Școala de șoferi anul acesta costă de la 1.250 lei cu mașini Dacia, Renault, VW, Skoda și urcă la 2.000 lei cu mașini premium cu transmisie manuală. Pentru școala de șoferi pe mașină cu cutie automată prețurile încep de la 2.000 de lei și pot ajunge la 2.700 lei.

Având în vedere condițiile dificile din prezent, numărul celor care mai fac ore de condus a scăzut. De aceea, unele școli de șoferi fac oferte care includ cursuri cu autoturism Logan, pregătire dosar examen, pregătire practică (30 ore), pregătire teoretică (24 ore), simulare examen teoretic. Pachetul nu include mașina în ziua examenului. Pentru aceasta se va plăti în plus 250 lei.

În afară de plata școlii de șoferi, mai aveți de plătit analizele medicale, dacă nu sunt incluse în prețul școlii (150-200 lei), testul psihologic (300 lei), taxa pentru eliberarea cazierului, taxa de examinare și taxa de eliberare permis (89 lei). Ce cabinete eliberează fișa medicală pentru permis auto aflați aici.

Unele școli de șoferi fac o reducere de preț la înscrierea a doi cursanți simultan sau pentru elevi, studenți. Tariful unor școli de șoferi poate fi mai mare pentru orele de condus după ora 18 sau în weekend.

Cititi si Cele mai bune sfaturi și mașini pentru șoferii începători

Durata cursurilor pentru obținerea permisului de conducere categoria B este de 30 de zile, însă sunt cazuri în care elevii termină cursurile după 6 luni, întrucât nu au timp să se prezinte la ore.

Cum se desfășoară școala de șoferi în pandemie. Pandemia a adus reguli noi pentru școlile de șoferi

Spre deosebire de anii precedenți, din primăvara anului 2020 s-au introdus reguli stricte de distanțare socială și de igienă, atât la orele de traseu, cât și în sălile de examen teoretic.

Toți cursanții și instructorii poartă măști de protecție, atât în interiorul mașinilor sau al sălilor, cât și în aer liber. La examenul teoretic, cursanții stau, cu mască, la distanță de minimum 2 metri unul de celălalt și au la dispoziție dezinfectant. De asemenea, li se ia temperatura la intrare, iar, dacă aceasta depășește limita admisă, respectiva persoană nu are voie să intre în sală, fiind reprogramată.

La examenul de traseu nu mai este acceptată prezența rudelor sau a prietenilor candidaților.

Pentru a putea da examenul la școala de șoferi, trebuie să aveți 24 de ore de teorie și 30 de ore de condus în trafic (15 ședințe). O oră de condus are în realitate 50 de minute, iar dacă instructorul este fumător și face opriri pentru asta, poate avea și mai puțin. Daca vreți să faceți ore suplimentare de condus, mai plătiți 80-100 de lei pentru o ședință.

Dosarul pentru școala de șoferi trebuie să conțină: o cerere tip completată cu informații personale, un aviz medical din care reiese că sunteți apt pentru a conduce autovehicule din categoria pentru care solicitați permisul și cazierul.

După terminarea orelor la școala de șoferi, candidatul trebuie să meargă la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în Pipera, pentru a face o fotografie pentru permis și a da o semnătură electronică. În acel moment, candidatul vă plăti taxa de examen auto.

Acte necesare la examenul pentru obținerea permisului de conducere:

  • fișă medicală (eliberată de una dintre policlinicile agreate de Poliția Municipiului)
  • fișă de școlarizare
  • avizul psihologic
  • cazier judiciar
  • două fotografii tip permis de conducere
  • copie dupa BI sau CI pe format A4, diploma studii, permis de conducere (daca este cazul)
  • chitanta CEC pentru achitarea taxei de examen auto
  • fișă evidență ore conducere (original si copie)

Examenul auto constă în două probe: o probă teoretică - teste grilă în format electronic și o probă practică în care conduceți pe un traseu ales de polițist.

Proba teoretică va fi susținută în ziua înscrierii la examenul pentru permisul de conducere și constă într-un chestionar cu 26 de întrebări, care trebuie completat în 30 de minute. Pentru a promova examenul scris aveți nevoie de răspunsuri corecte la 22 de întrebări din 26.

Citiți și Sfaturi pentru șoferii începători. Cum ar trebui să se comporte la volan.

Candidatul va putea susține și proba practică doar dacă trece proba teoretică. Dacă nu va fi admis la proba teoretică are dreptul peste 30 de zile să dea din nou examenul.

Dacă un candidat admis la proba teoretică o pică pe cea practică, nu va trebui să susțină din nou proba teoretică. Va putea da din nou proba practică peste 30 de zile.

În timpul examenului de condus, polițistul stă în dreapta și punctează greșelile făcute de candidat. De regulă, candidatul este pus să întoarcă din trei mișcări, să parcheze lateral, etc.

Școala de șoferi este valabilă un an de zile. Daca în acest termen candidatul nu a luat permisul va trebui să plătească din nou școala.

Sursa foto: Jovica Varga / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri