Producătorul american Tesla are tot mai mult succes pe bătrânul continent și luna septembrie a fost luna lui Tesla Model Y. Crossover-ul compact domină vânzările de electrice, unul din patru EV-uri fiind Model Y.

Tesla este lider de piață în Europa și nu este vorba doar de piața electricelor, ci întreaga piață auto care este la un ocean distanță de țara natală a mașinii omului care acum deține Twitter. Tesla Model Y, crossover-ul compact al mărcii cu sediul în Texas, s-a vândut ca pâinea caldă în luna septembrie. 29.367 de exemplare și-au găsit proprietari luna trecută, o creștere cu 277 de procente față de luna septembrie 2021. Prin comparație, sedan-ul compact Model 3 s-a vândut la jumătate față de cifrele lui Model Y.

Atât de clară a fost dominanța acestui crossover încât a reușit ceva care, în urmă cu nu foarte mulți ani, părea improbabil: Model Y s-a vândut mai bine în Germania chiar și decât Volkswagen Golf. În plus, în topul cu primele 10 modele cel mai bine vândute modele nu și-a făcut loc vreo altă electrică. Peugeot 208 a fost pe poziția secundă cu 19.601 unități vândute urmat de Dacia Sandero (17.733 unități vândute), Skoda Octavia (17.226 unități vândute) și Toyota Yaris (16.275 unități vândute).

Tesla a vândut puțin peste 12.000 de Model 3, o scădere cu 50 de procente față de aceeași perioadă a anului trecut. Motivul principal este reprezentat de încetinirile pe lanțul de aprovizionare și producție care sunt inerente în această perioadă fiindcă Model 3 se fabrică în China. Model Y, însă, este asamblat la uzina Tesla din apropiere de Berlin. În ciuda scăderii vânzărilor, Model 3 rămâne al doilea cel mai bine vândut EV în Europa, datele pentru luna septembrie arătând s-a vândut de două ori mai bine decât Volkswagen ID.3 (6.547 unități vândute). Dacia Spring și-a făcut loc în topul vânzărilor pe poziția a cincea cu 4.846 de mașini vândute, singurul model electric al mărcii autohtone fiind lider autoritar pe piața electricelor din România.

Starea pieței auto la nivel european

Conform celor de la Jato, piața este pe un trend ascendent, dar, în continuare, cifrele actuale sunt departe de cele înregistrate în perioada pre-pandemică. În perioada ianuarie-septembrie 2022, și-au găsit proprietari un total de 8,18 milioane de mașini noi, cu 32% sub ceea ce se înregistra în primele nouă luni din 2019. Cu alte cuvinte, față de perioada de dinainte de pandemie, piața a scăzut cu circa 1 milion de unități vândute per trimestru, dar constructorii s-au adaptat acestei situații în ultima perioadă.

Cu toate acestea, vânzările au crescut față de datele de referință de anul trecut pentru a doua lună la rând. Astfel, în septembrie 2022 s-au vândut cu 7,5% mai multe mașini decât în aceeași lună a anului trecut. Din totalul de 1.038.481 de mașini comercializate, doar 15,6% (160.869 unități) erau electrice pe baterii (BEV-uri). Cele mai mari trei piețe europene rămân Germania, Marea Britanie și Franța, care adună, laolaltă, 65% din totalul vânzărilor de pe întreg continentul.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri