Facebook plănuiește să transforme Metaverse-ul într-un spațiu cât mai realistic, în care să conteze inclusiv limbajul corpului sau mișcările ochilor, iar pentru a realiza acest lucru a patentat deja unele tehnologii care vor permite creșterea nivelului de realism din universul virtual pe care vrea să-l dezvolte.

Meta, așa cum se numește noua corporație condusă de Mark Zuckerberg, a obținut aprobare pentru mai multe patente de invenție din partea autorităților americane. Și vorbim aici de tehnologii care vor acorda atenție detaliilor, până la nivel micro, nu doar macro.

Compania a obținut un patent pentru urmărirea mișcărilor ochilor utilizatorului, scopul fiind acela de a crește nivelul de expresivitate facială chiar și când utilizatorul se va afla în lumea virtuală. De asemenea, pentru a îmbunătăți modul de expresivitate prin limbajul corpului, Meta a primit patente de invenție și pentru o serie de senzori ce vor urmări mișcările utilizatorului, urmând să redea poziția corpului acestuia și în lumea virtuală.

Patent Meta

(Via BusinessInsider)

Mai mult, tot la capitolul mișcări ale corpului, utilizatorul va purta în jurul încheieturilor o serie de senzori „musculo-scheletici” care vor avea rolul de a analiza mișcările diverselor grupe de mușchi, membre ale scheletului și chiar ligamente și tendoane (așa cum vedeți în ilustrația de mai sus).

Această invenție s-ar putea lega următorul patent. Pentru a crește nivelul de interacțiune cu obiectele din mediul virtual, patentele omologate de Meta indică și posibilitatea portări în mediul virtual a unui calculator care să poată fi folosit și universul virtual pe care-l dezvoltă.

Patent Meta 2

(Via BusinessInsider)

Inginerii companiei au luat în calcul și mod de interacțiune cu obstacolele din Metaverse, astfel încât avatarele utilizatorilor să nu se intersecteze cu obiectele din mediul înconjurător din spațiul virtual.

Totodată, unul dintre patentele depuse de Meta arată și cum pot interacționa utilizatorii cu elementele de conținut, cum ar fi activarea meniurilor sau opțiunilor care vor fi afișate în câmpul vizual al utilizatorului.

După cum vedeți în diagrama de mai jos, un utilizator va putea accesa un meniu de comenzi și informații despre persoanele către care privește. Vor fi incluse aici acțiuni precum „apucă”, „aruncă”, „ciupește” pentru a acționa diferite comenzi.Patent Meta 3

(Via BusinessInsider)

Totodată, inginerii Facebook lucrează și la crearea unor avatare care să arate cât mai prietenos, cu trăsături care să arate cât mai puțin caricaturizate. Cel mai probabil, utilizatorilor le va fi acordată posibilitatea de a-și personaliza avatarele după bunul plac, dar nu va fi neapărat un mod prin care nivelul de realism să crească în mod vizibil.

Există posibilitatea actuală de a scana 3D fața unei persoane și de a o reda în mediul virtual păstrând caracteristicile reale, dar randarea 3D la nivel fotorealistic va presupune și capacități de calcul uriașe, așa că, în faza inițială, este posibil ca Facebook să se concentreze mai mult pe alte aspecte ale realității virtuale din Metaverse, decât la crearea unui spațiu virtual care să poată fi confundat cu ușurință cu realitatea din lumea noastră.

Patent Meta 3

(Via BusinessInsider)

În orice caz, chiar și implementarea noilor tehnologii mult mai simple va fi un proces de durată, așa că dezvoltarea unui univers virtual asemănător cu realitatea noastră încă se află la câteva decenii distanță, dacă nu chiar mai mult.

O îngrijorare a specialiștilor legată de noile patente este aceea că, deși au fost câteva sute de brevete depuse, niciunul nu face referire și la măsurile de securitate și protejarea datelor utilizatorilor. Aceștia spun că ar trebui incluse acum, la început, implementarea lor fiind mult mai dificilă ulterior.

Pentru Facebook, datele tale sunt produsul lor. Prin crearea unui metaverse vor apărea și alte riscuri legate de securitate și intimitate. Este îngrijorător că aceste aspecte nu sunt incluse în patente. S-ar putea (ca măsurile de securitate - n.r) să fie imposibil de implementat mai târziu. Ar putea fi incluse de acum și ar trebui să fie incluse”, a declarat, pentru BusinessInsider, Owen Vaughan, directorului de cercetare al companiei nChain.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri