Starea precara a infrastructurii a intarziat cursele de transport de pasageri si a generat pierderi firmelor din domeniu. Soferii angajati de compania CDI Transport Intern si International din Capitala, au incasat, in 2018, amenzi cumulate in valoare de 400.000 de lei pentru depasirea timpilor de conducere, a declarat, pentru wall-street.ro, proprietarul CDI, Ion Comusi.

Intr-o zi de vineri, un autobuz al companiei CDI care circula pe ruta Bucuresti-Brasov pierde circa trei ore in trafic, din cauza infrastructurii rutiere, iar cel care pleaca de la Pitesti ajunge la Sibiu cu peste doua ore intarziere. Intarzierile duc la depasirea timpilor de conducere, iar soferii primesc amenzi de peste 8.000 de lei, indiferent de cate minute conduc in plus.

„La numarul de curse pe care le facem noi, sunt foarte multe ore (n.r. pierdute in trafic). De exemplu, pe ruta Bucuresti-Brasov, vineri, noi pierdem cu o singura masina cam trei ore, intre Azuga si Brasov. Pierdem in Capitala, cu iesirile din Bucuresti, cam o ora. Centura Capitalei e cea mai mare problema pentru noi toti, cei din Bucuresti. Cand plecam de la Pitesti, spre Sibiu, vineri, cred ca pierdem cam doua ore si jumatate. Daca se intampla vreun accident, se inchide tot drumul. Si atunci, soferii nostri sunt predispusi la amenzi mult mai mari. Noi avem foarte mari pierderi cu soferii. Prin controalele care se fac, din cauza intarzierilor, soferii depasesc norma de teren. Pierderile noastre sunt de cateva sute de mii de euro pe an, la nivelul companiei. (n.r. Anul acesta au fost) 400.000 de lei doar amenzi din cauza depasirii timpilor de conducere”, a explicat Comusi.

Timpul in care ar trebui sa fie parcursa o distanta rutiera este calculat la 55-60 de kilometri/ora, precizeaza proprietarul CDI.

Potrivit normelor in vigoare, durata maxima de conducere continua este de 4 ore si 30 minute, iar cea zilnica este de 9 ore. Daca un sofer conduce 4 ore si jumatate, este obligat ca in aceasta durata sa includa o pauza de 45 de minute sau o perioada de cel putin 15 minute urmata de o perioada de cel putin 30 de minute sau de una sau mai multe astfel de pauze.

Operatorul de transport rutier este sanctionat cu amenda de la 8.000 la 12.000 de lei pentru nerespectarea de catre intreprinderea de transport rutier in cont propriu/operatorul de transport rutier a obligatiei de a planifica efectuarea transporturilor rutiere si de a intocmi programul de executare a acestora, astfel incat conducatorul auto sa poata respecta prevederile legale in vigoare privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna, respectiv persoanele care efectueaza activitati mobile de transport rutier sa poata respecta prevederile legale in vigoare privind timpul de munca, potrivit Hotararii de Guvern nr. 69 din 2012.

Sursa foto: Facebook CDI Transport

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri