Tesla și-a anunțat furnizorii că plănuiește să lanseze un model „de buget” începând din a doua jumătate a anului viitor. Noul model, cunoscut intern drept „Redwood”, este un deziderat mai vechi al lui Elon Musk. CEO-ul companiei anunța încă din urmă cu patru ani că Tesla dezvoltă un model ieftin, similar cu ceea ce oferă brandurile chinezești și, mai nou, rivalii europeni, scrie Reuters, conform Automotive News.

În ultimul trimestru al anului trecut, BYD a depășit Tesla și a devenit cel mai mare producător de mașini electrice din lume. Deși constructorul american își va menține prima poziție când se vor aduna toate mașinile vândute în 2023, amenințarea chineză este tot mai vizibilă în condițiile în care BYD a reușit să detroneze Volkswagen pe piața internă mai ales grație mașinilor sale electrice.

Ajutați masiv de stat, constructorii din China reușesc să facă mașini electrice ieftine, o țintă mai greu de atins pentru producătorii europeni sau americani care nu au acces atât de ușor la materii prime și nici la elemente tehnologice esențiale cum sunt cipurile sau microprocesoarele. Musk a amânat și, ulterior, a pus de-o parte planurile de a face un EV ieftin, dar se pare că magnatul a revenit asupra acestei idei în ultima perioadă.

În prezent, cel mai ieftin model din gama Tesla este Tesla Model 3, berlina compactă ce tocmai a fost reîmprospătată la finele anului trecut. Aceasta costă 38.990 de dolari în Statele Unite, respectiv 42.990 euro în România. Tesla a început să strângă informații de la furnizori cu privire la costurile producerii unei mașini cu preț redus încă de la început, iar surse interne spun că americanii se așteaptă la o producție săptămânală de 10.000 de unități dacă proiectul va primi undă verde.

În acest scenariu, producția ar începe în iunie 2025. Investitorii speră că livrările Tesla vor crește cu 21% în 2024, iar planul de creștere pe termen mediu și lung poate fi consolidat în mod crucial prin lansarea unui EV cu preț mic ce poate lupta pe mai multe piețe și cu modelele cu motoare termice. În urmă cu trei ani, Musk spunea că-și dorește o creștere de 50% year-on-year pentru anul 2024.

În mai, magnatul a mai spus și că Tesla pregătește „două modele noi” ce pot aduce vânzări combinate de 5 milioane de unități. Cele două modele noi ar putea să fie EV-ul ieftin despre care vorbim și, pe lângă acesta, un robotaxi de asemenea cu preț de achiziție redus. Ambele vehicule vor ascunde aceeași arhitectură, dar nu se știe exact care va fi tehnologia ce va permite capacități complete de conducere autonomă pentru taxiul Tesla. Cert este că inginerii caută metode pentru a reduce la jumătate costurile de producție, iar „caroseria dintr-o bucată” este văzută drept una dintre soluții.

Inițial, Tesla entry-level va fi asamblată în Texas, dar există planuri ca modelul să fie făcut și în Europa, la Gigafactory-ul din apropiere de Berlin. Noua arhitectură s-ar numi „NV9X” și ar putea să stea la baza mai multor modele pe termen lung. Musk și-a atenționat investitorii că marjele de profit pentru un asemenea model vor fi reduse, mai ales în faza inițială a producției, până se atinge o scalare necesară. În acest sens, Tesla ia în calcul aparent deschiderea unui nou centru de produucție în India.

Sursa foto: Tesla

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri