Automobilele electrice au început să câștige tot mai mult teren în ultimii ani, datorită avantajelor principale pe care le oferă: un stil de condus cu mai puține emisii, prietenos deopotrivă cu oamenii și cu mediul, precum și costuri reduse de întreținere și de alimentare. Dacă încă nu ai o astfel de mașină, însă îți dorești să achiziționezi una în viitorul apropiat, probabil îți pui o serie de întrebări legate de funcționarea acesteia. De exemplu, cât de puternică e și cât de repede poate accelera, în comparație cu automobilele cu care te-ai obișnuit?

E bine să știi că, pe lângă marele merit de a fi eco friendly, automobilele electrice de ultimă generaţie beneficiază de tehnologii inovatoare şi caracteristici care le îmbunătăţesc performanţele. Află în continuare mai multe despre cuplul motor al mașinilor electrice, o caracteristică pe care e important să o iei în calcul atunci când îți alegi un automobil.

Ce este cuplul instantaneu

Atunci când te afli la volan, îți dorești ca mașina ta să răspundă cât mai rapid comenzilor și să se adapteze ușor la condițiile de trafic. În unele situații, ai nevoie să ajungi la o viteză crescută într-un timp cât mai scurt, motiv pentru care acceleraţia şi puterea motorului sunt caracteristici importante când vine vorba de integrarea în trafic, o depăşire sau urcarea unei pante. Cuplul reprezintă puterea de rotaţie a motorului, dezvoltată în momentul accelerării.

Cuplul instantaneu este o proprietate importantă a motoarelor electrice, care pot ajunge la o putere şi o viteză maximă foarte rapid. Spre deosebire de acestea, motoarele cu ardere internă au nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a dezvolta puterea necesară şi a atinge viteza dorită, prin accelerări şi schimbări succesive ale vitezelor. Maşinile electrice sunt capabile să ofere cuplu instantaneu și putere maximă din start, ceea ce le conferă o acceleraţie mai eficientă şi o mai bună manevrabilitate.

Un exemplu în acest sens este noul Opel Mokka-e, al cărui sistem de propulsie 100% electric asigură 260 Nm cuplu maxim încă de la pornire. Motorul ușor și silențios dezvoltă o putere de 136 cp, oferindu-ți un plus de agilitate exact atunci când este necesar.

Ce avantaje conferă cuplul instantaneu maşinilor electrice

Indiferent de stilul tău de condus, există numeroase momente în care mașina ta trebuie să accelereze și să prindă rapid o viteză superioară. Prudența nu este sinonimă cu viteza de reacție, iar un automobil agil și puternic te poate ajuta inclusiv să eviți pericole și să adopți un stil de condus defensiv. De aceea, cuplul instantaneu al mașinilor electrice îți oferă beneficii importante în orice situație:

Performanţe la accelerare - Datorită cuplului instantaneu, maşinile electrice beneficiază de o accelerare rapidă, ceea ce le permite să atingă viteze mari mult mai ușor decât în cazul maşinilor pe motoare cu ardere internă. Când intri pe autostradă și trebuie să accelerezi, vei avea din start un avantaj și te vei putea încadra rapid în trafic.
Eficienţă crescută - Cuplul instantaneu contribuie la creşterea eficienţei maşinilor electrice, deoarece datorită puterii imediate pe care o oferă, nu mai este nevoie să aştepți ca motorul să se încălzească pentru a porni la drum. Este cunoscut faptul că maşinile pe combustibil clasic consumă mai mult în primele minute de rulare, până când motorul se încălzeşte.
Confort mărit - Motoarele electrice sunt mult mai silenţioase decât cele cu combustie internă, iar accelerarea rapidă şi manevrabilitatea crescută fac ca experienţa de conducere să fie una mai lină şi mai plăcută.
Siguranţă mai mare la depăşire - Multe accidente care se produc în trafic au la bază depăşirile neregulamentare sau nereuşite. O apreciere necorespunzătoare a distanţelor îţi poate crea neplăceri serioase când vrei să efectuezi o manevră de depăşire. Datorită cuplului instantaneu al motorului electric, maşina ta va accelera rapid până la viteza de care ai nevoie, astfel încât să poţi efectua manevra de depăşire în siguranţă.
Tracţiune şi stabilitate crescută în condiţii meteo nefavorabile - Precipitaţiile, indiferent că e vorba de ploaie sau de ninsoare, au ca rezultat un carosabil ud, alunecos sau chiar îngheţat, cazuri în care circulaţia devine mult mai dificilă. La maşinile echipate cu motoare clasice pe benzină sau motorină, un cuplu mai scăzut poate produce alunecarea în cazul unui carosabil ud sau îngheţat. Datorită cuplului instantaneu, maşinile electrice oferă mai multă tracţiune şi stabilitate în caz de intemperii.
Eficienţă la urcarea pantelor sau la transportul de încărcături grele - Cuplul instantaneu permite maşinilor echipate cu motor electric să fie mai eficiente atunci când se deplasează pe terenuri accidentate, la urcarea pantelor sau când transportă încărcături grele.

După cum observi, cuplul instantaneu asigură performanţe de top în cazul maşinilor electrice. Dacă îți dorești ca viitorul tău automobil să răspundă cât mai prompt comenzilor tale și să îți ofere agilitatea de care ai nevoie în orice condiții de trafic, o mașină electrică este o opțiune la care merită să te gândești.

Sursa foto: opel.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri