10 Noiembrie 2022

Stații de încărcare pentru mașini electrice: Nicușor Dan vrea peste 150 de locații noi



Bucureștiul ar putea să aibă mai multe stații de încărcare pentru mașini electrice, dacă Primăria Generală va obține finanțarea de aproape 10 milioane de lei pentru un proiect care prevede amplasarea a 166 de stații de încărcare, cu 332 de puncte destinate vehiculelor electrice sau plug-in hybrid. Valoarea totală a proiectului este de 11,5 milioane de lei, informează Agerpres.

Țara noastră are aproximativ 1.200 de stații de încărcare pentru EV-uri la nivel național, adică sub 2 stații de încărcare la 100 de kilometri de drum. Deși cifra nu e plasează la coada clasamentului UE, România trebuie să instaleze tot mai multe stații de care să dispună șoferii cu mașini „verzi”. Campioni la acest capitol sunt olandezii, în acea țară sunt aproape 70.000 de stații de încărcare.

Comisia Europeană a publicat pe 14 aprilie 2021 un pachet legislativ amplu denumit "Pregătiţi pentru 55" (Fit for 55), care urmăreşte să transpună în legislaţie obiectivele Pactului verde. Pachetul "Pregătiţi pentru 55" se referă la obiectivul UE de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Un element esenţial al efortului de reducere a emisiilor provenite din transportul rutier îl reprezintă tranziţia către combustibili alternativi, cu emisii mai reduse de carbon, iar energia electrică constituie sursa nouă "cel mai frecvent utilizată", în special pentru autoturisme, se explică în referatul de aprobare.

În acest context, Administraţia Fondului pentru Mediu a elaborat Programul privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibrid plug-in. Finanţarea programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru Mediu.

Citește și: Pizza "nepoluată" îți va fi livrată cu mașini electrice în București

"Amplasamentele pentru staţiile de încărcare împreună cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice, ca soluţie alternativă de alimentare cu energie electrică a staţiilor de reîncărcare, vor fi montate în apropierea instituţiilor publice/imobilelor care sunt în proprietatea/administrarea Municipiului Bucureşti. O staţie de reîncărcare va fi formată din minimum două puncte de reîncărcare, alimentate de acelaşi punct de livrare, care permite încărcarea simultană a vehiculelor electrice în curent alternativ la o putere de minimum 3,7 kW şi maximum de 22 kW la nivelul fiecărui punct de reîncărcare. (...) Staţiile de încărcare vor fi accesibile publicului", se arată în referat.



Citeste si