Pentru că nu mai este obligatoriu ca șoferii să prezinte polița RCA printată în cazul unui control în trafic, există posibilitatea ca o parte dintre aceștia să uite care este valabilitatea asigurării. Însă, ei pot verifica online valabilitatea asigurării auto (RCA).

Unde poți face o verificare RCA

Verificarea valabilității asigurării auto RCA poate fi făcută pe e-mail. Dacă ați făcut o asigurare auto online, sigur aveți o copie în Inbox. În plus, înainte să expire polița RCA, companiile de asigurări sau brokerul cu care ați lucrat va trimit câteva notificări pentru a prelungi valabilitatea poliței auto.

Dacă nu găsiți nimic pe e-mail puteți face o verificare a valabilității asigurării auto în baza de date aida.info.ro. Aici puteți verifica existența poliței RCA la o anumită dată.

O a treia modalitatea de a verifica valabilitatea asigurării RCA este să completați datele pe un calculator RCA la un broker sau asigurator. Dacă aveți o poliță valabilă, vi se vă spune că vehiculul are asigurare.

Cititi si Ce mașini poți conduce cu categoria B1

Proprietarul unui vehicul trebuie să deţină un contract RCA valabil pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat.

Amendă poliță RCA expirată

Șoferii care sunt opriți în trafic și au polița RCA expirată vor primi o amendă destul de mare, pe lângă reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor. Amenda este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Conform Legii 132/2017, articolul 37, aliniatul 9, polițiștii vor "reține certificatul de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării”.

Sancțiunile complementare sunt prevăzute la art. 112 alin. (1), litera s, precum si la art. 112, alin.3 din O.U.G. nr. 195/2002 (Codul Rutier), cu modificările și completările ulterioare.

Cititi si Ce amendă primești dacă ești prins cu permisul expirat în 2021

Șoferii amendați pentru lipsa RCA sunt obligați ca în cel mult 30 de zile să facă dovada plății unei noi asigurări sau altfel autoturismul ar putea fi radiat din circulatie, potrivit art. 76, alin. 3 din Codul Rutier. Dacă RCA-ul este expirat de 90 de zile, politistii pot dispune suspendarea înmatriculării mașinii.

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) poate conform Codului Rutier să suspende înmatricularea mașinilor în anumite situații, iar șoferii prinși în această situație riscă o amendă de 2900 lei. Pentru a verifica starea de înmatriculare a vehiculului puteți accesa site-ul drpciv.ro secțiunea servicii online/ stare înmatriculare.

Informațiile pe care trebuie să le completați pentru a afla dacă vehiculul pe care îl conduceți are interdicție temporară de a circula pe șoselele din România sunt o adresă de e-mail, seria de sașiu și numărul de înmatriculare.

Cititi si Mașinile electrice ar putea fi reîncărcate în mers de drone

Interdicția de a circula cu un vehicul va fi dată atunci când:

- mașinile nu corespund din punct de vedere tehnic
- mașinile nu au asigurare RCA
- mașinile au înmatricularea suspendată

Sursa foto: Vuk Vukmirovic / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri