Să conduci cu anvelope de iarnă pe timp de vară este, cu siguranță, o idee nu prea inspirată. Ce-i drept, multe persoane fac asta pentru că, în esență, li se pare scump și o bătaie mult prea mare de cap să-și schimbe anvelopele de două ori pe an, în funcție de sezon. Ei, bine, specialiștii de sector îți spun că este mult mai scump să nu faci asta și să folosești aceleași anvelope în ambele sezoane – iarna și vara.

Pot anvelopele greșite să deterioreze mașina?

Da, bineînțeles, deoarece stabilitatea pe viraje, aderența, tracțiunea mașinii sunt deficitare, ceea ce poate duce la destructurări ale diferitelor componente ale mașinii. De asemenea, rularea cu anvelope de iarnă pe timp de vară duce la creșterea consumului de combustibil. Compoziția anvelopelor de iarnă este complet diferită de cea a anvelopelor de vară, iar la temperaturi ridicate acestea se degradează mult mai rapid. Dincolo de aceste aspecte, montarea unor anvelope de dimensiuni greșite poate provoca daune irecuperabile unui vehicul și, ce este cel mai important, reprezintă un adevărat pericol pentru siguranță. Pe suprafață udă, comportamentul anvelopelor de iarnă, din cauza profilului de rulare (conceput pentru a oferi aderență cât mai bună), apa nu este disipată la fel de ușor, riscând astfel să acvaplaneze.

Ce se întâmplă atunci când anvelopele stau prea mult timp într-un singur loc?

Din punct de vedere fizic, roțile au rolul de a suporta întreaga greutate a mașinii, deci de a amortiza șocurile mecanice resimțite. Atunci când un vehicul este lăsat prea mult timp într-un singur loc, fără a fi folosit, condus, anvelopele se pot dezumfla, toci, deforma și pot suferi alterări ale structurii interne. Implicit, se pot strica și, deși umflarea lor te-ar putea ajuta, nu este întotdeauna sigur să conduci mașini care au stat mult prea mult timp într-un singur loc.

Cum să faci inspecția anvelopelor

Deși inspecția anvelopelor ar trebui făcută la un service avizat, de către un personal calificat, poți examina singur banda de rulare și pereții laterali ai anvelopelor pentru a vedea dacă există tăieturi, zgârieturi, umflături, crăpături sau orice alt semn care nu arată corespunzător. Dacă observi ceva suspect, cere-i unui specialist să se uite mai atent. De asemenea, întotdeauna trebuie să iei în considerare cât de veche este (sau nu) anvelopa. În aceeași măsură, umflăturile sau protuberanțele existente ar putea indica o problemă în corpul intern al anvelopei, motiv pentru care este indicat să nu circuli cu ele.

Cum să ai grijă de anvelopele tale

Pentru a avea grijă de anvelopele tale trebuie să ai grijă, înainte de toate, la cum conduci. Este important să verifici periodic și constant presiunea din anvelope, să le inspectezi integritatea în mod regulat, mai ales după călătoriile lungi prin medii accidentate. Evident, rularea cu mașina și anvelopele puse joacă un rol important. Este important să nu-ți suprasoliciți vehiculului și, poate cel mai vital lucru, întotdeauna să montezi anvelopele potrivite, în funcție de sezon și condițiile de mediu. Nu aștepta până în ultimul moment în care să le montezi, ci realizează acest lucru încă de când observi o destabilizare în timpul condusului. Siguranța este vitală!

Înlocuirea și montarea anvelopelor

Referitor la înlocuirea și montare anvelopelor, procesul este destul de complex și presupune ceva timp. Totuși, cel mai bine ar fi să apelezi la un service autorizat pentru acest lucru, astfel încât înlocuirea și montarea lor să fie făcută în cele mai bune condiții posibile, care să asigure siguranța de circulație și condus. Nu economisi atunci când vine vorba de siguranța ta, a familiei tale și a celorlalți participanți la trafic. Este important să ai mereu mașina asigurată din punct de vedere tehnic, iar folosirea anvelopelor potrivite reprezintă un criteriu esențial în ceea ce privește siguranța.

Specialiștii de sector te asigură că nu este nicio bătaie de cap în a avea două seturi de anvelope pentru mașină, ci este o investiție vitală, necesară – cea mai importantă alegere pentru siguranța familiei ta, a familiei tale și a celorlalți participanți în trafic, dar și o investiție care amortizează costurile ce ar putea apărea atunci când rulezi cu anvelopele nepotrivite.

Sursa foto: anvelope.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri