Capitala, dar și alte mari orașe din țară sunt acaparate de trotinetele electrice, mijloace rapide cu care poți traversa ușor aglomerația de la orele de vârf. Deși tot mai multă lume le folosește, reglemetările cu privire la purtarea căștii sunt ignorate, cât și regulile de circulație, iar asta îi face pe trotinetiști printre cei mai periculoși participanți la trafic.

Încă din vară a venit anunțul că cei care călătoresc folosind trotinete electrice vor fi obligați să poarte căști de protecție. Cum legislația din România se mișcă cu un oarecare decalaj, cei care utilizează acest mijloc de transport alternativ nu se grăbesc să se protejeze. Nici măcar frica de accidente nu pare să-i facă pe trotinetiști să ia măsuri preventive când se urcă pe vehiculele oferite de diverse servicii de ride sharing ca Bolt sau Uber. În timp ce acestea își măresc flotele, numărul accidentelor cu urmări grave crește la rândul său.

În acest context, oficialitățile de la București au propus, în septembrie, ca cei care închiriază trotinete electrice în Capitală să fi împlinit deja vârsta de 14 ani și să respecte regulile de circulație. În plus, utilizatorii cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani ar fi obligați să poarte căști de protecție în timpul deplasării, iar circulația acestor mijloace de transport pe trotuare ar fi interzisă. În prezent, însă, aceste decizii ale municipalității n-au fost, încă, puse în aplicare, astfel că haosul continuă.

Sondajul arată că 58% din șoferi și 28% dintre pietoni sunt în gardă când văd un trotinetist

Astfel, cu prilejul Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie (World Day of Remembrance - WDoR) din 20 noiembrie, au fost analizate rezultatele unui sondaj la care au răspuns peste 3.300 de participanţi la trafic, dintre care peste 2.800 de şoferi. Rolul sondajului a fost să compare percepţiile pe care le au faţă de ceilalţi participanţi la trafic şoferii (persoanele care au carnet de conducere), pe de o parte, respectiv pietonii (persoanele fără carnet de conducere), pe de altă parte.

Atât şoferii, cât şi pietonii par să perceapă utilizatorii de trotinetă drept mai periculoşi decât bicicliştii sau motocicliştii. Astfel, întrebaţi dacă sunt de părere că utilizatorii de trotinete pot fi un pericol în trafic, aproape 6 din 10 şoferi (57,89%) au declarat că da, mai mult ca alţi participanţi la trafic. Prin comparaţie, bicicliştii sunt percepuţi drept mai periculoşi decât alţi participanţi la trafic de către 33,45% dintre şoferi, pietonii – de către 34% dintre şoferi, iar motocicliştii – de către 27% dintre conducătorii auto.

De cealaltă parte, aproape 28% dintre pietoni (persoanele fără carnet de conducere) consideră că utilizatorii de trotinetă îi pot pune în pericol într-o mare măsură. Prin comparaţie, doar 15% consideră că bicicliştii îi pot pune în pericol într-o mare măsură.

Ce părere au șoferii despre propriul nivel de pregătire la volan?

Per ansamblu, conducătorii auto se autoevaluează drept mai informaţi în ceea ce priveşte legislaţia rutieră pentru biciclete şi trotinete, faţă de persoanele fără carnet: dintre şoferii care sunt şi utilizatori de trotinete, aproape 44% declară că ştiu foarte bine legislaţia rutieră necesară ca utilizator de trotinetă, faţă de 35% dintre persoanele fără carnet de conducere care circulă cu acest mijloc de transport. De asemenea, 51,3% dintre şoferii care merg cu bicicleta declară că ştiu foarte bine legislaţia rutieră necesară ca biciclist, faţă de 38,5% dintre persoanele fără carnet de conducere care circulă cu acest mijloc de transport.

Diferenţe apar şi în ceea ce priveşte un alt aspect deosebit de important: respectarea drepturilor pietonilor în trafic. Atunci când se află în ipostaza de pietoni, 59% dintre conducătorii auto care au participat la sondaj consideră că şoferii le respectă drepturile în trafic în majoritatea cazurilor. Prin comparaţie, doar 40% dintre persoanele fără carnet de conducere consideră acelaşi lucru.

Dintre şoferii care sunt şi utilizatori de trotinete, aproape 44% declară că ştiu foarte bine legislaţia rutieră necesară ca utilizator de trotinetă, în timp ce 28,5% o cunosc într-o oarecare măsură. Aproape 9% declară că o ştiu doar în mică măsură, iar alţi 9% nu pot estima. Șapte din 10 dintre şoferii care merg cu trotineta electrică (72,3%) ştiu că este obligatorie casca de protecţie atunci când se deplasează cu acest mijloc de transport.

Sursa foto: Shutterstock.com, Campania „Fii Treaz la Volan!”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri