Preţurile la maşinile electrice sunt încă destul de sus, dar cu ajutorul statului acestea ar putea putea deveni accesibile, a declarat ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Infrastructura este importantă. Infrastructura este construită de cele mai multe ori de autoritatea publică locală, cu finanţare de la Guvern. Trăim vremuri dificile în ceea ce priveşte infrastructura şi mobilitatea, pentru că industria auto se confruntă, dincolo de pandemie, şi cu alte probleme destul de grele. De aceea, această trecere de la motoarele cu combustie internă la cele electrice o să fie provocatoare. Europa a decis ca, din 2035, maşinile noi care se pun pe piaţă să fie cu motoare electrice. Este o trecere bruscă. În 10 - 14 ani este o perioadă foarte scurtă şi de aceea autorităţile trebuie să vină în sprijinul celui care cumpără maşini, să vină în sprijinul industriei, astfel încât această trecere să fie mai lină. Acum două săptămâni am lansat o iniţiativă nouă prin care am decis ca numerele de la maşini nepoluante să fie numere verzi. Prin acest lucru încercăm să aducem în atenţia publicului că sunt foarte mulţi care încearcă să facă această trecere mai repede. Ştiu că preţurile la maşinile electrice sunt încă destul de sus, dar cred că şi cu ajutorul statului, ele ar putea fi accesibile. Tot timpul constrângerile sunt egale cu oportunităţile. Orice constrângere pentru cineva poate deveni o oportunitate pentru altcineva. Acest lucru se întâmplă în momentul de faţă şi pe piaţa auto. Dacă ştim să exploatăm aceste oportunităţi, cu siguranţă trecerea la mobilitatea verde poate însemna o oportunitate uriaşă pentru companiile româneşti", a spus Tanczos, citat de Agerpres.

Potrivit demnitarului, în ceea ce priveşte situaţia poluării din România, avertismentele provenite de la Comisia Europeană "ne arată că drumul pe care s-a mers în ultimii 10 - 20 de ani nu este cel bun".

"Avem, din păcate, cinci oraşe unde deja Comisia (Europeană, n.r.) a anunţat, în mod oficial, că aerul este prea poluat. Avem această poluare PM10 în Bucureşti şi toate aceste avertismente ne arată că drumul pe care s-a mers în ultimii 10 - 20 de ani nu este cel bun. "Vinerea Verde" lansează un apel către toţi locuitorii mai ales din marile oraşe ca măcar o dată pe săptămână să se gândească la modul în care impactează mediul, la amprenta lor de carbon, la ce lasă în urmă de foarte multe ori pentru a avea o situaţie comodă - maşina personală la poartă, maşina personală la poarta instituţiei sau la uşa locului de muncă. Rolul autorităţilor locale este unul extrem de important. Aduc un exemplu de foarte multe ori, din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, unde autoritatea publică locală a inventat Pedibus-ul. Pedibus este un autobuz care te duce pe picioarele tale dintr-un punct A într-un punct B şi copiii şi părinţii care se duc dimineaţa la şcoală sunt invitaţi să se adune într-un loc în oraş şi de acolo, sub coordonarea cuiva, se merge pe jos până la şcoală. Prin această iniţiativă se elimină ambuteiajele din jurul şcolilor, copiii socializează şi primesc un imbold pentru a folosi şi altceva decât maşina personală folosită de părinţi pentru a ajunge la şcoală", a afirmat ministrul interimar al Mediului.

Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV) arată că, în primele nouă luni ale anului, autoturismele electrice, hibride plug-in şi full hibrid au ajuns în România la o cotă de piaţă de 12%, de 1,8 ori mai mare decât cea pe care o aveau în perioada similară a anului trecut, când se situa la 6,4% din total.

Astfel, în 2021, achiziţiile din această categorie auto aproape s-au dublat (+93,6%), comparativ cu perioada similară din 2020, în timp ce autoturismele plug-in hybrid au performat cu un plus de 233,7%.

Ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a participat vineri la evenimentul "Vinerea Verde la Salonul Auto Bucureşti", organizat de Asociaţia SMARTiCITY.

Salonul Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii 2021 are loc la Centrul Expoziţional Romexpo în perioada 7 - 17 octombrie, unde zeci de modele auto-moto sunt expuse pe o suprafaţă de peste 25.000 de metri pătraţi.

Accesul se face pe baza certificatului verde cu respectarea legislaţiei în vigoare, preţul unui bilet de intrare este de 40 de lei iar programul de vizitare este următorul: până pe 16 octombrie, în intervalul orar 10:00 - 20:00, iar pe 17 octombrie, în intervalul orar 10:00 - 18:00.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri