Prototipurile sau conceptele care prefațează linia stilistică viitoare a unui producător auto nu apar prea des la vânzare. Ford Ghia Trio este, însă, disponibil pe cel mai mare site de licitații din lume, eBay, dar prețul te face să lăcrimezi. Cu 500.000 de dolari ți-ai putea lua și un Ferrari, dar Ghia Trio are mai multe locuri.

Comerțul online de mașini este, în continuare, pe un trend ascendent și tot mai mulți oameni își găsesc următoarea mașină pe internet, departe de geamurile generoase ale showroom-urilor fizice. Printre mașinile care sunt vândute zilnic pe site-urile de profil, își fac loc, uneori, și niște modele inedite, iar Ford Ghia Trio este printre cele mai atipice. Lung de doar 2,4 metri, Ghia Trio era, la momentul lansării, cea mai mică mașină produsă vreodată de Ford.

Prezentată lumii întregi cu ocazia ediției 1983 a Salonului Auto Internațional de la Geneva, această micro-mașină are loc pentru trei ocupanți, în ciuda unei lățimi de nici 1,4 metri. Asemeni uneia dintre cele mai rapide mașini din istorie, McLaren F1, prototipul Ghia Trio are trei scaune poziționate în forma unui vârf de săgeată, cu scaunul șoferului în mijloc și scaunele pasagerilor de-o parte și de alta, ceva mai în spate în habitaclu. Acest layout a fost prezentat publicului cu aproape un deceniu înainte de lansarea mașinii proiectate de Gordon Murray.

Construit în atelierele din Torino ale carosierului Ghia, care ulterior a fost înglobat de Ford, conceptul Trio cântărește doar 337 de kilograme, adică echivalentul greutății a 3,5 Dacia Logan. Inginerii au căutat să economisească la fiecare pas câteva grame, ceea ce se arată și în folosirea kevlar-ului și a fibrei de sticlă în construcția podelei, șasiul fiind unul tubular. Elementele de aluminiu ale caroseriei sunt și ele ușoare, iar buzunarele ușilor ascund pungi pentru cumpărături.

Proiectat pentru traficul urban al vremurilor sale, cei de la Ford au decis să echipeze Trio cu un motor de motocicletă în doi timpi de 250 cmc care poate propulsa mașina până la o viteză maximă de 80 de km/h. Dată fiind motorul liliputan și greutatea redusă, Ford anunța la Geneva un consum mixt de 3,36l/100 km - asta în condițiile în care o berlină Ford din acei ani nu putea să coboare sub 13l/100 km în regim mixt.

În prezent, mașinii îi lipsește un motor - în ciuda prețului de 500.000 de dolari afișat pe eBay - dar mai multe service-uri contactate de vânzător au transmis că un motor ar putea fi montat, operațiune ce ar costa cam 5.000 de dolari. În plus, vânzătorul a spus că a contactat arhivele Ford și Muzeul Henry Ford care au confirmat că nu mai există un alt Ghia Trio în lume. Asta înseamnă că vorbim de aceeași mașină care a fost vândută, în urmă cu mai mulți ani, în cadrul unei licitații auto organizate de casa Christie's. Mașina este înmatriculată în statul american Connecticut.

Sursa foto: Ford

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri