Dacia Sandero este aproape de a da o nouă lovitură electricei Tesla Model Y, hatchback-ul autohton de buget fiind pe cale să devină, pentru a patra oară în ultimele 11 luni, cea mai populară mașină din Europa. Statisticile de vânzări pe luna noiembrie disponibile până în acest moment poziționează Sandero în fața rivalului american pe baterii, dar creația oamenilor lui Musk ar putea să-i fure Daciei coroana când se adună toate unitățile vândute în Europa pe întreaga durata anului, conform Automotive News Europe.

Faptul că Dacia Sandero este o mașină populară nu reprezintă vreo noutate, iar modelul care este produs și la Mioveni este aproape să obțină un nou succes comercial, deoarece cifrele preliminare pe luna noiembrie plasează Dacia în fața Teslei Model Y, cel mai aprig rival în ciuda diferenței de preț. În prezent, avansul lui Sandero este de 2.296 de unități peste Tesla Model Y.

În total, Dacia a reușit să vândă în noiembrie 19.760 de unități ale modelului Sandero, ceea ce reprezintă o creștere cu 9,5%, conform Dataforce. În schimb, Model Y a înregistrat o scădere a cererii cu 8,2% care se traduce într-un volum total de vânzări pe noiembrie de 17.464 de mașini comercializate. Chiar și așa, pentru Tesla Model Y locul secund pe luna noiembrie reprezintă un reviriment în contextul în care, în octombrie, mașina nu s-a aflat printre primele 10 cele mai vândute mașini în Europa.

Luna octombrie a fost și a treia lună din 2023 (până acum) în care Dacia Sandero a fost cea mai vândută mașină, Model Y ieșind pe primul loc în februarie, martie, mai, iunie, august și septembrie). O posibilă explicație pentru scăderea cererii pentru Model Y ar putea să fie extinderea protestului anti-Tesla început de docherii suedezi. Țările scandinave reprezintă o piață importantă pentru Tesla, iar constructorul american este acum obligat să-și transporte mașinile pe căi terestre.

Pe poziția a treia în topul vânzărilor pe noiembrie va ajunge, cel mai probabil, Tesla Model 3, în urma unei creșteri de 35% a cererii comparat cu noiembrie 2022. Dataforce a strâns aproximativ 97% din cifrele de vânzări pe noiembrie pentru Europa, inclusiv spațiul extra-comunitar și Marea Britanie. În top 5 vor mai intra Renault Clio și Volkswagen Golf. Dacia Sandero a mai fost pe primul loc în topul comercializărilor de mașini noi în lunile ianuarie, aprilie și octombrie.

Chiar și așa, Model Y rămâne pe primul loc în topul general pe întreg anul, conform previziunilor Dataforce. Diferența nu este, însă prea mare: 229,980 de bucăți pentru Tesla contra 217.244 unități pentru Sandero. Volkswagen T-Roc este un alt concurent important în topul popularității după ce a fost mașina cea mai vândută în luna iulie.

Dacia, creștere de vânzări în Europa

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în noiembrie un avans de 7,6%, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 4,4%, de la 4,3% în perioada similară din 2022, potrivit informaţiilor publicate miercuri de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Un număr de 47.114 de autoturisme Dacia au fost înmatriculate în noiembrie în Europa, comparativ cu 43.793 în perioada similară din 2022. Aproape toţi marii producători auto au raportat creşteri ale vânzărilor în noiembrie: grupul Volkswagen (9,2%), grupul Renault (6,5%), Mercedes-Benz (8%), în timp ce grupul Stellantis şi Ford au raportat scăderi de 2,8% şi, respectiv, 15,1%.

În primele 11 luni din acest an, livrările de autoturisme Dacia au crescut cu 19,8% în Europa. Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat la 512.055 unităţi, în creştere faţă de perioada ianuarie-noiembrie 2022 (427.425 vehicule). De asemenea, toţi marii producători auto au raportat creşteri ale vânzărilor în primele 11 luni din acest an: grupul Volkswagen (20,6%), grupul Stellantis (5,3%), grupul Renault (19,5%), Mercedes-Benz (9,2%) şi Ford (1,7%).

Sursa foto: Dacia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri