Pentru a lua permisul pentru categoria A, permis pentru motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kw, cursantul trebuie să aibă 24 de ani împliniți sau 20 de ani împliniți și experiență în a conduce motociclete ce intră în categoria de permis A2 de peste doi ani.

La categoria A2 sunt incluse motociclete cu puterea maximă de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kw/kg şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale.

La subcategoria A1 se pot înscrie tinerii cu vârsta de minim 16 ani. Aceștia vor putea conduce motocicluri cu motoarea de capacitate maximă de 125 cm3 și putere de cel mult 11 kw.

Cititi si Vom avea taxiuri zburătoare până în 2025?

Primul pas pentru obținerea permisului este înscrierea la cursuri oferite de școlile moto.

La înscriere se prezintă adeverință de apt medical, apt psihologic și dovada că nu au existat condamnări definitive conform articolului art.24 alin.6.

Examenul pentru obținerea permisului de conducere constă în susținerea unei probe teoretice de verificare a cunoștințelor, respectiv în rezolvarea unui chestionar cu 20 de întrebări, în 20 de minute, cu minim 17 răspunsuri corecte pentru promovarea acestui examen și a unei probe practice de verificare a aptitudinilor și comportamentului, corespunzătoare categoriei de permis solicitate, împreună cu un examinator din partea DRPCIV.

Cititi si Ce înseamnă simbolurile de pe anvelope, cum ar trebui citite marcajele

După trei răspunsuri greșite, proba teoretică se întrerupe automat. Pentru a promova examenul sunt necesare minimum 17 de întrebări rezolvate corect.

Proba practică constă în efectuarea unor manevre în poligon într-un anumit timp.

Ce probe se fac la școala moto

Durata cursurilor este de 3- 5 săptămâni, timp în care se efectuează 24 de ore de pregătire teoretică și 30 ore de pregătire practică.

La categoriile A, A2 și A1 poligonul este format din două probe.

Pentru prima probă cursantul trebuie să facă plecarea de pe loc cu motocicleta împinsă pe o distanță de 5 metri, fără ajutorul motorului.

După urcarea pe motocicletă, cursantul va semnaliza și se va asigura. Urmează plecarea și apoi mersul printre jaloane, opturi între patru jaloane.

Cititi si Ghid - cum să călătorești legal cu mașina iarna în Europa

Cursantul va mai merge și în linie dreaptă câțiva zeci de metri, cu brațul stâng ridicat orizontal.

La proba a doua, cursantul va accelera și va schimba treptele, va ocoli un obstacol, va frâna, semnaliza. Acesta nu va depăși viteza de 50 km/h.

La proba de traseu vor merge acei cursanți la categoria A ce termină cu bine probele la poligon.

Acte necesare pentru înscriere:

– vîrsta minimă 23 ani și 9 luni
– copie buletin sau C.I
– copie permis de conducere dacă mai deține și alte categorii
– cazier judiciar cu mențiunea examen moto
– test psihologic apt categoria A
– fișa medicală apt categoria A
– poza tip buletin sau pașaport
– taxă examen moto 6 ron la CEC
– taxă permis 68 ron la CEC

Pacienții pot obține fișa medicală de la orice unitate medicală autorizată care certifică aptitudinea din punct de vedere medical pentru condus. Vezi care sunt cabinetele medicale care eliberează fișa medicală și de ce acte ai nevoie.

Potrivit legislației în vigoare, fișa medicală se efectuează în scopul depistării afecțiunilor care ar contraindica aptitudinea de a conduce. În general, prețurile variază între 140 lei, 265 lei sau 300 lei.

Acest aviz medical trebuie depus în termen de 6 luni de la efectuarea analizelor medicale, acesta fiind intervalul de valabilitate a examinărilor medicale. Certificatul medical nu se eliberează în cazul existentei unor tulburări grave, precum: abuz și dependență de alcool, epilepsie, tulburări psihice majore, retard mental, alte afecțiuni neurologice sau neuropsihice grave sau boli care afectează semnificativ vederea, auzul, locomoția etc., potrivit legislației în vigoare.

Sursa foto: Vlad Linev / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri