Conducerea unui autovehicul cu ITP expirat (Inspecția Tehnică Periodică) echivalează cu conducerea unui autovehicul neînmatriculat, prin urmare șoferii vor fi amendați, se vor confisca plăcuţele şi talonul, iar maşinile vor efectua ITP-ul la RAR.

Certificatul de înmatriculare și plăcuțele se restituie proprietarului după ce va face ITP-ul la RAR. Fiecare unitate autorizată RAR are propria politică de prețuri însă, în general, tarifele variază între 100 și 180 de lei, în funcție de categoria autovehiculului.

Citiți și Cum puteți verifica online dacă un autovehicul are ITP valabil?

Acte necesare ITP 2021:

  • Certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) - original;
  • Cartea de identitate a mașinii (CIV) - în copie, dacă autovehiculul este în leasing;
  • Cartea/Buletinul de identitate a persoanei care se prezintă la stația ITP.

Citiți și TOP: Cele mai economice mașini mici de oraș din România

Valabilitate ITP: ITP-ul se face la trei ani pentru autoturismele noi, la doi ani pentru maşinile cu o vechime de până în 12 ani şi la fiecare 12 luni pentru cele mai vechi de 12 ani. Șoferii de taxi și de ride sharing vor face ITP-ul la 6 luni. În România, nu se poate circula cu un autoturism dacă nu are ITP.

Amenda ITP expirat 2021

Conducerea unei mașini cu ITP-ul expirat este o contravenție. Șoferii prinși în trafic fără ITP valabil primesc amenzi destul de mari. Această contravenție se sancționează cu 9-20 de puncte de amendă.

În 2021, un punct de amendă are echivalentul a 145 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse, aproximativ, între 1.300 și 2.900 de lei.

Citiți și TOP: Cele mai căutate mașini hibrid în România

Șoferii care, deși au fost sancționați, aleg să circule în continuare cu mașinile care au ITP expirat riscă să primească încă o amendă care, cumulată cu prima, poate fi de 2.600 lei - 5.800 de lei.

Dacă ați fost prinși în trafic fără ITP puteți face o programare RAR pe site-ul instituției sau sunați la numărul de telefon 021.9672, unic pentru toate județele din România.

Sursa foto: Studio 72 / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri