18 August 2023

Ce mașini își cumpără bogații României. Bentley, Ferrari și Lamborghini printre preferate în 2023



O mașină scumpă este, printre altele, un simbol al statutului, ceva ce nu poate lipsi din „arsenalul” unei persoane înstărite. Cea mai recente statistici strâns de cei de la DRPCIV arată că românii cu dare de mână continuă să aprecieze - și să cumpere - mașini de lux sau supercaruri. De asemenea, am aflat că mărci precum Porsche, Lamborghini sau Bentley sunt în continuare căutate, deși trăim într-o lume zguduită de crize.

Aston Martin DBX - 16 exemplare

Aston Martin speră să se mențină pe linia de plutire cu ajutorul SUV-ului său denumit DBX. Surpriză sau nu, conform datelor DRPCIV pe primele șapte luni ale anului 2023, majoritatea clienților români și-au dorit varianta mai puternică DBX707 din care au fost vândute în total 10 exemplare. Versiunea standard începe de la 196.000 de euro, dar versiunea cu 707 cai putere poate ajunge și la 300.000 de euro.

Sursă foto: Aston Martin


Aston Martin DB11 - un exemplar

Lansat la Salonul Auto de la Geneva din 2016 și scos din producție chiar în acest an, Aston Martin DB11 este expresia clasică a grand tourer-ului britanic. Disponibil fie cu un motor twin-turbo V8 de 4 litri construit de Mercedes-AMG, fie cu un V12 twin-turbo de 5,3 litri dezvoltat in-house, DB11 a fost înlocuit de proaspăt lansatul DB12. Singurul model înmatriculat în prima jumătate a acestui an este un coupe care a avut un preț de listă ce a sărit ușor de 200.000 de euro.

Sursă foto: Aston Martin


Aston Martin DBS Volante - un exemplar

Prezentată în 2019, versiunea decapotabilă cu acoperiș textil a lui DBS Superleggera a fost primul Aston Martin la care rama parbrizului putea să fie acoperită în fibră de carbon. Doar o astfel de mașină a ajuns de nouă pe străzile noastre în 2023, mai precis în iunie, momentul perfect pentru o vară în acorduri de V12 twin-turbo. Deși cântărește 1,8 tone, versiunea Volante ajunge la 100 km/h cu start de pe loc în doar 3,5 secunde și poate ajunge până la 340 km/h grație celor 715 cai putere. Prețul? Peste 300.000 de euro.

Sursă foto: Aston Martin


Aston Martin Vantage - un exemplar

Mezinul familiei Aston Martin și-a găsit și el o casă în România fiindcă un Vantage a fost înmatriculat în mai. Nu știm, însă, dacă este vorba de Vantage V8 cu motorul Mercedes-AMG sau de versiunea cu motorul V12 Aston Martin, același de pe modelele mai mari DBS și DB11. Prețurile se învârt în jurul a 140.000-170.000 de euro în funcție de versiunea aleasă, iar varianta V12 - lansată în 2022 - se evidențiază printr-o bară față remodelată.

Sursă foto: Aston Martin


Bentley Bentayga - 14 exemplare

SUV-ul de lux al celor de la Bentley s-a dovedit popular în România, constructorul britanic comercializând lună de lună cel puțin un exemplar în prima jumătate a acestui an. Au fost cumpărate diverse versiuni, inclusiv cea cu ampatament lung, atât în nivelul de echipare Azure, cât și Bentayga S - toate cu motorul V8 twin-turbo de 4.000 cmc. Mai interesant este că a fost vândut și un Bentayga Odyssean Edition. Trebuie spus și că varianta cu ampatament lung (EWB) a fost lansată anul trecut, deci este un membru nou al familiei Bentley și costă cam 220.000 de euro până intrăm în discuția despre opționale.

Sursă foto: Bentley


Bentley Continental - 10 exemplare

Bentley Continental - atât în varianta cu acoperiș metalic GT, cât și decapotabila GTC - rămân o prezență episodică pe străzile noastre. Doar în primele șapte luni ale anului au fost vândute 10 exemplare, inclusiv din versiunea sportivă Continental GT Speed. Cu un motor W12 de 650 de cai putere, aceasta din urmă poate prinde 100 km/h în 3,5 secunde și ajunge până la 335 km/h. Prețul se apropie de 300.000 de euro cu ușurință fără să te chinui cu lista de opționale prea tare.

Sursă foto: Bentley


Bentley Flying Spur - 8 exemplare

Cea de-a treia generație a limuzinei Bentley Flying Spur a fost lansată în 2018 și a reușit să-ți găsească opt no proprietari până acum, în 2023. Dintre aceștia, au fost și unii care și-au dorit varianta Plug-In Hybrid care combină un agregat V6 de 2.900 cmc cu un motor electric cu inducție de 134 cai putere. Mașina cântărește cam 2,3 tone și este mai lungă decât vechiul model (130 mm în plus la ampatament), iar motoarele V8 și W12 n-au dispărut din gamă, deși cel cu 12 cilindri este pe punctul de a se retrage, deci clienții interesați trebuie să se grăbească și să găsească vreo 200.000 de euro pe puțin.

Sursă foto: Bentley


Chevrolet Corvette - un exemplar

Prima generație a Corvette-ului care figurează cu motorul în poziție centrală, între cockpit și puntea spate, a ajuns și în România. Un singur Corvette C8 și-a găsit un cumpărător în luna iulie, aceeași lună când s-a cumpărat și un Camaro. Prin comparație, Ford a vândut mai multe Mustanguri pe lângă multiplele Mach-E-uri 100% electrice. Revenind la Corvette, nu știm dacă este vorba despre vreo versiune mai sportivă sau cea de bază, dar, chiar și așa, supercarul american se laudă cu 490 de cai putere dintr-un V8 aspirat de 6,2 litri chiar și-n versiunea de bază.

Sursă foto: Chevrolet


Dallara Stradale - un exemplar

Am participat la lansarea în țara noastră a lui Dallara Stradale, un model ce îmbină rigorile pilotajului pe circuit cu suplețea necesară pe șosea. Venită din cuptorul celor care au dezvoltat șasiul mașinilor Audi care au câștigat la Le Mans, dar și a lui Bugatti Chiron, Stradale nu vrea să se lupte nici cu Ferrari, nici cu Lamborghini, ci să-și creeze propriul său colțișor în nișa producătorilor cu volume mici. Fiecare exemplar costă 350.000 de euro. În timpul lansării, am înțeles că ar exista mai mulți clienți interesați de Stradale în România, singurul exemplar înmatriculat intrând în țară chiar la începutul anului.

Sursă foto: Joe Macari


Ferrari F8 Spider - un exemplar

Tocmai scriam într-un alt material că Ferrari F8 se numără printre mașinile care nu vor mai vedea lumina zilei în 2024. Un român a auzit, probabil, de iminentul sfârșit al modelului F8 și a cumpărat un exemplar Spider care costă peste 300.000 de euro de nou, iar pe piața second-hand un coupe se vinde cu aproximativ 275.000 de euro. Puterea vine de la un V8 twin-turbo de 3,9 litri, iar cifra este respectabilă: 710 cai putere.

Sursă foto: Ferrari


Ferrari Roma - 9 exemplare

Ferrari Roma, modelul entry-level al mărcii italiene, începe să-și facă loc și pe străzile de la noi. Doar în prima jumătate a acestui an s-au vândut nouă exemplare, toate în caroseria coupe. În curând va fi disponibil și modelul decapotabil care-l înlocuiește pe Portofino M, iar Căluțul Cabrat va deveni și mai vizibil pe străzi după ce se vor redeschide comenzile (cândva în 2024) pentru SUV-ul Purosangue.

Sursă foto: Ferrari


Ferrari 296 GTB - 6 exemplare

Modelul hibrid cel mai popular al mărcii Ferrari este 296 GTB, iar acesta și-a găsit șase clienți în România, toți în ultimele trei luni de zile. Modelul se laudă cu un motor V6 twin-turbo de 3 litri care dezvoltă 654 de cai putere, alți 165 de cai putere venind de la cele două motoare-generatoare MGU-K - o tehnologie împrumutată din Formula 1. Mașina costă 270.000 de euro fără alte opționale.

Sursă foto: H.R. Owen


Ferrari 812 GTS - 2 exemplare

Ferrari 812 GTS este ultima verigă a legendarului arbore genealogic ce a produs atâtea GT-uri cu motor V12 poziționat în față. Venind din familia ce ne-a dat pe 599 GTB, pe 365 GTB/4 „Daytona”, dar și pe 550 Maranello, modelul 812 este mai extrem decât toate. Ceea ce este poate surprinzător este că ambele exemplare vândute până acum în 2023 sunt GTS-uri, adică versiunea decapotabilă a bolidului cu 820 de cai putere dintr-un motor V12 de 6.500 cmc. Probabil că motivul este simplu: așa auzi mai ușor motorul care te trage către infinit.

Sursă foto: Ferrari


Ferrari SF90 Spider - 4 exemplare

Continuând trendul decapotabilelor pornit de F8 Spider și continuat de 812 GTS, iată că toate cele patru Ferrari-uri SF90 vândute în primele șapte luni ale anului la noi sunt Spider. SF90 este, cumva, nava amiral a mărcii, deși nu se înscrie neapărat în același halou din care fac parte LaFerrari, Enzo sau F50. Chiar și așa, vorbim despre un hypercar cu sistem hibrid care are în total 986 de cai putere (217 de la partea electrică) ce trec printr-o transmisie cu opt rapoarte. Un astfel de exemplar costă peste 800.000 de euro, iar la noi au ajuns patru...

Sursă foto: Hevingham Concours


Ferrari Portofino M - 3 exemplare

Ferrari Portofino M poartă numele unui orășel italienesc idilic, iubit de staruri, dar frecventat și de turiștii obișnuiți. Cu toate acestea, are legături de ADN cu o altă destinație turistică ce a dat numele unui Ferrari „de buget”: Ferrari California. Micuțul Portofino se va retrage în acest an, dar, până atunci, trei au fost vândute în 2023 în primele șapte luni.

Sursă foto: Ferrari


Lamborghini Urus - 19 exemplare

Lamborghini bate recorduri de vânzări în ultimii ani, iar o mare parte a acestui succes comercial trebui să i se atribuie SUV-ului Urus, o variantă mai rafinată și cu mai mult pedigree a lui Audi RSQ8. Până acum, 19 astfel de bestii au fost înmatriculate în România de noi - pe lângă celelalte care există deja pe șosele. Cu 657 cai putere dintr-un V8 twin-turbo de 4.000 cmc, Urus este urmașul lui LM002, prima mașină de teren cu valențe sportive a mărcii. Urus a pierdut latura „de teren”, dar este mult mai sportiv decât modelul destinat proiectat inițial pentru armată. Un Urus costă 206.000 euro în România.

Sursă foto: Goodwood Festival of Speed


Lamborghini Huracan - 7 exemplare

Niciun Aventador n-a fost cumpărat, până acum, de clienții de la noi din țară, dar fratele mai mic Huracan s-a dovedit popular. Șapte unități ale rivalului lui 296 GTB au fost achiziționate în prima parte a anului, iar românii așteaptă probabil noul hypercar Lamborghini - Revuelto, care a fost numit de o firmă românească.

Sursă foto: Newspress.co.uk


Morgan Plus Four - o unitate

Morgan a pătruns pe piața românească relativ recent, iar anul 2023 a adus, până acum, și vânzări: două mașini au fost comercializate până acum prin importatorul oficial Forza Rossa (care se ocupă și de Aston Martin sau Ferrari), iar ele sunt foarte asemănătoare, deși se diferențiază din punct de vedere tehnic. Plus Four, care a fost lansat în anul 2020, deși design-ul amintește de orice Morgan clasic din urmă cu 60 de ani, a primit mai multe îmbunătățiri în 2021 și se laudă cu un motor de la BMW de 2 litri și 255 de cai putere. Mașina cântărește doar o tonă și ascunde un șasiu de aluminiu cu elemente din lemn.

Sursă foto: Morgan


Morgan Plus Six - o unitate

Celălalt Morgan care și-a găsit un client în țară este Plus Six. Acesta este primul model nou al mărcii care folosește platforma CX Generation ce se regăsește și pe Plus Four. Acesta a fost lansat în cadrul Salonului Auto de la Geneva din 2019 ca înlocuitor al bătrânului Plus 8 (care fusese în producție din 1968 cu o mică pauză între 2004 și 2012). Plus Six are un motor de trei litri cu șase cilindri în linie care vine tot de la BMW și dezvoltă 335 de cai putere. Un Plus Six costă cam 91.000 de euro, dar poți ajunge ușor la 100.000 cu câteva opționale.

Sursă foto: Morgan


Mercedes-AMG SL63 - 14 unit??>i

Când vorbim despre mărcile mai puțin exclusiviste trebuie să faci o oarecare selecție, iar noi ne-am oprit la două modele Mercedes-AMG, respectiv la două ce poartă sigla Mercedes-Maybach. Ambele mașini AMG sunt sportive - AMG GT-ul cu patru uși fiind de asemenea scump și destul de rar, dar nu îndeajuns de special după părerea Wall-Street.ro. Ajungem, astfel, la Mercedes-AMG SL63 4Matic+, vârful de gamă al Clasei SL. Cu o istorie vastă ce a început în anii '50 cu o victorie la Le Mans și, respectiv, una în La Carrera Panamerica, SL-ul rămâne un standard al luxului, deși sportivitatea și rigiditatea ies și mai clar la rampă în cazul versiunii SL63 care are 577 cai putere și un preț de aproape 180.000 de euro.

Sursă foto: Mercedes-Benz


Mercedes-AMG GT Black Series - 2 exemplare

N-am găsit vreun Audi R8 cumpărat în România (de nou) în primele șapte luni ale anului, dar doi oameni luminați au decis să bage banii în Mercedes-AMG GT Black Series, varianta (și mai) sportivă a GT-ului care a înlocuit SLS-ul, prima mașină dezvoltată de la un capăt la altul de AMG. Tunerul devenit divizie de performanță nu dezamăgește cu Black Series - o titulatură care înseamnă că vorbim de arsenalul greu, cam de pe la CLK Black Series încoace - iar cei 720 de cai putere și 800 Nm o confirmă. Motorul V8 bi-turbo de 4.000 cmc nu sună ca cel aspirat de 6.200 cmc, dar nimeni nu-și mai pune problema asta la o mașină de peste 320.000 de euro.

Sursă foto: Mercedes-Benz


Mercedes-Maybach Clasa S - 20 de exemplare

Fosta marcă Maybach a devenit o divizie de super-lux a celor de la Mercedes-Benz, iar modelele Maybach S580 și S680, ambele bazate pe ultima generație a Clasei S au devenit populare și la noi. 20 de unități vândute înseamnă ceva când vorbim de niște nave-amiral de 190.000 de euro (S580) sau 217.000 euro (S680). Acesta din urmă are un motor V12 de 612 cai putere, iar cam 2-3 Mercedes Maybach se vând lună de lună la noi.

Sursă foto: Mercedes-Benz


Lotus Emira - un exemplar

Lotus nu este o marcă prea cunoscută sau prea populară la noi, dar înlocuitorul venerabilului Elise a ajuns și la noi. E drept, doar un exemplar a fost vândut, dar este mai bine decât nimic. Sub capota centrală a acestei sportive lungi de doar patru metri se află un motor V6 de 3,5 litri de origine Toyota care dezvoltă 400 de cai putere la o greutate de doar 1,4 tone. Prețul de pornire este de sub 100.000 de euro.

Sursă foto: Lotus


Porsche 718 - 10 exemplare

Pe lângă mărcile despre care am vorbit deja, Porsche este un gigant. Lunar, marca din Stuttgart vinde în România între 30 și 50 de mașini, iar majoritatea sunt, cum este de așteptat, berlinele Panamera și Taycan (100% electric) și SUV-urile Macan și Cayenne (din care se vând cam 15-25 mașini lunar). Noi nu vom vorbi despre acestea pentru că, evident, acestea reprezintă sursa principală de venit a mărcii, dar nu acolo găsim și sufletul companiei fondate de Ferdinand Porsche. Primele urme de ADN sportiv se găsesc - oricât ar vrea să te convingă oricine că un Cayenne este realmente sportiv - la 718. Redenumit în onoarea vechiului prototip de curse din anii '50, cuplul Boxster/Cayman continuă încă puțin pe piață și este singurul reprezentant al Porsche în segmentul mașinilor cu două uși și motor central. S-au vândut diverse versiuni ale lui 718, cele mai interesante fiind modelul sportiv Cayman GT4 RS care este cam la fel de popular ca frații mai mari 911 GT3 și GT3 RS.

Sursă foto: Porsche


Porsche 911 Carrera - 36 de exemplare

Intrând în intestinele monstrului din Zuffenhausen dăm de Porsche 911 Carrera, cel mai cunoscut Porsche. Anul acesta, marca celebrează 75 de ani de existență, iar majoritatea (60) au stat sub semnul lui 911. Acesta s-ar fi numit, de fapt, 901, dacă Peugeot nu s-ar fi băgat, iar numele de Carrera a apărut deoarece Porsche s-a mișcat fâșneț în anterior menționata cursă din America Latină La Carrera Panamericana cu mașini precum... Porsche 718! Sub această titulatură generică intră diverse modele (Carrera 4, Carrera 4S, Carrera GTS, Carrera S). Prețurile încep de la 122.000 de euro și ajung pe nerăsuflate la 195.000 de euro.

Sursă foto: Porsche


Porsche 911 GT3 + RS - 8 exemplare

Este greu să dai din coate încât să ajungi să prinzi o alocare pentru un 911 GT3, iar această dificultate crește înzecit când vorbim de un GT3 RS. Chiar și așa, o dată la cam 2 luni se vinde un GT3 RS la noi, iar cifrele totale confirmă o medie de peste un GT3 de orice fel pe lună, în România. Stăm bine, deci, căci aceste variante extra-picante ale lui 911 (992) te obligă să scoți din buzunar între 207.000 euro și 267.000 euro.

Sursă foto: Porsche


Porsche 911 Turbo - 8 exemplare

Porsche pune turbocompresoare pe mașinile sale cam de prin 1976, de când 930-ul a primit porecla „Widowmaker” pentru că avea tendința să te bage-n șanț și, cu puțin mai mult ghinion, între patru scânduri. Astăzi, răspunsul lent demn de meditația unui mare gânditor a dispărut, iar 911 Turbo și-a găsit și el cam un client pe lună la noi, fie că vorbim de varianta de bază de 222.000 de euro sau de Turbo S care costă 255.000 de euro. Singura întrebare ar fi de ce ai da 222.000 de euro pe un Turbo când poți avea un GT3 și economisești vreo 15.000 de euro?

Sursă foto: Porsche


Porsche 911 Targa - 6 exemplare

Nu - încă n-am terminat. Așadar, ajungem la 911 Targa, versiunea decapotabilă a lui 911 pentru cei care au o apreciere aparte pentru lunetă. O Targa există în gama Porsche încă din anii '60, pe vremea când nu existau airbag-uri sau norme de poluare, dar aveai benzină cu plumb și azbest. Targa ignoră trecerea aniilor, iar șase români au apreciat asta contra unei sume deloc negijabile cuprinsă între 151.000 și 185.000 de euro.

Sursă foto: Porsche


Porsche 911 Sport Classic - un exemplar

Porsche se pricepe să vândă orice chestie produce. Iar seriile limitate sunt printre cele mai populare chestii făcute de Porsche. În 2010, un 911 Sport Classic bazat pe generația 997 s-a vândut instant, deși nici n-a fost oferit pe piața atotcuprinzătoare din SUA. Doar 250 de bucăți au fost produse, iar mulți prieteni ai mărcii au rămas cu buza umflată, motiv pentru care noul Sport Classic a fost mai „pentru popor”. Bazat pe actuala generație, Sport Classic este o ediție limitată de 1.250 de bucăți, iar cel puțin una a ajuns la noi în țară contra unei sume de 270.000 de euro. Pe lângă raritate, acesta are tracțiune spate și o transmisie manuală - ca în vremurile clasice.

Sursă foto: Porsche


Porsche 911 Dakar - 2 exemplare

Porsche 911 Dakar este, fără doar și poate, cel mai interesant Porsche care s-a vândut în România în 2023 și nu s-a dat unul, ci două. Acesta este primul 911 de teren, inspirat de modelul care a mers la raliul Dakar în anii '80 și, teoretic, poți să mergi cu el pe plajă fără să te blochezi ca alți posesori de mașini de lux. Doar 2.500 vor fi făcute.

Sursă foto: Porsche


Rolls-Royce Cullinan - 11 exemplare

Am ajuns la marca Rolls-Royce, cea care se lăuda cândva cu cele mai luxoase mașini din lume. Deși sectorul limuzinelor ultra-opulente s-a tot mărit, britanicii de la Rolls-Royce, cu toată susținerea lor bavareză, păstrează probabil această titulatură, dar dacă vrei să te asiguri de acest lucru îi poți întreba pe cei 11 oameni care au luat un Cullinan în 2023. Acesta este SUV-ul mărcii, iar românii au cumpărat și modelul normal, dar și varianta Black Badge. Prețul este usturător dacă n-ai palate și regate în spate: 265.000 de euro, dar poate urca până la 315.000 de euro după ce arunci și TVA-ul peste el.

Pentru cei care s-ar putea întreba de ce am ales această poză pentru Cullinan, motivul e simplu: nu arată bine din alt unghi.

Sursă foto: Rolls-Royce


Rolls-Royce Ghost - 7 exemplare

Limuzinele de drept comun ale Rolls-Royce nu se pot compara cu SUV-ul cu aromă de lanț de aur al mărcii. Vorbind concret, românii și-au găsit timp să cumpere șapte Ghost dintre care câteva sunt în varianta de echipare Black Badge, iar restul sunt obișnuite. Un Ghost cu al său motor de 6,5 litri și 571 de cai începe de pe la 390.000 de euro. Așteptăm să vedem impactul pe care-l va avea coupe-ul electric Spectre.

Sursă foto: Rolls-Royce


Rolls-Royce Phantom - 2 exemplare

Două Phantomuri s-au vândut între ianuarie și iulie 2023, fiecare costând cam 450.000 de euro. Nu știm ce înseamnă asta, dar știm că alți ex-posesori de Phantom (de generație mai veche) sunt Irinel Columbeanu și Dan Adamescu. Nu că asta ar trebui să supere pe cineva. În fond, lumea cumpără și astăzi la licitație Mercedes-uri 600 Grosser (ca acelea pe care și le-a luat Ion Țiriac) deși un exemplar Landaulet a fost în posesia lui Ceaușescu...

Sursă foto: Rolls-Royce


?i restul?

Lună de lună, Mercedes-Benz, BMW sau Audi vând sute de mașini. Cum spuneam. și Porsche vinde lunar câteva zeci bune de exemplare, iar Tesla a pornit motoarele (electrice) și a ajuns la 300+ mașini noi vândute pe lună, americanii fiind și lideri pe segmentul electric dacă am scoate din ecuație Dacia Spring. Iar aceste mașini nu-s ieftine deloc, un Model S costă 90.000 de euro, iar versiunea S Plaid este peste 150.000 de euro. Am fi menționat-o pe aceasta din urmă, dar niciun român nu și-a luat cea mai puternică berlină a lui Musk, până acum.

Sursă foto: TrackDays




Citeste si