Grupul Renault caută să economisească bani și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră prin introducerea primului metaverse industrial care îi va ajuta pe francezi să fie mai eficienți, ceea ce este favorabil și pentru clienți deoarece timpii de așteptare la livrare se vor reduce cu 60%.

Renault vrea să eficientizeze la maximum liniile sale de producție și, în acest sens, a pus în practica ideea de metaverse, dar la nivel industrial. Pentru a testa această tehnologie, francezii s-au folosit de fabrica din Flins-sur-Seine care, practic, a fost reprodusă, digital, în metaverse. Cu alte cuvinte, prin cloud și cu ajutorul big data, a AI-ului și a altor tehnologii, Renault trimite date de pe linia de producție, de pe lanțul de aprovizionare și de pe relația cu furnizorii către metaverse. Având aceste date la dispoziție, care vin constant, în timp real, fabrica „virtuală” rulează în paralel cu cea reală, ceea ce le permite celor de la Renault să facă simulări, previziuni și să testeze diferite procese și proceduri fără a afecta fluxul din lumea reală.

Conform francezilor, în „Re-Factory-ul” de la Flins unde se face și Zoe, toate liniile de producție (adică un total de 8.500 de echipamente) sunt legate la metaverse, respectiv 90% din lanțurile de aprovizionare și toate informațiile venite de pe fluxurile cu furnizorii. Deja în rând cu tehnologiile de nivel „Industry 4.0” de șase ani, Renault a reușit să economisească până acum 780 de milioane de euro punând digitalul la treabă. Până în 2025, producătorul mizează pe economii de încă 320 de milioane de euro, pe lângă altele de 260 de milioane care reprezintă economii de stoc.

Metaverse-ul va ajuta și la reducerea poluării de pe lanțul de producție

Pe lângă latura financiară, Renault are în vedere și reducerea cu 50% a emisiilor de gaze poluante venite din producție, respectiv o reducere a ciclurilor de inovare și o reducere cu 60% a timpilor de livrare. Operarea metaverse-ului, care se bazează pe pe modelarea unor digital twins (gemeni virtuali) pentru elementele reale din uzină, se va face printr-un turn de control care va supervizae toate operațiile care se petrec, reușind astfel să reacționeze mai repede la nevoie și să reducă, totodată, timpul necesar pentru schimbarea anumitor procese în producție.

Roboții industriali au „frați” virtuali în metaverse, la fel ca toată aparatură din uzină

„Maturitatea la nivel tehnologic pe care a atins-o deja Grupul Renault permite companiei să atingă un nou nivel de digitalizare și transformare: controlul datelor, fluxurile continue, dar și tehnologia de ultimă generație accelerează drumul pe care Renault îl are de parcurs pentru a deveni o companie de Tech,” este de părere Frédéric Vincent, EVP, Information Systems and Digital.

De asemenea, folosind metaverse-ul, se pot eficientiza părți alre producției care până acum nu erau privite cu atenție, prin existența acestei noi maniere de a privi problema și de a simula situațiile operaționale. „Prin acest sistem, putem observa, în timp real, care este consumul tuturor fabricilor noastre, dar și a punctelor non-industriale, iar asta ne permite să optimizăm totul în situații reale, ca atunci când o uzină se oprește,” a spus Patrice Haettel, VP, Industrial Strategy and Engineering.

Sursa foto: Renault

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri