Acțiunile Tesla, Meta (Facebook) și NVIDIA au dublat sau aproape au triplat banii investitorilor care le-au cumpărat la începutul acestui an de pe bursa americană. Și pe Bursa de Valori București marile companii au avut un prim semestru bun, însă câștigurile aduse celor care le-au cumpărat acțiunile sunt semnificativ mai mici.

Dintre companiile românești mari (incluse în indicele BET), chiar acțiunile Bursei de Valori București au evoluat cel mai bine în 2023, acestea înregistrând o creștere de 32,8%. La mică distanță se află Sphera Franchise Group (operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut), care a adus investitorilor câștiguri de aproape 30%.

Bursa de Valori București (BVB) beneficiază de un interes mai mare din partea investitorilor datorită perspectivelor listării Hidroelectrica, tranzacție de peste 2 mld. euro care ar putea deveni cel mai mare IPO din istoria pieței locale.

Top 5 cele mai mari creșteri pe bursa românească în 2023 (indicele BET)

Acțiuni Evoluție 2023
Bursa de Valori București +33,1%
Sphera Group +29,6%
Transport Trade Services +27,8%
Aquila +27,5%
Purcari +22,7%

Sphera (SFG) trece printr-o perioadă în care și-a îmbunătățit rezultatele financiare, în primul trimestru din acest an operatorul restaurantelor KFC, Taco Bell și Pizza Hut din România anunțând revenirea pe profit ”datorită strategiei corecte de creştere a preţurilor derulate pe parcursul anului 2022”.

Și OMV Petrom (SNP) are un an bun pe bursă anul acesta, chiar dacă creșterea de 18% a acțiunilor poate părea mică având în vedere faptul că grupul petrolier a înregistrat cel mai mare profit anual din istorie și a fost totodată cea mai profitabilă companie din România în 2022.

Evoluții alte companii majore pe BVB în 2023

Acțiuni Evoluție 2023
Petrom +18%
Transelectrica +13,3%
Romgaz +10,7%
Digi +10,4%
One United +9,4%

Giganții din tehnologie fac spectacol în America. Restul bursei… evoluții mediocre

Marile companii americane din tehnologie au un an extrem de bun pe bursă, semnificativ peste restul companiilor incluse în indicele S&P 500, care anul acesta a urcat cu 13,8%.

Mai exact, producătorul de semiconductori NVIDIA Corp este campioana anului 2023, cu un randament de 180%, urmat de Meta (compania mamă a Facebook) – cu o creștere de 125%, și Tesla – cu o creștere de 110%.

Analiștii casei de brokeraj XTB România pun succesul NVIDIA pe seama crizei globale de chip-uri, dar și pe seama progreselor făcute de companie în privința tehnologiei AI.

”Datorită euforiei AI, Nvidia a devenit a cincea cea mai mare companie din SUA și a noua companie care a depășit vreodată o capitalizare de piață de o mie de miliarde de dolari. A început producția de cipuri pentru centre de date (GPU) încă din august 2022, înaintea concurenței. Acest lucru și-a consolidat avantajul pe termen scurt și i-a permis să răspundă în primul rând cererii emergente de AI”, spun analiștii XTB.

Chiar dacă nu au reușit să își dubleze valoarea acțiunilor, precum exemplele de mai sus, acțiunile Alphabet (Google), Microsoft, Apple și Netflix au adus fiecare câștiguri de cel puțin 40% în mai puțin de șase luni de zile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri