Vânzările de mașini electrice continuă să accelereze în toată Europa, iar odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la combustibili fosili, a sporit și interesul pentru astfel de modele. Dar care sunt orașele de pe Bătrânul Continent cu infrastructură care face ca tranziția la un vehicul electric să merite?

Criza de mediu și cea a carburanților au crescut popularitatea mașinilor electrice. Un raport recent arătâ că vânzările de vehicule electrice în Europa au crescut cu peste 1000% între 2014 și primul trimestru al anului 2020.

Deși avantajele vehiculelor electrice sunt bine documentate, există încă mulți șoferi care ezită să cumpere unul din cauza preocupărilor legate de prețul de achiziție și lipsa punctelor de încărcare.

În încercarea de a descoperi care orașe europene s-au angajat cel mai mult să încurajeze utilizarea vehiculelor electrice, experții de la Uswitch au efectuat un studiu pe 33 de orașe europene majore pentru a afla care erau cel mai bine echipate și adaptate pentru a găzdui utilizarea vehiculelor electrice.

Specialiștii Uswitch au analizat patru categorii principale: preț mediu de încărcare, distanța medie între stațiile de încărcare, puterea medie a încărcătorului și procentul de puncte de încărcare gratuite.

Cele mai bune orașe europene pentru a deține un vehicul electric

Capitala Islandei este cel mai prietenos oraș cu posesorii de vehicule electrice. Foto/Shutterstock

1. Reykjavik

Cu un scor general de 7,94 puncte, capitala Islandei a fost considerată cel mai bun oraș european în care să deții un vehicul electric. Reykjavik s-a descurcat bine la toate categoriile, iar cu media distanței între stațiile de încărcare de doar 0,55 km, orașul nordic a obținut al doilea cel mai bun scor general din listă.

2. Glasgow

Cu cel mai bun scor la stații de încărcare gratuite (92%), Glasgow a ajuns pe locul al doilea, cu un rating final de 7,54 puncte. În ciuda faptului că a obținut scoruri mari la majoritatea categoriilor, cel mai populat oraș din Scoția a pierdut mult din cauza punctajului slab obținut la puterea de încărcare: doar 17 kWh per stație.

Capitala Portugaliei îi atrage pe șoferii de mașini electrice cu un tarif de doar 0,17 euro per kWh. Foto/Shutterstock

3. Lisabona

În ciuda faptului că doar 1% din încărcătoare sunt gratuite, Lisabona s-a descurcat bine la alte capitole din listă. De exemplu, stă bine la prețul de încărcare, doar 0,17 euro pe kWh și numai 0,76 km distanță medie între stațiile de încărcare. Astfel, capitala Portugaliei a obținut un scor general de 7,31 puncte.

4. Budapesta

Cu un rating final de 7,14 puncte, capitala Ungariei a fost cel mai bine clasat oraș din Europa Centrală. Peste jumătate dintre stațiile de încărcare pentru vehicule electrice sunt gratuite, iar puterea medie de încărcare este de 25 kWh. Așa că, Budapesta a obținut scoruri bune în toate cele patru categorii.

5. Oslo

Oslo, situat pe locul cinci, este al doilea dintre cele trei metropole nordice care se află în top. În ciuda unui procent slab la capitolul stații gratuite de încărcare, doar 8%, capitala Norvegiei a obținut un rating final de 7,04 puncte datorită distanței medii excelente între stațiile de încărcare, numai 0,61 km.

Restul topului este alcătuit din Barcelona, ​​Haga, Praga, Anvers, Helsinki și Amsterdam, ultimele două împărțind locul 10. În ciuda faptului că 60% dintre punctele de încărcare electrică sunt gratuite, puterea medie de încărcare de 18 kWh din Barcelona a împiedicat orașul catalan să termine mai sus în clasament.

Cu cel mai bun scor privind distanța dintre stații, doar 0,48 km, Haga a avut scorul general compromis de cel înregistrat la categoria încărcătoare gratuite: doar 4%. O poveste asemănătoare este și la Praga (capitala Cehiei), al cărei scor la încărcătoare gratuite este de 9%, dar care a contrabalansat rezultatele bune la categoriile putere medie a încărcătorului și preț mediu per încărcător.

Cu un scor general de 6,76, orașul belgian Anvers a terminat pe locul 9 în studiu. Amsterdam și Helsinki au terminat pe locul 10 pe listă, ambele primind un rating final de 6,63.

Cele mai nepregătite orașe europene pentru vehicule electrice

1. Liverpool

Cu un scor general de doar 4,89, metropola britanică Liverpool s-a dovedit a fi cel mai puțin prietenos oraș cu vehiculele electrice. Distanța medie de 2,38 km între încărcătoare a fost cea mai mare dintre toate cele 33 de localități incluse în top.

Orașul iubirii” ar putea să fie ceva mai grijuliu cu șoferii de vehicule electrice. Foto/Shutterstock

2. Paris

Cu un scor de doar 14% obținut la capitolul încărcătoare gratuite, „orașul iubirii” ar putea să fie ceva mai grijuliu cu șoferii de vehicule electrice. În ciuda unei puteri medii excepționale a încărcătoarelor, 54 kWh, cele 5,68 de puncte obținute la scorul general de capitala Franței, au fost la al doilea cel mai scăzut nivel din listă.

3. Viena

Cu rezultate dezamăgitoare la categoriile încărcătoare gratuite și putere medie per stație, capitala Austriei este al treilea cel mai slab pregătit oraș pentru proprietarii de vehicule electrice. Deși Viena are un tarif mediu de 0,28 euro pe kWh, scorurile slabe de la alte categorii au contribuit la un total final de 5,80 puncte.

Orașul care găzduiește sediul Băncii Centrale Europeane are printre cele mai mari tarife medii la kWh. Foto/Shutterstock

4. Frankfurt

Frankfurt este următorul în top, înaintea Vienei, cu un rating de 5,81 de puncte. Orașul care găzduiește Banca Centrală Europeană le cere posesorilor de mașini electrice un tarif mediu de 0,45 EUR per kWh, printre cele mai mari din lista de orașe.

5. Koln și Rotterdam

Cu un procent de încărcătoare gratuite de doar 7%, Koln este al doilea oraș german care se află pe ultimele cinci poziții. Cu un cost mediu de încărcare de 0,39 EUR per kWh și o distanță medie de 1,22 km între stații, orașul german a primit un scor general de 5,89 puncte.

Rotterdam a împărțit locul 5 cu Koln, din cauza scorurilor dezamăgitoare obținute la categoriile încărcătoarele gratuite și puterea medie a stației de încărcare.

Ultimele patru locuri din Top 10 sunt ocupate de Torino, Roma, Berlin și Copenhaga. Cu scoruri finale cuprinse între de 5,91 puncte, respectiv, 5,97 puncte, orașele italiene Torino și Roma s-au clasat pe locul 7 și 8 în topul celor mai puțin pregătite orașe pentru utilizarea mașinilor electrice.

Mercedes EQS, electrica ce are cea mai mare autonomie declarată: 770 km cu o singură încărcare. Foto/Mercedes

O distanță medie între stațiile de încărcare de 0,82 km a făcut ca Berlinul, capitala Germaniei, să termine pe ultimul loc în top, cu un scor de 6,03 puncte. În completarea listei se află Copenhaga, cu distanță medie între stații de 2,24 km, care a dus la obținerea un rating de 6,21 puncte.

De ce ar trebui să trec la un vehicul electric?

În condițiile în care poluarea excesivă devine din ce în ce mai periculoasă, nevoia de a adopta practici mai „verzi” în viața de zi cu zi nu a fost niciodată mai mare. Trecând de la mașina alimentată cu combustibil fosili la un vehicul electric, putem deveni parte a soluției decât a problemei.

Deși este posibil să fi fost descurajat de probleme precum prețurile de achiziție sau accesul la stațiile de încărcare, utilizarea unui vehicul electric în zilele noastre este mai accesibilă și mai rentabilă ca niciodată.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri