Iubitorii mărcii Mercedes-Benz au, din această lună, un motiv în plus să viziteze Țiriac Collection, galeria ce găzduiește colecția fostului tenismen Ion Țiriac. Un avid pasionat de mașini, Țiriac și-a îmbogățit colecția cu două exemplare imaculate: un Mercedes-Benz 600 Sedan, respectiv varianta cu ampatament lung, Mercedes-Benz 600 Pullman, Acestea nu sunt primele modele de acest gen din colecție.

„Fără îndoială că noul Mercedes 'Grosser' este etalonul în materie de lux printre modelele premium de astăzi,” scria Bernard Cahier, în numărul din noiembrie 1963 al revistei Sports Car Graphic. Deși au trecut aproape 60 de ani de atunci, limuzina de aproape trei tone adorată de multe vedete, capete încoronate și șefi de stat reprezintă, în continuare, un simbol al opulenței. Vârful gamei Mercedes-Benz vreme de aproape două decenii, Mercedes 600 (W100) este una dintre mașinile cele mai prețuite de Ion Țiriac, motiv pentru care anul 2023 a fost deschis de un eveniment marcând intrarea în colecție a două exemplare care au apărut și în paginile Mercedes-Benz Classic Magazine.

Ambele modele integrate în colecție – Mercedes-Benz 600 din 1966 și Mercedes-Benz 600 Pullman din 1969 - au fost restaurate în atelierul lui Klaus Kienle. Un alt exponat Mercedes de mare valoare aparținând galeriei Țiriac Collection a fost anterior restaurat în atelierul Kienle: Mercedes-Benz 540 K din anul 1937. Mașinile se adaugă astfel selecției de modele Mercedes-Benz de la Țiriac Collection, incluzând alte două Mercedes-Benz 600, respectiv o berlină cu ampatament scurt din 1966 și una cu ampatament lung din 1968. Unul dintre ele a putut fi admirat, toamna trecută, în parcarea Țiriac Collection.

„Aceste două mașini au o istorie în spate, iar pentru mine istoria contează mai mult decât produsul. Am avut șansa să cumpăr aceste două ”lebede” acum trei luni. Au trecut printr-o verificare riguroasă, iar astăzi mă bucur să le am în galerie.”

Ion Țiriac

Mercedes-Benz 600 a fost prezentat la Salonul Auto Internațional de la Frankfurt în anul 1963, ca înlocuitor pentru venerabilul W186/189 "Adenauer" 300, fiind un competitor direct pentru Rolls-Royce Phantom V. Mașina aducea o varietate de echipări care erau rarisime în anii '60, respectiv suspensia pe perne de aer, direcția asistată, dar și o variantă ceva mai arhică de climate control. Sistemul hidraulic extrem de complex care permite ajustarea automată a scaunelor, banchetei, dar și a închiderea automată a ușilor și capotelor.

Modelul 600 a fost construit în perioada 1963-1981 în două variante de ampatament de lungimi diferite (5,54 metri și 6,24 metri) ajungând la un total de 2.677 exemplare dintre care doar 428 de exemplare sunt în versiunea lungă Pullman. a fost fabricat în doar 428 de exemplare, Aceste cifre includ versiunile cu patru și șase uși, dar a existat și o variantă „Landaulet”. Pentru procesul de producție au fost necesare câte 50 de zile lucrătoare pentru modelul sedan și 54 de zile pentru Pullman.

„Nu există niciun produs în lume asta care, în ultimii 30 de ani, să fi crescut atât de tare în valoare cum au crescut mașinile de colecție,” a spus Țiriac în timpul prezentării celor două Mercedes-Benz 600, referindu-se la prețul acestor mașini. Țiriac a subliniat că el a început colecția din pasiune, dar că s-a apucat de colecționat târziu, când valoarea unor exemplare de epocă era deja foarte mare. Fostul tenismen a punctat că, dacă ar fi început să cumpere mașini încă de când era activ pe terenul de tenis, ar fi putut să obțină unele example la niște sume mici față de valoarea din prezent.

Țiriac Collection se lăuda, deja, cu un alt exemplar 600 Pullman cu șase uși

Mercedes-Benz 600 și Mercedes-Benz 600 Pullman sunt ambele propulsate de un motor de 247 de cai putere și sunt capabile de o viteză maximă de 220 km/h. Seria 600 nu are practic nicio parte electronică în afară de un computer rudimentar folosit pentru aer condiționat și încălzire. Printre posesorii faimoși ai modelului 600 se numără Jack Nicholson, Rowan Atkinson, Elvis Presley, Jeremy Clarkson, Nicolae Ceaușescu, Udo Jurgens și Aristotel Onassis.

[Aceste mașini] sunt o valoare, dar eu nu m-am dus niciodată după valoare, ci după ce mi-a plăcut.

Ion Țiriac

Cei care doresc să viziteze Țiriac Collection trebuie să știe că galeria este localizată în Otopeni, strada Calea Bucureștilor, numărul 289. Colecția este deschisă pentru public în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10:00-19:00.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri