat se pedepsește cu amendă între 315 și 700 lei.

Sursa foto: Shutterstock/ jeffy11390

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri